Природно хранене

Информация за здравословен начин на живот.
Потребителски аватар
ivangp
Site Admin
Мнения: 4477
Регистриран: 01 яну 1970 02:00

Природно хранене

Мнениеот ivangp » 20 апр 2008 11:47

Тази информация е отново предназначена за сериозно болни хора и търсачи на оптималното здраве.
Предназначена е за тях защото те имат мотивацията да направят огромната крачка на промяната и да излязат от рамките на ортодокса и цивилизацията, такава каквато я познаваме.

За останалите изкушенията ще са твърде големи и поради липсата на мотивация те рано или късно ще махнат с ръка, ще си намерят извинения и ще се върнат към стария, общоприет начин на живот и хранене.

Отново няма да се впускам в обширни обяснения защо и как така. Информация на интернет има много за тези които желаят да се убедят в истинността на долунаписаното.

Ще цитирам само няколко факта:

Всяка наша клетка е изградена от материали доставени от храната която поемаме. Ние буквално сме това което ядем.

Няма ортодоксален или алтернативен метод на лечение който да отрича ролята на здравословното хранене за оптималното здраве.
Има различни виждания за това кое е здравословно обаче.
Аз вярвам, че никой не е по-велик от природата и за това трябва да ядем само неща които съществуват в природата.

Всички храни които са продукт на човешка обработка са или вредни или не са полезни, в най добрия случай.

Няма животно в природата което да яде ежедневно термично обработена храна.

Няма животно в природата което да яде мляко след като бъде отбито.

Зърнените храни са несмилаеми в суров вид и са достъпни само през кратък период от годината.

Зрелите бобови храни са несмилаеми, а някои дори са отровни в суров вид.

В природата не съществуват растителни масла в чист вид.

И така, до къде ни води това?

ИДЕАЛНАТА ДИЕТА

Сурови местни плодове в сезона им

Сурови местни зеленчуци в сезона им (картофите са зеленчук и могат да бъдат консумирани сурови, дори са много полезни)

Сурови ядки (фастъците и кашуто не са ядки а бобови)
*ядките е най-добре да се ядат веднага след като бъдат извадени от черупката

Сурово месо (най добре от дивеч или животни хранени с трева - агнешко, козе, телешко месо)

Сурова риба (да не е отглеждана във ферми)

Сурови яйца ( най-добре домашни - жълтъка е особено ценен)

Сурови животински мазнини.

Чиста изворна вода (ниско-минерална, "Девин" с розов етикет например)


Не идеална, но вероятно по-приемлива преходна диета е да се ядат всички изброени по-горе продукти след термична обработка + студено пресован зехтин и/или чисто масло от сурово, домашно, непастьоризирано мляко.

Най-големите врагове на имунната система след натрапчивите негативни мисли и стреса са:

- Зърнени храни (пшеница, царевица, ръж, ориз, просо, елда и т.н.) и всички съдържащи ги продукти. Като най-лоша от тях е пшеницата.

- Мляко и млечни продукти (най-лошо е кравето мляко)

- Бобови растения (най-вече соята)

- Химически и/или температурно преработени растителни мазнини (най-вече маргарин)


Придържайте се към хранене съставено от изброените в Идеалната диета продукти, изключете напълно от менюто си изброените във Врагове на имунната ситема продукти и до месец или дори по-рано ще видите положителни промени, като:

- По-добра концентрация
- По-ясна мисъл
- Повече енергия
- Отшумяване на симптомите на доста заболявания
- Подобрен сън
- Подобрено настроение
и други.

За английскоговорящите подробна информация може да се намери тук:
http://www.dogtorj.net

Наздраве!
Последна промяна от ivangp на 31 юли 2011 09:51, променено общо 1 път.
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.

lbid
Участник
Мнения: 29
Регистриран: 10 фев 2008 20:21

Мнениеот lbid » 30 апр 2008 13:07

Попаднах на този сайт
http://www.surovo.hit.bg/start.htm

от който изтеглих книгата
"Пълно прочистване, подмладяване и отслабване
чрез суровоядство" - Атерхов

и много ми хареса.


За съжаление има малко информация на български по темата. Мисля си, че преди да се започне суровоядство, особено пълно, човек трябва първо добре да се информира какви храни, като разнообразие трябва да приема, какво количество и какви проблеми биха могли за възникнат, например ако се случи така да сменя често този режим на хранене с общоприетия и др. Защото ако не се прави както трябва, може и да навреди по някакъв начин.
Ако картофите са позеленели, значи съдържат соланин, който е канцерогенен. Намира се най-много под кората и трябва да се изреже по дебело. Кашуто не е бобово, поне това което аз имам предвид. Фъстъците като са бобови, значи ли че са несмилаеми и не е добре да се ядат сурови? Ще проучвам доколкото мога информацията за зърнено-житните и зърнено-бобовите култури, но на този етап ми е трудно да повярвам, че са вредни. Все пак целият китайски народ се храни с ориз:), но варен. А четох за някакви теории и диети където житото се поставя едва ли не в култ. Но най-сериозният аргумент е, че е природен продукт. Ще е хубаво, ако се обсъжда и развие темата.

Потребителски аватар
Arethuse
Майстор
Мнения: 685
Регистриран: 04 сеп 2006 11:14

Мнениеот Arethuse » 30 апр 2008 14:51

А ти защо искаш да ядеш жито?

lbid
Участник
Мнения: 29
Регистриран: 10 фев 2008 20:21

Мнениеот lbid » 30 апр 2008 17:39

Не съм казал, че изгарям от желание да ям жито, а че искам да си изясня защо е вредно, тъй като има различни теории, а абсолютна истина няма. Както се знае, житото е предимно въглехидратна храна. Бобовите също, но съдържат и много белтъчини. Защо да се пренебрегват тези хранителни вещества ако могат да се консумират. В книгата си, Атерхов не е писал нищо подобно, че са вредни и има много рецепти. При д-р Емилва също също се ядат много тези храни.

Потребителски аватар
Arethuse
Майстор
Мнения: 685
Регистриран: 04 сеп 2006 11:14

Мнениеот Arethuse » 01 май 2008 01:32

Този Атерхов не го знам кой е, но Емилова по-добре не я слушай, ако искаш да си здрав :!:

Житото не е храна за хора. В обвивката му се съдържат токсични вещества, това важи за всички зърнени. Ще кажеш - да махаме обвивката - да, ама не. Както вече се каза, не сме по-умни от природата. Житото е навлязло в диетата на хората, поради необходимост да се изхранват големи групи хора, водещи уседнал начин на живот. И понеже в някакви моменти от историята хората просто не са имали какво друго да ядат, са издигнали житото и хляба в култ, както ти се изразяваш. Това е културен феномен, а не е свързано със здраве, хората са гледали да оцеляват. Да не говорим, че огромна част от хората са нетолерантни към глутена. За тези неща може много да се прочете, само че на мен не са ми известни източници на български.

Потребителски аватар
ivangp
Site Admin
Мнения: 4477
Регистриран: 01 яну 1970 02:00

Мнениеот ivangp » 01 май 2008 08:34

Аз тъй като мно-о-о-о-го съм чел и пробвал различни диети и начини на хранене и тъй като за абсолютно всяка теория и диета в храненето мога да ви цитирам противоположната и то подкрепена с "научни" изследвания и опити (този факт сам по себе си внася огромно объркване у повечето хора) стигнах до следния извод.
Човек не е по-умен от природата и не може да опрости или подобри нейните принципи.
Затова най-лесния начин е да помислиш - Това което ям съществува ли в природата във вида в който го ям?
Ако отговорът е НЕ, значи не е оптимално да го ядеш.

Другият въпрос който бих си задал е - Ако сега ме пуснат в дива гора или поле (т.е. извън цивилизацията), какво бих намерил за ядене?

И последеният въпрос е - Това мога ли да го ям (храносмеля) сурово?

Моят отговор на горните въпроси е - животни, птици и риба със сигурност (т.е. месо), яйца, някакви зеленчуци и плодове и то само в сезона им, ядки също в сезона им, мед, вода.
Ако намеря зърнени храни или бобови - тях не мога да ги ям сурови. (който не вярва да пробва, минават през теб и си излизат във вида в който си ги погълнал, като причиняват стомашни проблеми).
Мляко няма да намеря изобщо. Никое животно няма да ми даде млякото си доброволно в дивата природа.
Бих могъл да пия мляко от убито животно, но едва ли ще тръгна да го правя при положение, че имам месо на разположение. А и животните имат мляко само в кратък период от годината. Т.е. да пия мляко в дивата природа ще ми се случва изключително рядко и вероятно ще предизвиква стомашно разстройство, тъй като нямам необходимите за разграждането му ензими.
Пак повтарям - Всички животни в дивата природа консумират видовата си храна в суров вид. Няма бозайник който да пие мляко след като е отбит от кърмене.
Това са неоспорими факти, а не теории на промити от цивилизацията мозъци.

За Атерхов и много други като него - чел съм книгата му и други книги на тази тема и съм пробвал да ям по този начин.
Той прокламира суровоядство без каквито и да е животински продукти.
Препоръчва яденето на сурови зърнени и бобови храни само в покълнало състояние и смесени с мед.
Отрича всички продукти на цивилизацията - което според мен а най-ценното в книгата му.
Отрича приема на всякакви продукти от животински вид - което е спорно, в смисъл, че някои автори които го цитират, казват, че употребявал козе мляко. Не знам дали това е така или не. Възможно е преводът на книгата му на български да не е точен или определени неща да са пропуснати.
Сега да не ми се смеете и да помислите, че съм параноик!
Успях да прочета няколко книги с изследвания и научни опити които се цитират от апологети на вегетарианството, веганството и суровоядството в оригинал на английски.
Оказа се , че доста автори някак си пропускат основни изводи и заключения в цитираните книги защото те не потвърждават теориите им.
Пример - Лидия Ковачева в книгата си "Гладът" цитира Др. Карсън, който е изследвал народът на Хунза (долина в Хималаите, намираща се на около 2000м. височина, което бе едно от 3-те места в света с най -много дълголетници и столетници. Казвам бе, защото вече не е. А не е защото прокараха хубав път до там и цивилизацията нахлу с пълна сила.
Местните жители там вече не се хранят от заобикалящата ги природа, а замезват с чипс и кока-кола).

Та въпросният Др. Карсън живял сред Хунза и изследвал начина им на живот и хранене. Както и начина на живот и хранене на населението в околните долини, където обаче столетници не се срещали и имало много болести. Той стигнал до извода, че разликата е е динствено в храненето на хората и за да го докаже провел експеримент с мишки.
Защо с мишки? Смята се че мишките могат да ядат същата храна като хората (което вече е абсурдно според мен, вижте им зъбите, устройството на крачетата и храносмилателния тракт, мишките са гризачи, ние НЕ, но това е друга и дълга тема), т.е. че са всеядни, но живеят доста по-малко - съотношението е горе долу 1/30. Един ден от живота на мишката е равен средно на един месец човешки живот. Това ги прави много удобни за провеждане на опити, тъй като се виждат бързи резултати.
Та да се върнем на опитите на Др. Карсън. Той всъщност е поставил 1200 мишки разделени на няколко групи на диетите на всички племена в Индия, както и на диетата на средния англичанин през 16 век. Това което е установил е, че диетата на Хунза е най-добрата и когато мишки хранени на другите диети се разболявали той ги поставял на диетата на Хунза и те оздравявали.
За да не се впускам в подробности, ще кажа само, че Лидия Ковачева цитира този факт, и тъй като тя е апологет на вегетарианството го използва в подкрепа на своята теория(основната храна на Хунза са плодове, зеленчуци и зърнени храни в суров и покълнал вид, употребяват също млечни продукти и малко месо).
Според нея ние трябва да се храним с 80-90% плодове и зеленчуци и 10-20% други храни, като не употребяваме месо.
Сега стигам до изопачаването на фактите.
Аз четох книгата на Др. Карсън в оригинал. До какъв извод стига той.
Мишките от неговите опити които са най-здрави, най-силни, жизнени и не се разболяват са тези хранени с най-много белтъчини (т.е. животински продукти) и сурова храна.
Той също казва, че според него една от основните разлики в храненето на Хунза и другите индийски народи е приема на животински белтъчини. Те.е Хунза ядат и млечни храни и месо, докато голяма част от Индия както знаете са вегетарианци и вегани.

Л. Ковачева някак си пропуска да ни съобщи този извод на Др. Карсън.
Друг пример - Л. Ковачева говори и за друг народ на столетници - народът на Вилкабамба - Долина в Андите.
Те също са вегетарианци, не ядат месо, основно се хранят с царевица, картофи, плодове и зеленчуци, сирене и яйца.
И за тях четох в оригинал.
Л. Ковачева някак си пак пропуска да ни осведоми, че те всички до един губят напълно зъбите си до около 20 годишна възраст. Също, че са почитатели на алкохола, т.е. редовно се напиват като пруски казаци.

Лидия Ковачева не е единствената в това отношение. Цитирам нея защото вероятно повечето българи са запознати с книгите и учението й.
Като с гореказаното не искам да омаловажавам труда и постиженията на нейните теории и практика. Само илюстрирам, че не ни се казва цялата истина. В това което Лидия Ковачева прокламира има много истина, но не е цялата истина. Поради което се правят и грешни изводи. Пропускат се едни уж дребни факти които обаче променят значението на крайните заключения.

Да се върнем на Атерхов - къде и кога в природата ще намерим ние кълнове за да ги ядем? Ще тръгнем да копаем земята за да вадим кълнове? Я помилсете сериозно! Кълновете са още един продукт на цивилизацията, всъщност, както и консумацията на зърнени храни.
Кълновете природна храна ли са за нас?

Да, Атерхов се е излекувал с ядене на сурова растителна храна, но аз знам за хора които са се излекували с ядене само на сурово месо, с гладуване, с пиене на сокове от сурови зеленчуци и т.н.
Какво ги обединява - яденето на сурова храна и отказването им от продуктите на цивилизацията.
Суровата растителна храна лекува, но има доста данни, че само на нея не може да се живее дълго и в добро здраве.
Нуждаем се от животински протеини и най-вече мазнини.
А от зърнени храни и бобови изобщо не се нуждаем, ама изобщо.

Най-близките до нас примати са шимпанзетата. Какво ядат те. Плодове , зеленчуци, ядки, яйца и месо. Да те ловуват, рядко , но все пак го правят. Не ядат житни и бобови кълнове. Защо ли? Ами защото няма.

Много мога да пиша на тази тема. Повярвайте ми чел съм и съм пробвал много. Накрая ми писна да чета и да се опитвам да вървя срещу природата.
Отговорете си на горните три въпроса когато мислите за храна и ще сложите всички диетолози и учени в джоба си по отношение на това какво трябва да ядем, кога и как.

За английско говорящите поърсете в интернет и прочетете библията в храненето "Nutrition and physical degeneration" на W. Price.
Той е зъболекар който е обиколил света в търсене на причините за дегенерацията на човешките зъби и костно-скелетна система.
провел е най-обширното проучване в реални условия на човешкото хранене в различни племена, народи и райони на земята.
Това е огромен труд, голяма книга с много илюстрации и снимки.

Изводите му - най-малко кариеси, най-здрави зъби и правилно развит скелет, най-малко заболявания, най-голяма сила, енергия и жизненост имат народите хранещи се от природата с минимална обработка на храната, минимум въглехидрати и максимум мазнини и белтъчини от животински произход.
Това не са теории, опити с мишки и размишления, а наблюдение върху реални хора. Единственото подобно проучване в света за което аз знам.
Повече информация можете да намерите тук http://www.ppnf.org
Вижте и този кратък филм http://www.youtube.com/watch?v=XPCOGSnjP5w
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.

lbid
Участник
Мнения: 29
Регистриран: 10 фев 2008 20:21

Мнениеот lbid » 01 май 2008 17:49

Много благодаря за статиите.
В главата ми изникнаха няколко въпроса.
Първо, че трябва да се ядат само сезонни храни. В природата много животни складират храните си. Например мравки, пчели и предполагам много други. Вредно ли е да се складират ядки за през зимата, както и някои зеленчуци при които е възможно съхранение, като например зеле, моркови, картофи. Оранжерийните зеленчуци, които се произвеждат през зимата вредни ли са?
Това че трябав да се ядат само местни плодове и зеленчуци означава ли че не трябва да ядем цитрусови плодове и други такива, които не се развиват по нашите земи. Много от плодовете и зеленчуците са пренесени от други континенти и тях ли не трябва да ядем. Аз не живея покрай морето, значи да не ям морска риба. Даже и от река съм далеч.
Никак не ми е ясен въпросът с яденето на суровото месо и яйца, не за друго, ами заради болестите които могат да се развият. Четох за ГНМ, но въпреки това не мога да си ги представя нещата. Вие сурово месо ли ядете и ако да, как си го набавяте? Мога ли да си купя парче месо от месарския магазин и да си го изям. Преди години имах един познат, който ядеше суров черен дроб и казваше, че давал невероятна енергия и тонус.
По въпроса за житните и бобовите, вярвам повече на вашите теории, отколкото на общоприетите, но не мога да ги приема на 100%. Може би защото малко съм чел, но и винаги могат да се измислят аргументи подкрепящи различни разбирания. Аз съм опитвал грах, царевица и пшеница в млечна зрелост, когато са меки и могат да се ядат без да се киснат във вода, и не са лоши на вкус. А житни и бобови треви в природата има бол.
Много кофти за киселото мляко и lactobacillus bulgaricus:), но това че не е полезно, е допирна точка на различни теории.

Потребителски аватар
Arethuse
Майстор
Мнения: 685
Регистриран: 04 сеп 2006 11:14

Мнениеот Arethuse » 02 май 2008 01:58

И аз съм опитвала сурови боб, царевица и т.н., и да, не са лоши на вкус, но не могат да се сравнят с месо :twisted: Освен това едно е да опиташ, друго е да се храниш с гореспоменатите в сурово състояние. Освен това колко продължава периодът на млечна зрелост?

Иначе аз например редовно ям сурово месо и яйца, даже току що обърнах три за закуска. Купувам си ги от магазина. Когато мога си купувам от производители, но това е рядко. Яйца гледам да ям органични (био), т.е. от свободно пасящи кокошки, нетретирани с лекарства и изкуствени смески. Яйцата са сигурно два пъти по-малки от инкубаторните, но са сто пъти по-полезни. Според човека, от който си ги купувам - 400% по-хранителни. Не знам как ги е измерил :lol:

И сега, по отношение на твоите въпроси - аз пак ще те попитам - защо ги задаваш. И не, за да ми отговориш на мен, а за да отговориш на себе си. И моят отговор на твоя въпрос е - защото ти си свикнал да се храниш по един начин, и сега ти се представя генерално нова концепция и ти какво правиш - отипваш се да намериш сходство с това, което си правил досега, тоест "общоприетото" хранене. Търсиш изключения от тази теория, които да потвърждават това, с което си свикнал. :) Може ли да складираме, не са ли опасни суровот месо и яйца... Ми всичко може, но важна е общата картина, а не изключенията. Нищо лошо да изядеш една зелка не в сезона й, но не това е същественото :)

Иначе аз опасни месо яйца (тоест от болни животни), не бих яла и термично обработени. Тоест това, което би било опасно, въобще не го ям. Щом мога да изям едно месо печено, значи приемам да го ям и сурово.

Потребителски аватар
ivangp
Site Admin
Мнения: 4477
Регистриран: 01 яну 1970 02:00

Мнениеот ivangp » 02 май 2008 08:48

Нямам какво да добавя към отговора на Аретюз.
Само ще обобщя - както тя каза - всичко може, важното е какво правиш по принцип, през по-голямата част от времето, а изключения може да има , но да бъдат изключения , а не правило.

Промяната на съзнанието е най-трудния момент. После всичко си идва на мястото.
Не ни питай нас дали това може или онова не може, помисли и реши сам за себе си.
Ние само ти даваме примери и насока на мислене.
А самото мислене си е твоя задача и решенията всеки сам трябва да ги вземе.
Мисли, чети, търси, пробвай и решавай!
Най-вече си задавай написаните по-горе 3 въпроса?
Простотата е начало на природата и връх в изкуството - Брус Лий
Да ям без да готвя е по-просто от колкото да ям готвено, ерго - по-природно е!
:)
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.

lbid
Участник
Мнения: 29
Регистриран: 10 фев 2008 20:21

Мнениеот lbid » 02 май 2008 11:42

И аз съм опитвала сурови боб, царевица и т.н., и да, не са лоши на вкус, но не могат да се сравнят с месо Освен това едно е да опиташ, друго е да се храниш с гореспоменатите в сурово състояние. Освен това колко продължава периодът на млечна зрелост?

Млечната зрелост може да продължи един или повече от пет дни, колкото и времето за ядене на някои зеленчуци и плодове. В природата плодовете не са с такива размери, изобилие и вкусови качества, каквито са на пазара. Нито пък животните могат да бъдат толкова тлъсти.
За суровите месо и яйца, знам че има болести, които се унищожават след термична обработка.

И сега, по отношение на твоите въпроси - аз пак ще те попитам - защо ги задаваш. И не, за да ми отговориш на мен, а за да отговориш на себе си. И моят отговор на твоя въпрос е - защото ти си свикнал да се храниш по един начин, и сега ти се представя генерално нова концепция и ти какво правиш - отипваш се да намериш сходство с това, което си правил досега, тоест "общоприетото" хранене. Търсиш изключения от тази теория, които да потвърждават това, с което си свикнал.


Питам, защото не знам, а искам да се науча и събирам информация от източници, които смятам че са компетентни.
Когато аз твърдя, че 2 и 2 е 4, ако някой ме попита защо така, ще обясня, че ако към 2 ябълки прибавим още 2, ще станат 4. Аз ви казвам, скочете от 10-тия етаж и ще полетите, поне за няколко секунди:). Не ми задавайте въпроси, просто го направете.
Нямам за цел да потвърдя за вярно това с което съм свикнал, защото съм се убедил, че е грешно и нямам за цел да си докажа че вие не сте прави, а точно обратното. Поне на съзнателно ниво така ги мисля нещата:). Ще се постарая повече да чета и да действам, без да питам.

Потребителски аватар
Arethuse
Майстор
Мнения: 685
Регистриран: 04 сеп 2006 11:14

Мнениеот Arethuse » 02 май 2008 13:19

Моята концепция за хранене във вида, в който я имам в момента, се е изграждала около 5 години, като може би сумарно една година съм правила само това - да чета, поради липса на други по-смислени занимания :) Много дни и нощи са това, и дълъг път съм извървяла, и смятам, че най-устойчивото (по)знание е това,получено чрез собствен опит и осмисляне. Също така знам, и че най-трудно е да се промени съзнанието... в този ред на мисли, твоите въпроси са по-важни от отговорите им. Все още не се смятам за кой знае колко компетентна, познавам поне 5 човека, които са по-компетентни от мен по въпросите на храненето, но пък мога да споделя изводите си, които всъщност се съдържат във втория мисля пост на Иван по темата. Ако може да си намериш книгата на Уестън Прайс и да я прочетеш, мисля, че ще си отговориш на много въпроси. Успех :)
Иначе аз се информирам текущо по въпросите на храненето от сайта http://www.mercola.com, който мисля, че е най-добрия сайт за публикуване на изследвания, свързани с хранене и здраве.

Успех! :)

lbid
Участник
Мнения: 29
Регистриран: 10 фев 2008 20:21

Мнениеот lbid » 02 май 2008 14:34

Благодаря:)

Milenka
Участник
Мнения: 21
Регистриран: 24 апр 2008 12:25

Мнениеот Milenka » 02 май 2008 18:47

Всичко написано е чудесно, благодаря за информацията, но!, аз в момента живея в пустиня. Тук няма никакво или почти никакво производство. А също така и бях чела, че диета НВД-ВМ( нисковъглехидратна- високомазнинна) причинява проблеми с бъбреците и сърцето. Ще прочета и кногата, предложена от Иван- благодаря за което.
Абе изобщо за храненето- колкото теории, толкова и доказателства против тях. Тая диета не е ли Аткинсън, като изключим суровия вид на нещата, разбира се.

Потребителски аватар
ivangp
Site Admin
Мнения: 4477
Регистриран: 01 яну 1970 02:00

Мнениеот ivangp » 02 май 2008 21:17

Нито е НВД нито е Аткинсън, нито е диета.
Това е начин на хранене при което никой не ти ограничава калориите, въглехидратите , мазнините , белтъчините и т.н.
Т.е. ядеш всичко което можеш да ядеш сурово, във вида в който съществува в природата.
Ядеш когато ти се яде и колкото ти се яде.
Просто се храниш както би се хранила ако не живееше в цивилизацията, а в гората.
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.

Anni
Участник
Мнения: 4
Регистриран: 08 май 2008 15:19

Мнениеот Anni » 12 май 2008 09:08

Всичко написано е чудесно само ми кажете в София от къде се набавяте с пресни продукти.


Върни се в “ЗДРАВЕ”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 4 госта