След няколко години ТЕС

Мнения и резултати на практикуващи или изпитали върху себе си силата на ТЕС. Както и въпроси и коментари към тях.
new_trend
Участник
Мнения: 3
Регистриран на: 30 Сеп 2016 19:09

След няколко години ТЕС

Мнение от new_trend »

Здравейте на всички. Преди няколко години /4/ бях активен участник във форума. Четях всички теми, пишех, търсех информация, правех ТЕС и бях много запален по темата и практикувах много. Четох освен книгата на модератора /Иван/ и още 2 на тема ТЕС на Бг език, както и няколко на английски. Следях освен този форум още няколко на тема ТЕС. За няколко месеца бях готов да преподавам ТЕС, практикувах много на себе си различните методи. След 1 година ефекта не беше видим, колкото повече се "чистеше" толкова повече имаше за "чистене". Замислих се дали това е нормално. Не помня как но стигнах до форума за учението на Петър Дънов /който е любознателен ще го намери бързо/. Там открих цял раздел за психотерапия онлайн с много и задълбочени коментари, където забележете темата ТЕС почти не присъстваше. Та писах на един потребител на форума, който беше отворил тема и имаше моите проблеми. Той ме насочи и консултира към кой терапевт да се насоча, как е протекла неговата терапия и др. въпроси. След няколко месеца и упоритост си бях запазил час при този терапевт. В онзи момент бях в доста сериозно депресия, започнахме сесия след сесия да градим новият ми АЗ. Не беше никак лесно, терапевта няколко пъти каза /след това разбрах че това е част от терапията всъщност/ че ако не си изпълня задачите спираме със сесиите. След 4 месеца ми беше трудно да си спомня за предишното си състояние, бях уверен, мислих градивно, поставях и изпълнявах целите си с лекота и бях удовлетворен. Казвам това защото преди известно време се опитах да пиша в този форум за моя начин да се справя и защо смятам че с ТЕС загубих доста време без да имам резултат. Сега поствам това не за да се опитвам да ви убеждавам в нещо или да правя напук на Иван, а да ви накарам да се замислите че времето е най-ценния ви ресурс.
П.С. Ако бъда изтрит - здраве да е.

ivangp
Site Admin
Мнения: 4527
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Re: След няколко години

Мнение от ivangp »

Няма лошо. Всеки има собствен път. Ако хората практикуващи ТЕС нямаха резултати или им бе толкова трудно колкото на теб, нямаше да го има този форум.

Ти всъщност казваш, че самостоятелната работа с ТЕС не е пътят, но всъшност това не е бил твоят път. На някой друг може и да е.
Разбира се, че индивидуалната работа с терапевт дава по-бъри резултати, но и струва пари, които не всеки може да си позволи да даде. Затова е и този форум. Информацията и помоща тук са безплатни.

Всеки е свободен да търси своя път и свой начин за решаване на проблемите си.
ТЕС не е единственият пър.
Работата с терапевт не е единственият път.
Времето е най-ценният ресурс съгласен съм.
Но за да имаш време първо трябва да оцелееш, да задоволиш първичните си нужди, за да имаш изобщо време да отделиш за терапия. Да не говорим за средства.
Ако си с три деца и 300лв заплата, познай кое ще стои на първо място в ценностната ти система, терапията или изхранването на децата ти.

Гледни точки много.
Всеки сам си решава кое, кога и как.

Плюс това всяко зло е за добро.

Ако ти не бе минал пре този форум и ТЕС, и не бе натрупал "негативен" опит, дали щеше да тръгнеш да търсиш алтернативи и да намериш решение на проблемите си другаде?

Освен това ми прави впечатление следния цитат: " ....ако не си изпълня задачите, спираме сесиите...", който ме навежда на мисълта, че ти не си изпълнявал задачите поставени от терапевта ти за известно време. Което пък ме кара да мисля, че ти както и много други хора, си самосаботирал собственото си лечение и е трябва ло да го осъзнаеш и да преодолееш пречките, които са те спирали. Което най-вероятно е било и неосъзнат проблем при работата ти с ТЕС.

Роджър Калахан, откривателят на меридианно базираните психотерапевтични методи излекува една жена от фобия от вода за десет секунди. Това означава ли, че методът му лекува всички останали негови пациенти с фобии или с фобия от вода за десет секунди. Не.

Всички са прехласнати от този резултат, но забравят, че Калахан е работил със същата тази жена с други психотерапевтични методи в продължение на 1.5 години. А тя е ходила на психотерапия при други хора в продължение на 20 години.

Възможно ли е методът на Калахан да е бил капката, която прелива чашата?
Възможно ли е нещо, което твоят психотерапевт е направил да е било капката, която прелива чашата ти, която е била пълнена в продължение на 4 години работа с ТЕС?

Ти се оправяш с 4 месеца психотерапия след 4 години ТЕС.
Тя се оправя с десет секунди ТЕС, след 20 години психотерапия.
Кой метод е по-добър? Можем ли да направим твърдо и ясно заключение от изложените в горните два реда факти?

Всичко е относително. А всеки точката на пречупване и промяна идва в различно време и на различно място.
Когато ученикът е готов се появява и учителят. Не по-рано и не по-късно.
Проблемът на ненаучените уроци не е в учителя или в учението му, а в ученика, който не е готов, не е изпразнил достатъчно чашата си, за да може новото знание да влезе в нея.

Хубаво е, че си намерил своя път. Но това е твоя път и не е задължително моя или на който и да е друг.
И изводите, които вадиш от частния си случай са неверни, когато се глобализират и се представят като обща истина.
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.

Публикувай отговор