Вариация на Техника на краткия филм

Мнения и резултати на практикуващи или изпитали върху себе си силата на ТЕС. Както и въпроси и коментари към тях.
Потребителски аватар
Емоция
Активен
Мнения: 116
Регистриран: 14 окт 2009 13:36

Вариация на Техника на краткия филм

Мнениеот Емоция » 19 авг 2010 07:46

Имам си един стар проблем, за който Иван ми препоръча ТКФ. Обаче не мога да го приложа, забравила съм много случки, думи, емоции. И заради това не го правя. Обаче проблемът набира сила и вече започва така да ме души, че дъх не мога да си поема. Вчера изпаднах в едно почти истерично състояние, започнах да тесам с различни декларации, които според мен съдържат различните лица на проблема. Ниво на СЕН - много високо и не се повлиява от нищо. В отчаянието си направих така - започнах с декларация и потупване по ръба на дланта. И започнах потупване по всички точки включително допълнителните на китките, под бюста и края на черепа. Потупвайки всички тези точки си разказах нещата, които ме огорчават, които са ме наранили, колко доверчива съм била да приема за своя истина чуждото мнение, казвах си, че никога повече няма да повярвам на друг, който ми казва нещо лошо за мен и че ще съм такава, каквато съм и каквато се одобрявам. Потупвам точките и разказвам, няколко кръга направих, докато изчерпах всичко негативно, за което се сещах в момента. Когато свърших нивото на СЕН беше 0. Обхвана ме такова спокойствие! Днес се размислих кое от казаното ми подейства като балсам - предполагам, че е твърдото обещание пред себе си, че няма да позволя който да е да определя каква съм, какво заслужавам, че няма да приемам чужда програма.
Специално благодаря на Иван, който винаги казва "Опитай и ще видиш", защото ме освобождава от оковите на нещо задължително и пуска на свобода увереността, че мога да направя нещо САМА за себе си и да не чакам друг да стори това.
Специални благодарности и на всички, които пишат тук, защото ми помагат да погледна по друг, различен начин на проблемите и ми подсказват как да анализирам проблемите.

nikimm
Майстор
Мнения: 815
Регистриран: 29 мар 2009 14:24

Мнениеот nikimm » 19 авг 2010 08:44

Всичко което ис направила е чудесно, защото има и резултат, но само едно вмъкване:
че няма да позволя който да е да определя каква съм, какво заслужавам, че няма да приемам чужда програма

Според мен пак се съпротивляваш! :!: Ако чувстваш нужда тесни и това, може и да е нещо остатъчно. Според мен тези неща трябва просто да ги пускаш през себе си! :D
"Същността на "философията" е в това, човек да живее така, че щастието да зависи колкото се може по-малко от външни фактори"
Епиктет

Потребителски аватар
Емоция
Активен
Мнения: 116
Регистриран: 14 окт 2009 13:36

Мнениеот Емоция » 19 авг 2010 10:55

nikimm написа:. Според мен тези неща трябва просто да ги пускаш през себе си! :D


За мен това символизира подчинение, но вероятно бъркам.

krista
Участник
Мнения: 94
Регистриран: 21 апр 2010 15:29
Местоположение: София

Мнениеот krista » 19 авг 2010 11:47

Какви фрази използва?Положителни,отрицателни или и двете?
Времето е пари!

Потребителски аватар
Емоция
Активен
Мнения: 116
Регистриран: 14 окт 2009 13:36

Мнениеот Емоция » 19 авг 2010 12:25

Само отрицателни. Емоциите бяха гняв, самосъжаление, обида и т.н. И си поплаках здраво, но този път не ми прималя. Обикновено потъвам в сълзи. Днес чувствам един товар по-малко. :D

Сега се сетих и друго - след като завърших серията ми се допуши. Запалих си цигара, взех чашката с кафе и пуших, и пих кафе без каквато и да е мисъл да премине през главата ми, само седях на стола и се наслаждавах на цигарата. Това не ми се е случвало от много години.

Потребителски аватар
Femme
Напреднал
Мнения: 394
Регистриран: 16 фев 2010 22:47
Местоположение: София

Мнениеот Femme » 19 авг 2010 14:12

Браво Емоция! :)
И затова че си експериментирала и за това: "Запалих си цигара, взех чашката с кафе и пуших, и пих кафе без каквато и да е мисъл да премине през главата ми, само седях на стола и се наслаждавах на цигарата. Това не ми се е случвало от много години."

И понеже сега съм на същата вълна, но пък срещам трудности с НФ за краткия филм я подкарах и аз така - емоции, чувства, едно по едно на всяка точка и направо ме помете, по едно време имах чувството, че ще ми прилошее, но всичко мина и после се чувствах като новородена - лека като перце и никакви мисли в главата.

Thesoanita
Участник
Мнения: 19
Регистриран: 12 окт 2010 21:59

Мнениеот Thesoanita » 30 окт 2010 12:28

И аз искам да споделя нещо за ТКФ. Четох няколко пъти в книгата за тази техника, докато я проумея. Най-накрая,четейки ми просветна в главата един епизод от детството ми, който е свързан с проблема, който влача през целия си живот. Този проблем много ме тормози и дразни, дава като че ли фон на целия ми живот. Започнах само с декларации и тесане на точките с НФ. Този процес ми помогна да открия богата гама от негативни емоции, които се крият зад проблема или по-точно го създават. Стигнах до момент, в който си създадох филм, озаглавих го и после дойде ред на епизодите. Сигурно режисьорите на сапунките ще ми завидят. То се получава цяла сага! :D Цяла седмица работя с ТКФ и в един момент се почувствах режисьор на цялото действие, усещането е много хубаво! Работя на фона на релаксираща музика, понякога заставам пред огледалото и се гледам право в очите. Визуализирам същевременно конкретната случка като най-много се концентрирам върху емоцията, която в момента "прожектирам" на екрана на съзнанието си. Повярвайте ми, наистина се чувствам като застанала зад режисьорски пулт и вече се чувствам способна да режисирам действието.В смисъл, чувствам, че емоцията отслабва, постепенно си отива и с нея и усещането за проблема. Вълшебно е. Искам да попитам само защо при мен е толкова чувствителна точката в началото на веждата? Като потупвам там получавам усещане за много дълбок покой и емоцията, която тесам чувствам как се разтваря в някакъв океан от покой. Може ли да потупвам само там, когато работя за някоя особено дълбоко заседнала емоция, като изключа останалите точки? Благодаря на Иван и на всички, че Ви има! Желая на всички щастие и блаженство!

Alisa
Майстор
Мнения: 2072
Регистриран: 12 май 2010 21:17
Местоположение: София
Контакти:

Мнениеот Alisa » 30 окт 2010 19:35

Thesoanita, щом на дадена точка почустваш "чистене", можеш да продължиш да я потупкваш, колкото дълго усещаш потребност от това. Когато мисълта ти естествено се промени (развие),продължаваш кръгчето.Можеш също да правиш безброй много кръгчета само с една ОР за начало и край, като през това време да променяш непрекъснато НФ според промяната на мисълта и състоянието ти, а крайната ОР, да няма нищо общо с началната. ВАЖИ ЗА ВСИЧКИ!(хора) :D
Успех!
КОЙ, АКО НЕ ТИ?! КОГА, АКО НЕ СЕГА?!

Thesoanita
Участник
Мнения: 19
Регистриран: 12 окт 2010 21:59

Мнениеот Thesoanita » 30 окт 2010 20:46

Много ти благодаря, Alisa! Твоят съвет за мен е много ценен! Аз наистина чувствам особено разхлабване и във физически и в психически аспект, потупвайки в посочената точка и не знах как да процедирам. Ще правя така, както ми обясни. Още веднъж - благодаря! Успехи и на теб! :)


Върни се в “ТЕС РЕЗУЛТАТИ И МНЕНИЯ”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 6 госта