Страница 2 от 2

Re: Ябълков оцет

Публикувано на: 13 Окт 2013 05:19
от lucky64
Започнах моята камбуча напитка от бутилка, купена от магазин за натурални храни. За съжаление не мога да кажа къде в Бг се продава бутилирана камбуча, но ако намерите, просто си пригответе чаша с зелен, или черен чай (аз понякога го смесвам равни части ) и друга с преварена вода и 1-2 лъжици захар. Когато поизстинат (хладки ) ги смесете с част от готовата камбуча напитка (1/4 чаша ) покрийте с тензух и оставете за седмица, или повече да ферментира. На повърхността започва да се образува гъбата, която ще ви служи за стартер от тук нататък. Всеки път приготвяте по същия начин зелен чай и захар, смесвате 2та чая с 1/3 чаша от готовата напитка, аз слагам и 2-3 стафиди и отгоре лекичко полагам гъбата. Тя ще се разраства според формата на буркана. Докато напитката ферментира, дръжте я на прохладно место ( не хладилник ) и следете за ферментация. В зависимост от количеството, което приготвяте и размера/дебелината на гъбата, напитката ферментира за различно време-обикновено за 3-4-5 дена. Колкото повече я държите да ферментира, толкова по-кисела става. Количеството захар определям според големината на буркана, и дали искам да стане по-сладко, или по-кисело. Обикновено за "Омния" буркан слагам 2 супени лъжици захар., като го пълня 2/3 с общото количество чай+захар+стартер.
Внимание- буркана трябва да е добре измит и аз обикновено го поливам с гореща, преварена вода. Захарта трябва да е напълно разтопена. Всички течности да са хладки-към студени, преди да положите гъбата обратно в буркана.
Надявам се да съм помогнала.
П.С. Когато купих готовата напитка, от която почнах моето производство, аз отлях 1 чаша, и я оставих да си ферментира за около 1-2 седмици, в отворен буркан, покрит с марля, за да има достъп на въздух и да образува гъба,( понякога става само много тънка ципичка, но и тя работи за стартер ) преди да я смеся със останалите течности)
Успех !

Re: Ябълков оцет

Публикувано на: 13 Окт 2013 21:54
от mis_val
Lucky64,благодаря за подробното обяснение,при нас се продава такава напитка,при първа възможност ще си купя и ще опитам да си направя гъбка

Re: Ябълков оцет

Публикувано на: 22 Окт 2013 05:25
от lucky64
За да съм сигурна, че препоръките ми за започване на камбутча от купена напитка са правилни и тоя процес е надежден,, аз си купих едно шише готова напитка , и отлях от нея в малко бурканче- около половин чаша.(преди 10тина дена )След около седмица забелязах, че на дъното вече са се образували много малки парченца (виждат се като се разклати буркнчето)и добавих малко захарна вода, за да ги подхраня. Днес, 10 дена от започването ,пак проверих бурканчето, и видях, че вече се е образувала мноого тъничка ципица. Ще я оставя да расте, и мисля да добавя мъничко захарна вода след няколко дена, за да подсиля процеса на ферментация.
Направих пробата, за да окуража тези, които са започнали да отглежда камбутча-гъбата и все още не виждат резултати.
Една подробност- не затваряйте буркана плътно, покрийте го само с марля , прикрепена с ластик, за да има достъп до въздух. Гъбата ще расте и ще заема формата и размера на буркана, в който я отглеждате.
Желая успехи !!

Re: Ябълков оцет

Публикувано на: 23 Окт 2013 12:26
от mis_val
Lucky64, определено съм объркала рецептата,аз я направих като смесих чайовете с купешката камбуча,съответно има и захар,вчера я погледнах ,не е мръднала,сигурно заради захарта,която при мен е още от самото начало
Тези дни ще потърся да си купя пак и ще опитам отново
Мисля,че ми стана ясно вече

Re: Ябълков оцет

Публикувано на: 23 Окт 2013 16:30
от lucky64
Здравейте, mis_val,
Съжалявам, че не съм обяснила правилно и точно... уж се опитах да бъда ясна, ама,,, Мисля, че Вашата гъбка не се е заформила още, защото базисния разтвор е бил разреден. Защо все пак не го оставите така, както си е, и изчакате още седмица ?? Може да му долеете малко ДОБРЕ РАЗТВОРЕНА захар -около 1 супена лъжица течност общо. Разтворете, да речем 1/2 ч.л. захар в 1 супена л . преварена вода и я досипете в сегашния си разтвор.(когато изстине, обаче )
Ако си започнете нов стартер от нова бутилка от магазина, първата седмица (или докато не видите малки парцалчета да плуват на дъното) дръжте количеството както сте го купили от магазина. Пак да се поясня, че май го забърках- отсипвате от готовата камбуча от магазина 1 чашка в чист буркан, слагате/покривате го с марля, прикрепена с ластик отгоре, слагате го в шкаф (не хладилник !!) и.. чакате да Ви се образува стартера-гъбка.
Когато вече видите, че са се образували някакви плаващи неща (като белтък при събрана урина ) тогава добавете малко ДОБРЕ РАЗТВОРЕНА захар, за да подхраните вече образувалите се гъбки, и изчакайте, докато те надебелеят и станат като ципа. която ще се заформи на повърхността на бурканчето. От време на време, през 3-4 дена може да доливате по малко разтворена захар, докато ципата стане по-плътна и дебела, и тогава вече може да започнете истинското отглеждане на гъбата в нов, голям буркан (според желанието Ви ) с чай и захар.
Ако има нещо, питайте.. ще доуточняваме в процеса на работа.
Късмет !!

Re: Ябълков оцет

Публикувано на: 23 Окт 2013 21:58
от mis_val
благодаря за пореден път,много подробно и хубаво обяснихте,ще пробвам отново и няма да бързам със старото и от там може да излезе нещо

Re: Ябълков оцет

Публикувано на: 01 Ное 2013 14:49
от lucky64
При мен гъбата,която започнах от експеримента със закупена от магазина камбутча , е вече добре оформена, плътна ципа, готова да я преместя в голям буркан и да я ползвам за стартер. А при вас ??

Re: Ябълков оцет

Публикувано на: 01 Ное 2013 15:40
от mis_val
при мен течността си е все същата,няма никаква промяна
в понеделник ми пратиха готова гъба,но дамата каза че не я е ползвала отдавна и сега чакам да видя дали ще се получи изобщо нещо

Re: Ябълков оцет

Публикувано на: 03 Ное 2013 10:07
от mis_val
Lucky64,благодарности!
Днес май вече имам нещо оформено да дъното,на буркана само с купена Комбуча,който не съм разредила с нищо!
Сега ще сложа вода със захар
До колкото разбрах 1/2 ч.л. захар на 1 с.л.преварена вода,нали?

Re: Ябълков оцет

Публикувано на: 03 Ное 2013 18:22
от lucky64
ОООО, чудесна новина !! И аз се зарадвах за Вас и вашия успех-камбутча !!! :D Ами да, сега можете да си приготвите малко подхранваща захар- не знам колко голям е съда в който отглеждате новата гъбка, но ако е на половината на буркан Омния..около 1/2 чаена лъжичка захар в малко повече от 1 супена лъжица преварена вода,като преди да долеете чакате да се ОХЛАДИ. Тогава лекичко е доливате в купената течност и пак чакате около седмица да видите дали ще се разраства ?? надявам се да расте !! Едва когато тея малки като утайка за сега частици се съединят и образуват нещо като ципа, можете да ги смеците с разтвора от чай и захар. Тъй като гъбката ще е все още много слаба, течността оставете да е по-малко, да речем общо 1 чаена чаша. Не знам дали вече споменах, че аз слагам и 2-3 измити стафиди, за да се получи газирана ферментация.И винаги, когато започвате ново производство, правите течност от чай + захар + малко от вече готовия камбутча разтвор - той ще служи за нещо като мая.
Ако има нещо, питайте пак.
Ще се радвам да ме информирате до къде е стигнал процеса.
Успехи !!!

Re: Ябълков оцет

Публикувано на: 29 Ное 2013 05:42
от lucky64
Само да попитам-получи ли се камбуча напитката ?? Какво стана със закупената камбуча-успя ли да отгледаш нов стартер ??

Re: Ябълков оцет

Публикувано на: 29 Ное 2013 09:06
от mis_val
Lucky64,нещо не успях май и тъй като ми пратиха 3 Камбуча гъби изхвърлих течността със закупената,но тъй като ми беше любопитно дали вътре има нещо,когато хвърлях течността си слоших ръката,усетих нещо лигаво,може да е била и гъба,но беше доста прозрачна и не съм сигурна
Огромно благодаря за съветите!

Re: Ябълков оцет

Публикувано на: 29 Ное 2013 14:18
от lucky64
mis_val,Благодаря, че отговори. Точно това е било- нова гъбка. Тя е прозрачна, лигава, подобава медуза. Отначало е тънка ципичка, но постепенно може да надебелее до 2-3 см. Ти ще видиш, че всеки път, когато отливаш готовата течност, гъбата ти или е надебеляла на височина, или върху първия пласт е започнало да се образува втори слой. Даже в бутилката, където си държа готовата течност започват да се образуват нови ципи-стартер.
Пожелавам ти успех и да имаш всички ползи от камбутча чая !!