СЕРТИФИКАТИ, СЕРТИФИЦИРАНЕ, РАБОТА С КЛИЕНТИ

Преди да задаваш каквито и да е въпроси, свързани с използването на ТЕС, използвай търсачката!
Също така много полезно ще е да прочетеш ВАЖНИТЕ теми тук! В тях е есенцията на приложението на ТЕС.

Ако не го направиш, рискуваш въпросите ти да бъдат изтрити и темите ти блокирани.
mayadob
Яка ТЕСла
Мнения: 1436
Регистриран: 29 мар 2008 18:32

Мнениеот mayadob » 23 юни 2010 13:12

Ето най-сетне отзивите ми от
Сертификационен тридневен тренинг по Енергийна Психология на
Energy Therapy World Wide (ETWW) & Calamus International University UK
EFT – първо ниво и EFT – второ ниво,
организиран от Института за интегрално развитие (ИИР)

Преди да пиша, исках да изчета ръководството, което ни раздадоха. Но още не съм го приключила, а се очертава да заминавам.

Ръководството.
Ще започна именно с него и с впечатленията ми до там, до където съм стигнала.
По време на семинара почти не го ползвахме. Мисля, че трябва едно такова ръководство да се ползва активно по време на курс, за да се създадат връзки между това, което участниците чуват и текста, който остава у тях.
А самото ръководство е доста зле. Според мен не може да се преработи към по-добро. Трябва да се пренапише.
Не визирам правописните грешки – те се оправят лесно.
Обясненията са оплетени. Мисълта не тече гладко. Има примери, които объркват… Може би затова ми е трудно да го дочета.

Организаторите.
От Института за интегрално развитие присъстваха Симеон и Михаела. Споменавам ги, защото по-надолу се срещат имената им. (Сега, като гледам, щях да споменавам някъде Михаела, но не съм го направила. Не помня къде, но може да се сетя по някое време.)

Аудиторията.
Повечето курсисти бяха лекари. Което ме радва изключително много. Това е достатъчно да оценя съществуването на такъв курс много високо.
Радвам се, че ИИР събират лекари и ги запознават с ТЕС. Важни са, разбира се, преподаваният материал и лекторите, но мисля, че за тях не е трудно да се постигне задоволително ниво. По-важно е, че толкова много лекари научават ТЕС.
Бяхме само жени и един мъж.

Сертификатите
Може ли да пиша отзивите си, без да спомена сертифицирането? :lol:
Замислих се за лекарите и дали за такава аудитория сертификатите са важни. Изводът ми е, че са важни. Не мисля да описвам всичките си разсъждения. Ако на някой друг му се разсъждава на тема лекари, може да ги обсъдим.
Вторият ден мъжът ми ме попита дали сертификатът ще е ламиниран. Зачудих се какво му пука и го попитах има ли някакво значение. А той ми отговори „Да. Ти, докато се прибереш, сертификатът ти става на баница. Работници яли върху вестник…”. И други подобни. Много беше възмутен човекът. В тази светлина сертификатът изигра важна роля в нашето семейство. Мъжът ми му се радва, а без неговата помощ нямаше да мога да посетя курса. Истина е, че не зная къде са ми сертификатите от предишни курсове, но не са чак на баници.
Моето отношение. Пак искам да стане ясно, че сертификатът не взима участие в практиката ми. Не бих парадирала с него. Бих го използвала, ако някой ден ми се наложи, като документ (ако го намеря :lol:). Това се отнася и за другите сертификати. Сега не си представям за какво може да ги използвам, но нищо не се знае.
Например, имам два сертификата от курсовете по хипноза. Но не ви съветвам да „лягате на кушетката ми” само заради това. Не съм правила хипноза след курса. Мисля, че някой ден с някой клиент ще имам подходящ случай, но това няма да стане скоро. Поне не, докато бебето е наблизо и ми прекъсва сесиите.

Лекторите.
Лекторите бяха Там и Мер – съпрузи в пенсионна възраст. Симпатични англичани.
Те са двама от 29-те обучавани от Гари Крейг с цел да разпространяват ТЕС по Света.
Мисля, че си свършиха работата добре. Те са подходящи лектори за тази аудитория. Имам куп забележки към подробностите, но като цяло целите на курса бяха постигнати (поне целите, които аз си представям, че има този курс). Аудиторията ги прие добре. Всички се убедиха в действието на ТЕС. Всички имаха възможности да работят самостоятелно.
Иване, тук идва твоето отношение – защо да смятаме, че чуждото е по-качествено? Прав си. Но все ми е тая за хорските нагласи и комплекси, след като има някакъв действащ начин много лекари да минат такова обучение.
Личното ми впечатление за Там и Мер е, че си знаят материала, разбират го, но не им извира отвътре. Тай като говорихме за това със Симеон, искам да поясня по-подробно какво имам предвид под „извира отвътре”. Ще взема ТЕС за пример като нещо ново. Не става въпрос само за ТЕС, но ще се огранича за примера. Ето два случая:
Нека някой научава за ТЕС за първи път. Пробва техниката. И след това си мисли „Толкова е просто и гениално, че се чудя как до сега не съм се сетил сам?” В този човек новите знания са посадени отдавна. Има усет, разбира ги и ги споделя все едно, че излизат от него. Накратко „извира му отвътре”.
Друг, който научава ТЕС за първи път, си мисли „Това е малко странно” или „Дали може наистина да се прави нещо смислено с това?” и подобни. Това е човек, който гледа на тези нови знания отстрани. Той има различна нагласа за Света. Може да разбере и осмисли всичко, но изворът на знанието остава нещо извън него. Накратко „не му извира отвътре”.
Симеоне, ти направи асоциация с лектор, който е бил с висока физическа активност и за който може да се каже, че нещо му извира. Не познавам този човек и не зная дали той е извор в смисъла, който влагам тук. Но аз си представям човека-извор по-умерен и стабилен.
Има някои конкретни неща, които не ми харесаха в изказванията на Там и Мер, за които не ми се разказва. Ако на някого му се клюкари, може да ги обсъдим.

Новото за мен
Имаше нови неща, които чух. И които се радвам, че чух.
Мер каза шорткъти - конкретни точки за конкретни проблеми.
И другото нещо е SET - Simple energy techniques. Нещо като BSFF или поне много добре се комбинира с BSFF.

Пропуски.
Казах вече, че курсът беше добре. Но някои неща не бяха споменати за добро или за лошо. Други не бяха особено коректни.
Тъй като пропуснах малко от курса (закъснявах и излизах по-рано,) е възможно да мисля, че са пропуснали да кажат нещо, а всъщност аз да не съм го чула. Но все пак това, което пропуснах, е доста малко и не ми се вярва.

Не казаха:
- прокси. Мер спомена за сурогатна работа, докато отговаряше на един въпрос последния ден. Но не казаха точно за прокси. Казаха, че може да тесаме за друг човек, като казваме неговите формулировки – правихме го, когато някой теса за личен проблем, а другите тесат през това време с неговите фрази.
- вода. Там каза, че дехидратацията може да е причина ТЕС да не работи. Освен това не споменаха, че е добре да се пие вода по време на ТЕС. На всичкото отгоре тази подробност беше едно от последните неща, които каза и остана в периферията.
- за 9Г − не казаха, че по време на 9Г се мисли за проблема. Мер го спомена случайно, но предполагам, че никой не го помни. Като цяло не обясниха добре 9Г.
Тези три пропуска мисля, че бяха важни. Има и няколко доста по-дребни, които не са особено важни, но ще ги спомена все пак. Не обърнаха специално внимание на това дали може да има рецидив на проблем, който е изчистен до нула. Има една процедура, която не споменаха. Не помня дали има собствено име – потупва се 9Г точката и погледът се движи отдолу нагоре за фино доизичстване на проблема. Не говориха за усещанията в тялото. Не казаха, че всички меридиани са свързани.
Има, разбира се, още много подробности, които може да се кажат, но за тези съм се сетила в даден контекст и съм си ги записала.

Не бяха особено коректни специфичните места на някои точки.
Там изрично каза, че специфичните места на точките нямат голямо значение. Но, понеже аудиторията е предимно от лекари, работещи с хора, е добре да знаят всяка точка конкретно. Но не се конкретизира за някои точки. А именно:
- под носа и под устата. Аз зная, че тези точки са в началото на венеца. Там, където венецът прави връхче между първите два зъба. Той каза, че тези точки най-лесно се намират – просто да потупваме под носа и над брадичката.
- под мишницата. Каза, че точката е на линията на сутиена или просто да потупваме с 4 пръста под мишницата. А точката се намира под четирите пръста, когато са опрени под мишницата.
- китката. Показа точките точно на свивката. А те са малко по-към лакътя. Китайците казват точно на колко цуна (мерни единици) от свивката е точката, но не ги помня, май три или два и половина бяха.
- над глезена. Показа да потупваме някъде над глезена. А точката е 4 пръста над кокалчето. Но пък каза нещо, което ми беше интересно за тази точка. Както се знае, тя не е подходяща по време на бременност. От него разбрах, че точката е забранена за бременни от акупунктуристите. Самият Гари Крейг не заставал зад тази позиция. Казал е, че преди акупунктуристите да я забранят, са потупвали тази точка на хиляди жени. Много от тях може да са били бременни, но не е имало оплаквания.
- върхът на главата. Каза да потупваме с вътрешната част на пръстите, когато дланта е изправена. Или да потупваме с всички върхове на пръстите едновременно. Така потупваме много точки и е ОК. Да, но конкретната точка на върха на главата е пресечната точка на централната линия на главата от носа назад и на линията, която свързва върховете на ушите.
И с потупването на върха на главата малко се изложи. Каза, че не е добре да потупваме там при високо кръвно. За което има следното доказателство. По принцип той е с ниско кръвно. Веднъж си го е измерил, било е ниско и след това е потупвал само тази точка. Кръвното му се е вдигнало. Следователно потупването на тази точка вдига кръвното и не е добре за хора с високо кръвно. Онемях. Ето тук си личи как този човек не е извор и не вниква много надълбоко.
На всичкото отгоре после каза, че е пробвал да се потупва другаде или само да потупва с крак по земята. И кръвното му пак се е вдигало. Но не се отрече от това, че върхът на главата не е подходяща точка за хора с високо кръвно и не даде други доводи за това.
Една курсистка му каза, че е била свидетел как с потупване на тази точка хора с високо кръвно го свалят. И че всъщност кръвното се нормализира, а не отива винаги само нагоре или само надолу. Там вдигна вежди, усмихна се, помаха с пръст и каза, че може да помисли върху това.

Не зная този коментар къде да го сложа, но ми се струва, че е за секцията „некоректни”. Там каза, че „не можем да сме сигурни, че подсъзнателният ум изчиства корена на проблема, ако работим върху симптома.”
Това ми звучи като изказване от човек, който не е наблюдавал достатъчно отработени проблеми с ТЕС. И който няма богат личен опит на работа с ТЕС. Съмнявам се поне в първото, но така ми звучи.

Разпределението на материала.
Малко ми е странно как беше разпределен материалът. Първият ден всички се научиха да се потупват без да получат обяснения. На втория ден казаха конкретните места на всяка точка, работа върху събитие, създаване на връзка с клиента, търсене на корена на проблема, аспекти, фобии и други подобни. Третия ден говориха за работа с деца, кратки пътища, пристрастености. И най-накрая, накрая на третия ден, говориха за психологичен обрат и за това какво правим, ако ТЕС не работи.
Описвам тези подробности, за да се види мястото на психологичния обрат (ПО). Всъщност направо си се възмущавам как може да се спомене накрая. Да не говорим как е обяснен психологичният обрат в ръководството, което върви към курса. Заплетено и неясно. Ръководството е писано точно от Там. Предполагам, че темата за ПО му е мътна Индия и затова е в края на курса. Имам чувството, че той няма много личен опит с ТЕС. Работил е повече с клиенти. Това си е лично мое предположение.

Пристрастености − демонстрация.
Там направи демонстрация с 5 жени, които искат да откажат цигарите. Не ми хареса демонстрацията. Но пък май беше успешна. Ако се окаже, че наистина е била успешна, оттеглям забележките си. Да се има предвид, че с две от тези жени аз вече бях работила. С едната работихме по време на една от практиките и с голям успех, а с другата съвсем малко между другото, но добре.
Там водеше демонстрацията по добре отработен шаблон. Липсваше личният контакт с конкретните хора. По-подходяща е за видеоклип в Интернет, но не и за личен контакт.
Освен това той развеселяваше обстановката с тупане с крак по пода като малко инатливо дете. Идеята беше да им покаже как да преекспонират емоциите си, но по-скоро ги разсейваше и разсмиваше.

Практитки.
Много ми харесаха практиките. Всеки ден форматът на практиката беше различен. Начинаещите нямаха много увереност по време на упражненията. Мисля, че можеше да получат по-добра подготовка за това, но не се замислям много. Нямам достатъчно наблюдения, за да зная дали е така.
На мен лично много ми харесаха практиките. Тук мога да издам една малка тайна, която правя винаги по такива курсове. Когато се очаква да започне практиката, започвам да си поръчвам да съм в група с най-подходящите за мен и за тях хора. И трите пъти тук ми се паднаха подходящи хора :D

Запознанства
В началото не ни предложиха всеки да се представи. Това много ми липсва. Наистина исках да зная кои са хората там. Лекторите днес са тук, утре ги няма. Но участниците биха могли да създадат добри контакти.
В допълнение местата в залата бяха така разположени, че не предразполагаха към опознаване между участниците.
Един извод, който си правя е, че лекторите не уважават достатъчно публиката. Идват и започват да говорят пред хора, за които знаят нещо общо от организаторите. Например, Там казваше „Предполагам, че повечето от вас срещат еди какво си в практиката си.” или веднъж попита „Има ли акупунктуристи сред вас?” Ако се бяхме запознали, щеше да е в час.
Само за сравнение – една хавайска акушерка беше в България. На всяка среща тя кара хората да си кажат името и да кажат за какво са дошли. Кара да говорят и тези, които тя вече познава добре, за да се представят пред останалите. Това е добра проява на уважение.

Имам и една лична драма, но нея ще си я опиша в личната тема. Свързана е с цигарите и комуникацията.

Потребителски аватар
ivangp
Site Admin
Мнения: 4428
Регистриран: 01 яну 1970 02:00

Мнениеот ivangp » 23 юни 2010 15:02

Предупреждение към всички и най-вече към Мая:
Всяко изявление в което се споменават каквито и да е положителни отзиви за други освен моите семинари ще няма да бъде толерирано в този форум. :)

А сега сериозно:
Полезно четиво е полседният пост. Надявам се да споделят лично мнение от въпросния семинар и Диетолога и Вера. Както и всички други които са присъствали.
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.

Vera
Участник
Мнения: 3
Регистриран: 15 яну 2009 15:51

Мнениеот Vera » 26 юни 2010 16:01

М, да ...
Ив, разбирам провокацията ти, донякъде разбирам и мотивите ти за нея (Всички сме хора :D )
Като цяло подминавам провокациите, защото те са покана да участваш в игра, чиито правила се опитва провокиращия да определя.
НО си припомних, че животът е и забавление... И аз ще участвам в тази твоя игра.
Ето и това, което мисля -
(Макар че, моето мнение е ценно единствено и само за мен, защото е формирано на базата на моите разбирания за отношенията между хората, на моите вярвания и истини...)
Мина една година от въпросния семинар и някои от подробностите се изгубиха във времето. Но това, което усещам като мисля за него е приятното изживяване свързано със самите лектори и с преводачката, чийто превод беше точен, плавен и с приятен глас.
Там и Мери ми допаднаха като хора. Мери излъчваше спокойствие и добронамереност. А Там беше по-контактния, по-емоционалния... внасяше забавление в целия процес.
И двамата бяха отзивчиви - всеки, който се обърнеше към тях за отговор го получаваше. В почивките бяха изцяло на разположение на курсистите. Те самите не натрапваха опита си - до-даваха на тези, които търсеха допълнително.
Самата аз отидох подготвена - бях посетила курса при В. Михайлов и при теб, бях прочела много материали в нета за EFT, TAT, BSFF и се чувствах добре там.
НО... по-ценно от опита няма!
Да имаш познания е само началото.
Твоят сайт и честите ти семинари са много ценни за мен.
Ти самият продължаваш да търсиш различни техники и да ги споделяш с тези, които също търсят. Това показва от друг ъгъл пътя, по който можем да стигнем до целта - да се чувстваме добре, независимо от обстоятелствата.
На твоя семинар за напреднали Усетих неща, които Само знаех.
Дълго време Знам за много начини и техники, и в съзвучие с моята интуиция помагам на хората.
Единствено към себе си не проявявах търпение и добронамереност.
Благодарение на теб започнах да си обръщам повече внимание и от сайта ти, който е пълен с лични опитности си Намерих моето "диамантче", прилагам го, и се наслаждавам на промените...

А на ценителите на притчи пожелавам да бъдат като "на десетия ден" от приказката на Хорхе Букай от книгата му "Приказки за размисъл"

Потребителски аватар
ivangp
Site Admin
Мнения: 4428
Регистриран: 01 яну 1970 02:00

Мнениеот ivangp » 26 юни 2010 21:17

Благодаря за включването в играта, Вера!:)
Не знам какво мислиш че провокирам, но няма значение.
4-мата за които знам, че са ходили на този семинар и които пишат в този форум сте ти, Диетолог, Мая и Мимиска.
Затова и потърсих и вашето мнение. За да не бъда после обвиняван в това и онова. Аз не съм бил там. Само съм чувал разни неща, за които вече писах.
Друго си е мнението получено от първа ръка. Иначе може да стане изкривяване на информацията.
Мнението на Мая се доближава много до това което съм чувал.
Твоето се разминава. И имено това е ценното. Различните гледни точки.
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.

Потребителски аватар
Angel_K
Напреднал
Мнения: 332
Регистриран: 07 май 2010 16:23
Местоположение: България
Контакти:

Ох

Мнениеот Angel_K » 11 сеп 2010 05:49

Като за събота рано ми дойде нагорно да прочета всичко от 1ва до последна.
Съжалявам , че сега го виждам само.

Заставам зад всичко казано от ИВАН.
И благородно му завиждам за цялото търпение и енергия вложил по тази тема.
Но пък съм сигурен , че ТЕС има пръст в това , защото и аз не знам от къде намирам сили и нерви за неща дето преди на 1вата минута съм избухвал ...
Бе полезно четиво като изключим многословноста на Симов.
Поучително бе и поста от посетилите курса.
Но аз съм по-старомоден ако искате го наречете , открих EFT след това ТЕС тук и в книгата на Иван подарил съм доста книги една дори замина за Австралия и може би днес ще пристигне или е пристигнала ако може да се вярва на БГ пощи и тяхната ВЪЗДУШНА поща макар да не съм виждал камила, кон с каруца да носят пощата :-)
Ще посетя семинар на Иван за начинаещи а после и за напреднали надявам се ако се организира и съберат хора за Пловдив.

Който иска да ходи при друг , всеки има право на избор.
Но ще вметна нещо , нямам сертификат и диплома за оправяне на PC проблеми и т.н. но въпреки това го мога доста добре и по-добре от накой със сертификат или 5г. диплома, това Мая да не го приема лично моля.
Но не мисля ,че сертификата е повече от някакво лично удовлетворение.
Повтарям това е мое мнение и моля Симов да запази кометара си ако има такъв за моя пост за собствения си сайт , форум и бла бла! :D
Мая продължавай да си така заредена с енергия но се научи да пресяваш СПАМ-а т.е. рекламите.
Работил съм 5г аудио реклами и знам във видеото какви неща може , но от всякъде сме залети с реклами всички в прекрасен целуфан , панделка и т.н.
НО аз обичам семплите като тези на Иван : "Като се съберат над 10 желаещи ще го направим."
Без помпозност и гръмки слова.
Спирам за да не бия Симов по дълго писание , все пак да има и той с нещо да се похвали от този форум :P :D
Опитай ТЕС - тупни се тук и там няма да ти навреди. :-) ;-)
http://tec.a4obg.com

mayadob
Яка ТЕСла
Мнения: 1436
Регистриран: 29 мар 2008 18:32

Мнениеот mayadob » 11 сеп 2010 08:39

Представи си, че наистина не бях залитнала по обявата за курса. Най-вероятно нямаше да го посетя. Пък сега съм много доволна не само, че го посетих, но и че тук стана тази дискусия.

От дискусията се замислих за това как се нарича работата с клиенти. И наистина "консултация" е по-точно от терапия. Само въвеждането на тази дума често ми определя отговора, когато някой каже например "Ще ми оправиш ли главата?"

Освен това покрай тази дискусия се сдобих с обучителните филми на Гари Крейг. Гледала съм цял един час от близо 160 :lol:

го мога доста добре и по-добре от накой със сертификат или 5г. диплома, това Мая да не го приема лично моля.

Как? Съвсем лично го приемам. И от мен си научил нещо :lol:


Върни се в “ПРЕДИ ДА ЗАДАВАШ ВЪПРОСИ”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост