Страница 1 от 1

За дълги декларации и работа със случки

Публикувано на: 17 Авг 2013 12:59
от nova
Здравейте!
Първо да кажа колко се радвам, че ви открих и че ви има! Благодаря ви от все сърце!

Ровейки за нещо друго в нета, попаднах случайно на вас и два дни ви чета. Имам предвид наистина дни, вчера цял ден само това съм правила, онзи ден изгледах и филма за ТЕС.Съжалявам, че толкова късно ви срещам, но важното е, че вече сте в живота ми.

Не съм чела книгата, но от прочетеното и от филма успях да „сглобя” за какво става въпрос, как се прави, как действа и на какво помага. Вярно, много информация на куп ми дойде, а и още има, но се надявам да се справя и да имам добри резултати.

И тук идва първата ми и голяма трудност, с която се сблъсках – съставянето на декларация. Когато става въпрос за физическо неразположение, може да бъде кратко и ясно, но в моя случай декларацията звучеше така: Въпреки че изпитвам пареща болка от обида в стомаха, понеже в петък се почувствах едикакси заради едикогоси, който постъпи едикакси по едикаквиси причини, аз напълно и т.н. В смисъл, докато стигна до края, забравям закъде съм тръгнала, образно казано.
Та въпросът ми е следният: въпреки че многократно прочетох, че трябва да се конкретизира, възможно ли е да не „обличам” в думи всичко това, при положение че случилото се е скоро, съвсем прясно и незамъглено е в съзнанието ми. И докато декларирам, аз съм в преживяната ситуация. Защото, като се има предвид колко много емоции имам да чистя от конкретната ситуация, като знам колко много подобни съм имала със същия човек, и като добавя аналогични такива с други хора, на мен времето ми трябва да минава почти само в деклариране. А има страшно много неща, върху които трябва да работя.

Моля ви, кажете ми какво да коригирам или ми дайте идея, или някаква примерна за такъв проблем, пък след това аз ще се науча. Просто не ми се иска да претупвам работата, искам да е правилно, но едновременно с това времето ми за ТЕС да е ефективно оползотворено.

И само да се похваля /стига да не греша/, но ми се стори, че май съм от хората, на които дори само четенето им помага. В интерес на истината, помислих си го на два пъти, просто ми мина през ума не знам откъде, много преди да прочета, че е възможно и че има такива случаи. Определено емоцията ми не беше с такава стойност, както в началото на деня /вчера/, въпреки че не бях правила ТЕС, днес сутринта ми беше първото упражнение.

Извинявам се за дългия пост, в бъдеще ще се старая да бъда по-кратка.

Публикувано на: 17 Авг 2013 18:17
от ivangp
Вариант №1:
Дай заглавие на случката. - Например - "Шамарът" или "Обидата", или "Ругатнята" или "Предателство"
След това декларацията ти е - Въпреки че когато мисля за "...името на случката..." аз изпитвам......еди каква си емоция, еди къде си в тялото, еди как си....аз напълно и безрезервно приемам себе си.

НФ - когато мисля за "...името на случката..." аз изпитвам......еди каква си емоция, еди къде си в тялото, еди как си....

ТЕСаш докато емоцията и физическото усещане свързано с нея изчезнат.
После пак си спомняш случката и ако има друга емоция, чистиш нея.
Така докато няма никакви емоции.

Вариант №2:
Представяш си случката и просто обикаляш по точките като повтаряш - Освобождавам се от целия гняв, мъка, вина, страх, срам, безпомощност сега. ( това са най-често изпитваните емоции).
Правиш 3 кръга по точките.
После отваряш очи и започваш да разказваш случката на глас на някого или на себе си. Ако пак се появи негативна емоция спираш да говориш, затваряш очи и започваш да ТЕСаш.
Обикаляш така докато можеш да си спомниш и разкажеш на глас случката без никакви негативни емоции.

Една случка обикновено отнема между 10-20 минути за пълно изчистване.

Принципно се подготви за много работа. Няколко месеца поне, ежедневно, поне по 1 час, за да промениш живота си.

Публикувано на: 18 Авг 2013 03:40
от Limitless
Ще си измисля една примерна случка и ще ти кажа как ТЕСам аз.
Случка:
Вчера Иван ме заля с вода в училище, и аз му ударих юмрук, защото е приятел и ме вбеси с постъпката си.
Емоции свързани със случката:
Вина, че вчера съм си позволил да ударя юмрук на Иван, защото ме е залял
Вбесен и корема ми се свива, защото Иван е приятел и вчера ме заля с вода
Обида и унижение, защото Иван е страшно глупав и вчера ме заля с вода
Страх, че Иван пак може да ме залее и да ме вбеси отново (обикновено няма такъв страх, когато случката е изчистена при мен.
Декларации:
Въпреки, че изпитвам вина, защото..........
НФ: Изпитвам вина, защото.........

Обикновено на мен в началото на втория кръг на точката под или отстрани окото цялата емоция изчезва :)
Отнема ми 5-10 минути на случка, е все пак зависи колко аспекта има и колко са силни емоциите.

Публикувано на: 18 Авг 2013 12:39
от nova
Благодаря ви!

Предстои ми трудно, обективно и възможно в най-висока степен аналитично ровене из мозъка ми, защото въпреки че знам причините да позволявам това да се повтаря, да се случва отново, и отново, и отново, и отново, трябва да открия причините за причините. Не че ще стане само с умуване.

Още веднъж ви благодаря!

Публикувано на: 17 Сеп 2013 12:40
от Limitless
Вариант №2, който даде Иван в темата за мен е много по- добър от вариант 1, но за чистене на случки, което разбира се е много, да не кажа най - важно. Просто случките се чистят една след една и се усещат как изплуват от подсъзнанието, просто целия ми живот се превръща в филм и виждам картинките в главата си докато ги чистя. Невероятно е, като изчистиш случката един невероятен смях и приятно усещане, имаш чувството, че си част от нещо величествено и огромно. Аз го препоръчвам за чистене на случки.