Загуба на вкус/обоняние

Интересни случаи на успешно приложена ТЕС.

ОПИТВАЙТЕ ТЕС ЗА КАКВОТО СЕ СЕТИТЕ!!!
ВЕРОЯТНОСТТА ДА ИМАТЕ РЕЗУЛТАТИ Е ОГРОМНА.
ivangp
Site Admin
Мнения: 4523
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Загуба на вкус/обоняние

Мнение от ivangp »

От Мартин Морби

"Аз искам да разкажа за една моя клиентка, която искаше да възстанови (а не да загуби) приятният вкус (желанието си) за шоколад и кафе, които са всеобщо приети за субстанции водещи към пристрастяване.
Едно от заключенията до които съм стигнала е. че ТЕС няма да навреди по никакъв начин на клиента ми, както в случая с Лоранс. Да се насладиш на пиенето на кафе и яденето на шоколад (които, тя признава, имат лош ефект върху нея, ако прекали с тях) е въпрос на качество на живот. И до известна степен, качеството на живот на всеки от нас е субективно възприятие. Много интересно за отбелязване е също, че тя не можеше да се наслади на определена марка кафе, сякаш мозъкът й бе изключил точно спомена за марката кафе, която тя обикновенно пие.
Цялата сесия отне само един час.
Ето какво се случи.
Вкусовите рецептори и обонянието на Лоранс бяха негативно повлияни след пристъп на синузит преди около година. Изследванията и скенерите не успели да открият причината за това и лекарствата не успели да й помогнат.
Вкусовите й усещания за кафе, черен шоколад, горчица, червено вино и портокали бяха изключително разочароващи. Тези продукти имаха или няприятен или странен, чужд вкус и мирис за нея.

Аз имах успех с намаляване на желанието за определени храни, но досега не ми се бе случвало да използвам ТЕС за увеличаване на желанието за храни, които са смята ни за пристрастяващи субстанции.

Ние обсъдихме дали да работим на фрнски или английски език. Нейният английски бе безупречен, но тъй като тя бе французойка решихме, че най-добре ще е да работим на френски.

Аз случайно имах едно парче френски шоколад, който тя обичаше да похапва и го разопаковах и й го предложих. Тя каза, че й мирише неприятно и не желае да го консумира. Тя определи нивото на желанието си за този шоколад, в момента, на 3. Така че ние започнахме да правим ТЕС за:


"Въпреки че не мога да вкуся...."
"Въпреки че преди аз харесвах....."
"Въпреки че аз съм толкова тъжна, че вече не мога да се насладя, а бе толкова приятно да си хапна след основното блюдо,.....Както правят французите,...... Както правехме аз и татко......."

Аз й съставях фразите на базата на нашият разговор преди това и донякъде си измислях, като следях за нейната реакция. Тя повтаряше след мен и одобрително клатеше глава, така че реших че се справям добре. След няколко "рунда" ТЕС ние направихме проверка и тя каза, че шоколдът мирише различно, не толкова зле колкото преди. Така че направихме един два "рунда" и аз й подадох шоколда отново. Тя го помириса, отхапа малко , с изненадано изражение на лицето тя отхапа отново, каза че сега вкусът му е ОК и го изяде целият.
И двете бяхме вече доста ентусиазирани, така че тя пожела да се пробва с кафе. Аз имах смляно кафе и тя каза, че й мирише на горчиво и че не желае да го пие. Ние направихме няколко рунда ТЕС и тя каза , че сега й мирише малко по-добре, не чак толкова горчиво, но все още не достатъчно че да поиска да го пие. Зачудихме се дали ако го сварим и тя помирише и отпие от свареното кафе това няма да промени нещата. Аз сварих кафето следвайки нейните инструкции и направихме още няколко рунда ТЕС. Тя отпи й каза, че вкусът му е горе долу добър , но не същият, както тя си спомня вкусът на кафето.
На този етап аз се сетих да я попитам дали тя е пила само определена марка кафе и тя каза "ДА". Така че се съгласихме, че това може да е причината тя да не харесва това кафе, тъй като е свикнала с вкусът на другата марка кафе и ТЕС не може да я накара да харесва нещо което не е харесвала преди, тъй като ТЕС не е манипулативна техника. (бележка от Иван - Аз не съм съгласен. Моят опит покзва, че ТЕС може да те накара да харесваш нещо което не си харесвал преди, зеленчуци например. :) )

Тя бе силно ентусиазирана и мотивирана да опита и други неща , които не бе харесвала след пристъпа на синузит. Отидохме в моята кухня и там открихме френска горчица, точно същата марка безалкохона напитка с портокалов вкус, която синът й пие и която тя бе намирала за безвкусна преди, както и малко червено вино.
Ние ТЕСнахме: как готвенето бе загубило привлекателността си за нея, защото тя не можеше да вкуси произведенията на таланта си и в края на краищата тя е франчузойка, а французите са големи кулинари, и обичат сосове с горчица, и как тя трябвло да разчита на другите да оценят гозбите й, и как тя не можела да бъде сигурна, че те са откровенни, а не й правят само комплименти за да са учтиви, и че няма нищо лошо в това да изпиеш чаша кафе или да похапнеш парче торта с черен шоколад от време на време. Баща й я бе научил да си доставя тези малки удоволствия след обяда или вечерята и това бе ОК.
Лицето й се озари с нова светлина и тя пожела да опита горчицата. натопи пръста си в нея, облиза го и каза че има вкус на горчица и то дори прилича на определена марка горчица, която тя много харесвала като дете. Тя пожела да опита малко вино. Ние не приложихме ТЕС повече. Тя отпи от чашата с вино и се усмихна, после помириса безалкохолното и каза че мирише приятно на портокали.

Ефектът на лавината (Бележка на Иван -описан е в книгата ми за ТЕС)бе задействан.

С това сесията ни приключи. Тя ми се обади по-късно за да ми каже, че си бе направила чаша от собственото си кафе и бе хапнала малко черен шоколад след обяда си и че е неизразимо щастлива.

Две седмици по-късно Лоранс все още се наслаждава на храните и напитките за които вкусът и бе възстановен.

С много благодарности за вдъхновенито,
Мартин Морби"

Бележка от Иван - Преди около две седмици имах възможността да работя с подобен случай. Клиентката ми бе загубила напълно обонянието си в следствие на проблемни синуси. Поне това бе лекарската диагноза. Т.е. тя не усещаше никакви миризми. Аз работех със съпруга й по друг проблем и приложих ТЕС с нея само около 10-15 минути. След няколко рунда върху това което й бяха казали докторите, върху напълно запушеният й нос и неспособността й да помирише каквото и да било, носът и се отпуши и тя вече можеше да помирише собственият си парфюм.
Не забравяйте, че ТЕС работи за всичко. Прилагайте я върху каквото ви дойде наум. Резултатите вероятно ще ви изненадат приятно.
:)
Последно промяна от ivangp на 28 Сеп 2011 15:25, променено общо 1 път.
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.

ally
Участник
Мнения: 3
Регистриран на: 11 Юли 2010 09:25

Загуба на обоняние

Мнение от ally »

Здравейте,
Искам да присъствам за семинара за начинаещи във Варна, но понеже не съм присъствала досега, се притеснявам и не искам да споделям проблема си с другите участници - Нямам обоняние, никога не съм имала, усещам само много концентрирани миризми. Преди 5 години претърпях операция за отстраняване на проблема - носната ми преграда била изкривена и съм имала полипи, които бяха третирани. Имаше ефект от операцията и не боледувам често, както преди през зимата, но искам да имам обоняние.
Прочетох книгата за ТЕС и пробвах няколко пъти, но явно не правя нещо, както трябва и бих предпочела да се срещна със специалист.
Искам да питам колко ще струва лична среща по повод проблема ми?

Предварително благодаря

ivangp
Site Admin
Мнения: 4523
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Мнение от ivangp »

Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.

Публикувай отговор