Страх и натрапливи мисли

Мнения и резултати на практикуващи или изпитали върху себе си силата на ТЕС. Както и въпроси и коментари към тях.
skorpi_84
Участник
Мнения: 41
Регистриран: 11 май 2010 18:32

Страх и натрапливи мисли

Мнениеот skorpi_84 » 14 май 2010 20:37

Здравейте! И аз съм сред новите, но се надявам бързо да свикнете с мен, както и аз с вас. Досега предимно ви четох и атмосферата тук ми допада, така че смятам да поостана. Послушах съветите ви и изчетох книгата открай докрай много внимателно, доста неща ми се изясниха, но останаха и много въпроси. На по-запознатите вероятно ще звуча като първолак, но предварително благодаря за търпението да просветлите и мен :D Достатъчно трудно ми е да приема съществуването на такъв метод и неговата висока успеваемост, защото аз съм от онези, на които им се набива в главата, че не става бързо и отнема години. След като няколко месеца търсих решение на своя проблем и опитвах метод след метод, стигнах до ТЕС. Не съм ядосана, че не го открих по-рано, защото вярвам, че нещо идва при нас, когато сме готови да го приемем. Преди 3 месеца сигурно изобщо не бих му обърнала внимание...
И така, моята история е дълга, но няма да ви затрупвам с излишни подробности. Накратко преживях силен катаклизъм в живота си, защото при неизяснени обстоятелства моят годеник и бъдеш съпруг, с когото живях цели 2 години под един покрив, загина и животът ми се обърна наопаки. След преживяния шок, в който и до ден днешен нямам идея какво чувствах, депресията и паниката се редуваха в мен, като най-вече надделяваше чувството за вина и натрапливата мисъл, че аз нямам право да живея без него. Не ме напускаше и отговорността за случилото се, така че нито можех, нито исках да се оправя, а само и единствено да умра. Да изляза от тази дълбока депресия се втурнаха да помагат всички: и специалисти, и лекари, и близки... накрая успяха да ме изкарат хора, които най-малко съм предполагала. Точно затова казах и че се радвам, че чак сега попадам на ТЕС - просто преди това нямаше да имам желанието да се опитам дори... имам подозрения обаче, че тази вина не ме е напуснала напълно, а се е спотаила някъде навътре в мен, защото депресията отшумя, но се появи страхът. Той, разбира се, е съпътствам от множество вегетативни симптоми, които правят живота ми същински Ад. Заради това се принудих да напусна временно работа, да се преместя в др град и да подчиня живота си изцяло на тези страхове - страхувам се да изляза, защото навън се чувствам беззащитна и мисля, че всеки момент ще припадна. Стигнах до там, че дори мисълта за това или гледането на снимки и филми със "страшни" за мен ситуации (да речем разходка на открито, влизане в голям магазин...) събуждаше в мен голяма тревожност. Лягам и ставам с една и съща мисъл и, разбира се, никак не се чувствам добре. Времето си минава, а аз търся ли търся онова, което ще ме изкара от въпросното състояние. Вече имам желание да живея, имам идеи и мечти какво бих правила, ако нямам този страх, къде бих могла да отида, как бих организирала ежедневието си, изобщо всичко... дори смятам, че ако това се случи, ще бъда много по-щастлива отпреди. Ще гледам на всичко по др начин. В момента завиждам благородно на всички, болни от друго, които могат да излизат, да живеят, макар и с болежките си. Стигнах до там да завиждам дори на ровещите по кофите, само и само да не чувствам този изсмукващ ме страх. Той толкова ме умори, че още със ставането си нямам сили. Най-важното за мен обаче е, че вече имам желанието и волята да се справя и да се радвам на един още по-хубав и пълноценен живот.
А сега конкретно за ТЕС: тъй като имам много телесни симптоми, свързани със страха, не знам как да построя декларацията си: дали трябва за всеки да се прави поотделно или да ги обединя или изреждам? Ясно е, че "паническо разстройство" нищо не говори, но просто се чудя как да го формулирам? Малко бързам и съм припряна, знам го, но прекарах твърде много време вкъщи и искам да излязаааааааа :wink: Затова търся точната формула, може би. Смятам да си записвам всяка декларация и да наблюдавам от кое ще има ефект. По книгата съдя, че трябва освен симптомите да работя и върху евентуалните причини за проблема. Това значи ли например след симптома да направя ТЕС и с възможните причини? И това едно след друго ли се прави? Сигурно като почна, ще ми е по-лесно, но сега още ми е малко странно... но не и по-странно от всичко, което правих досега :D
Много ще се радвам, ако извървите пътя на оздравяването ми заедно с мен. Благодаря!

Потребителски аватар
ivangp
Site Admin
Мнения: 4458
Регистриран: 01 яну 1970 02:00

Мнениеот ivangp » 15 май 2010 19:56

Добре дошла!
Първо си направи ТЕС за случката/случките около смъртта на годеника ти.
Изчисти ги с ТКФ.
После пак пиши какво става със симптомите. Изчезнали ли са, Намалели ли са и т.н.
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.

skorpi_84
Участник
Мнения: 41
Регистриран: 11 май 2010 18:32

Мнениеот skorpi_84 » 15 май 2010 20:12

Понеже, както казах вече, съм от нетърпеливите (което като се замисля няма да е зле да ТЕС-вам), почнах днес с първите си опити на своя глава. За да проверя дали работи (защоо освен всичко друго, съм и Тома Неверни), експериментирах с корема, който зверски ме заболя вечерта. След 3 последователни ТЕС-а болката ме отпусна все едно съм пила лекарство. Това ми вдъхна увереност да работя и по основния си проблем. Обаче там ми се видя сложно, защото физическите усещания ги получавам рядко и в определени ситуации.
Все пак да кажа какво съм правила до момента. Загубих им бройката на ТЕС днеска, но със сигурност са надвишили 10.


Давам пример за декларации, с които се Тесвах днес:
- Въпреки че ме е страх да не припадна навън, аз напълно и безрезервно приемам себе си.
- Въпреки че този страх да не припадна ми предизвиква световъртеж....
- Въпреки че изпитвам гняв и вина, че не се освобождавам от страха си да излизам, аз...
- Въпреки че съм ядосана, че имам такова семейство, което не ме разбира, аз...
- Въпреки че страхът атакува нервната ми система и нарушава функциите в тялото ми по неизвестна за мен причина, аз изцяло и дълбоко приемам себе си и се освобождавам от страха сега и завинаги.
Пробвах и с някои други, които ми хрумнаха за момента. Усетих най-различни неща: първо ми се доспа, после ме заболя главата, след това нещата си бяха постарому... на декларацията, че не се освобождавам от страха си, ми се доплака и едвам я довърших докрай... по едно време изпитах гняв, но докато го ТЕС-на, ми мина... всъщност тогава направих това за семейството. Изобщо, опитах всичко, което ми хрумна... в общия случай го правя по веднъж, не докато стигна 0-1 просто защото не усещам кога съм ги стигнала. Колкото и да се опитвам да си представям, страхът ме хваща, когато той си поиска, не аз като му заповядам. Идва си неканен и винаги в неподходящ момент.
Сигурно някъде греша, или просто прекалено бързам. Имам нужда от ръководител поне в момента. Желаещи?

Потребителски аватар
ivangp
Site Admin
Мнения: 4458
Регистриран: 01 яну 1970 02:00

Мнениеот ivangp » 15 май 2010 20:33

Направи това което написах по-горе. Работи само с физически усещания, а не с емоции, поне засега. Виж Често задавани въпроси.
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.

skorpi_84
Участник
Мнения: 41
Регистриран: 11 май 2010 18:32

Мнениеот skorpi_84 » 15 май 2010 20:34

Извинявай, вторият ми пост беше преди твоя. Ще направя каквото ми каза и утре ще докладвам за резултат. Мерси :wink:

П. С. Само да попитам каква да бъде Декларацията ми около смъртта му - с физически усещания ли? Или тя трябва да е свързана с филма, както е описано в книгата?

Аз си бях формулирала: Въпреки че чувствам вина за смъртта на Н..., аз напълно и ... и се освобождавам от вината сега и завинаги...

Но вината е чувство, не физически симптом. И още нещо: при мен страхът се появи на следващия ден след разпита ми в полицията. Но първопричината не мисля, че е това, защото такива страхове съм имала още преди да го познавам. Даже вече си мисля, че откакто се помня в една или друга степен и форма.
Последна промяна от skorpi_84 на 15 май 2010 20:47, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
ivangp
Site Admin
Мнения: 4458
Регистриран: 01 яну 1970 02:00

Мнениеот ivangp » 15 май 2010 20:47

Прочети пак как се прави Техника на Кратък филм (ТКФ). Работи само с телесни усещания.
Последна промяна от ivangp на 16 май 2010 05:58, променено общо 1 път.
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.

skorpi_84
Участник
Мнения: 41
Регистриран: 11 май 2010 18:32

Мнениеот skorpi_84 » 15 май 2010 20:49

ОК. Мерси!

П. С. Когато за първи път търсих ТЕС в интернет, попаднах на "ТеС червени домати" :lol:
А сега от четене и препрочитане, ставам и лягам с някакви декларации в главата си, може да се каже, че си имам нови натрапливи мисли. Да ми е честито! :P Дано поне ме доведат донякъде. :!:

skorpi_84
Участник
Мнения: 41
Регистриран: 11 май 2010 18:32

Мнениеот skorpi_84 » 16 май 2010 12:10

Иване, искам да ти кажа какво направих до момента, след като препрочетох частта за ТКФ. Съставих си списък с всички физически и психически проблеми, за които се сетих и ги оцених по СЕН от 0 до 10. После направих и друг списък със случки около смъртта на годеника ми - в книгата пише над 50, но там се отнася до всички негативни случки в живота, а аз сега разигравам само това конкретно събитие, нали така?
Засега са около 10, може би за още ще се сетя и ще дописвам. В книгата пише да се разиграват по 3 на ден, може ли по повече, защото мен времето ме притиска и 3 месеца са ми много. Трябва да се върна спешно на работа...
И още нещо: избирам си да кажем първата случка и какво следва? Пускам филма в главата си, по спомени от това, което е било и следя за поява на някакъв физически симптом, който да чистя? Така ли да процедирам? Понеже нали се разбрахме, че ще работя с физически усещания и ако не се появят такива в момента, тогава какво?
Извинявай, сигурно ти досаждам, че съм толкова подробна, но много ми се иска да направя нещата както трябва. Най-лесно ми е с примери. Да речем ако първата ми ситуация е: Научих, че Н. е мъртъв - трябва мислено да пресъздам в главата си как ми беше съобщено и да следя дали ще се появи телесен симптом, който да ТЕСам - така ли? И да продължа да го правя, докато неприятните усещания изчезнат?

Иначе, тъй като днес, въпреки болничните, ми се наложи да правим снимки на открито с екипа, с който работя, както и да пия кафе в едно заведение (което ми е сред най-големите ужаси), снощи ТЕС-нах тези притеснения преди снимките и всичко мина добре. Не че не съм си мислила нон стоп, че ще ми стане лошо, но физически не го почувствах, т.е. телесните симптоми ги нямаше. Беше жега, напекох се, колата беше спряна далеч, а снимките са свързани с напрежение, но останах спокойна от началото докрая.

Потребителски аватар
ivangp
Site Admin
Мнения: 4458
Регистриран: 01 яну 1970 02:00

Мнениеот ivangp » 16 май 2010 16:59

Научих, че Н. е мъртъв - трябва мислено да пресъздам в главата си как ми беше съобщено и да следя дали ще се появи телесен симптом, който да ТЕСам - така ли? И да продължа да го правя, докато неприятните усещания изчезнат?

Точно така.
Прекрасно се справяш до тук. Продължавай в същия дух.
Може да ТЕСаш колкото случки желаеш на ден.
3х3=9, а твоите са само 10. За три дни би трябвало да ги изчистиш.
Последна промяна от ivangp на 07 юли 2010 12:22, променено общо 1 път.
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.

skorpi_84
Участник
Мнения: 41
Регистриран: 11 май 2010 18:32

Мнениеот skorpi_84 » 16 май 2010 17:56

Мерси много!
Днес ми хрумна, че може би симптомите се появиха след разпита, защото в продължение на 2 часа и половина разказвах за цялата си връзка с годеника ми от първото ни изпито кафе докрая... възможно е някъде из тях да се крие отговорът, в него, което докато разказвам, съм преживяла наново... не знам, аз тогава още бях в шок, пък и пиех някакви боклуци, които само ми замотаха главата, нищо чудно и от тях да ми е било зле. Но много може да са нещата, може да не са в никоя от тези 10 случки... все си мисля, че е нещо, което съм преживяла като малка. Ако не мине с тези, може да опитам и с тях. Принципно всички тези неща вече съм ги превъртала в главата си с психотерапевта, но само ги изговаряме и до там. Забелязала съм, че тревожността се засилва при мисълта, че ако оздравея, трябва да се върна в София да живея сама... и това сякаш ми пречи, може би е ПО или вътрешни съпротиви, зависи от терминологията.
Дали не търся внимание? Когато съм болна, го получавам с болестта си, когато съм здрава - с работата и успехите си. Ето и сега чакам да ме похвалиш или критикуваш, явно има връзка и с отношението на другите към мен - затова и за разлика от другите с ПР аз не се страхувам да оставам сама, даже предпочитам, не искам публика, когато съм зле, т. е искам да се представям в добра светлина и да се крия, когато не съм в такава.
В мен през цялото време, но особено днес напира и още нещо - една убеденост, че ако Н. беше жив и може отнякъде да се появи, проблемът ми ще изчезне, сякаш симптомите ми заместват чувствата, които съм изпитвала към него?!
Знам, че много анализирам, но искам по-бързо да стигна до същината на проблема. Все пак ако нещо ти се стори смислено, ще го ТЕсам и него... Отивам да си правя филми :lol: Но да знаеш, че ако не почувствам симптом, ще си го измисля. :wink: Предполагам, че ще ревна. Обикновено така става. Това ако се брои за симптом :P

skorpi_84
Участник
Мнения: 41
Регистриран: 11 май 2010 18:32

Мнениеот skorpi_84 » 17 май 2010 17:08

Днес най-после намерих време и седнах да работя със следващите ситуации с ТКФ иииииии докато работех по чувството за задушаване в една от ситуациите, телефонът ми звънна, беше един приятел, който ми каза: "Какво става бе", звучеше мн странно и аз на свой ред попитах какво става, а той отвърна, че се задушавал силно и усетил, че е свързано с мен. Аз изобщо не съм му споменавала и дума за ТЕС, камо ли че точно това правя в момента. Попитах го защо смята, че има нещо общо с мен и той отклони темата, явно се почувства глупаво и неудобно.
Това ме наведе на въпроса, който предполагам е дискутиран тук, но не видях, дали мои близки хора могат да усетят нещо от моето ТЕС-ане. а мен тази случка ми се видя мн странна, аз просто останах зяпнала и не вярвах какво ми казва... Дали не е свързан и той с тая ситуация? При всички случаи съм озадачена. :roll:

Потребителски аватар
ivangp
Site Admin
Мнения: 4458
Регистриран: 01 яну 1970 02:00

Мнениеот ivangp » 17 май 2010 21:19

Всички сме свързани на някакво ниво. ТЕСай си и не се притеснявай.
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.

skorpi_84
Участник
Мнения: 41
Регистриран: 11 май 2010 18:32

Мнениеот skorpi_84 » 17 май 2010 21:56

Докато ТЕСам стари травми, то се появяват нови... днеска първо ме нападнаха едни кучета навън (май от това с основание трябва да ме е страх), после пък се появиха старите семейни драми... и сега като се замислих, Иване, аз не мога да измисля повече от 10 ситуации в живота си просто защото за мене всеки ден е такава драма, че дори не я отчитам като такава. Просто не знам как се живее спокойно, не ми се е случвало. Семейството ми от инцидента насам с охота ме води на всевъзможни психиатри и лекари, но нито един ден не ми осигури в спокойна атмосфера без скандали, крясъци или бой... никога не съм живяла по др начин, освен когато приятелят ми беше жив. Бях решила, че най-после ще имам истинско, НОРМАЛНО семейство- представяте ли за какво си мечтая? Исках да имаме дете, което на всяка цена да НЕ живее по начина, по който съм живяла аз, никога да не преживява такива ужасии. Милион пъти съм викала смъртта си като спасител. А точно ПР ме държи вързана за хората, от които най-много искам да избягам. Обяснявам го това, просто за да добиете представа колко объркано и шашаво е всичко около мен и не знам как да го подредя. Кое по-напред да ТЕСам... дали няма да ми отнеме години, докато разбера кое от всичко е породило страха ми? И още нещо: с този кратък филм пресъздавам ситуациите, които упорито искам да забравя и ми костваше много да живея с всичко, което ми се е случило до момента. Страхувам се да не се вкарам наново в депресията, защото тогава и ТЕС няма да искам да правя. :(
В повечето случаи съм толкова изнервена, че не мога и да разбера какво чувствам. Кажете ми, моля ви всички, как правите ТЕС, когато в съседната стая има скандал? Май не ТЕС, а медитация трябва да почна да правя.

Потребителски аватар
ivangp
Site Admin
Мнения: 4458
Регистриран: 01 яну 1970 02:00

Мнениеот ivangp » 17 май 2010 22:05

Излез от жилището и ТЕсай навън. :idea:
Начини има, който търси намира.
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.

skorpi_84
Участник
Мнения: 41
Регистриран: 11 май 2010 18:32

Мнениеот skorpi_84 » 17 май 2010 22:20

При кучетата ще е най-подходящо :)
Даже да ти кажа, че докато ме гонеха, се опитах да определя кой е водещият симптом - беше същият, който и при отработването на първите 2 ситуации - стягане в сърдечната област, което е странно, защото не го получавам по време на криза, по-скоро сърцебиене. Както и да е, ТЕСАх го няколко пъти, но при нови екстремни ситуации пак се появява... иначе забелязах, че страхът намалява, ако слушам музика, тя все едно блокира тази част в мозъка ми, която вика страха.
Мислех да те питам нещо друго след като приключа с ТКФ, но ще избързам пак от нетърпение и да не забравя: какво ще кажеш да ТЕСам това, което си представям, че ще стане, ако припадна на публично място? Почти съм сигурна, че е свързано с хора - колкото повече, толкова по-силен страх имам. Този филм си го правя в главата всеки път - примерно както си разговарям с някого, си представям, че се просвам, че ме зяпа, че ме плиска с вода, бие ми шамари, вика ме по име, обикалят около мене, а аз стоя отпусната... тези сцени се въртят нон стоп във всяка една ситуация, когато не ми е комфортно. Рядко се сбъдват наистина, но каква полза, като нон стоп си треперя, че ще стане. Та ако почна да ги изреждам една по една с ТЕС, дали ще ми се вижда по-малко страшно?


Върни се в “ТЕС РЕЗУЛТАТИ И МНЕНИЯ”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 11 госта