Не го мисли, а го направи!

Мисли и цитати за размисъл, нови идеи и интерпретации на живота, света около нас, какво е възможно и невъзможно, какво трябва и какво не трябва, защо сме тук, откъде сме тръгнали и накъде вървим, и как да направим пътуването по-приятно.
Потребителски аватар
ivangp
Site Admin
Мнения: 4477
Регистриран: 01 яну 1970 02:00

Не го мисли, а го направи!

Мнениеот ivangp » 30 апр 2013 13:53

Всичко произлиза от ума и онова, което търсите навън, вече го имате. Никой не може да мисли нещо в бъдещето. Вашата мисъл за нещо е и неговото зараждане.

ЖЕНЕВИЕВ БЕРЕНД (1881++1960)

********************

ДА МИСЛИШ ЗА ПРАНЕТО
"Хората днес мислят твърде много. Ако поуспокоят мисловния си процес, животът им ще тече много по-леко.
В манастира в Тайланд веднъж седмично монасите трябваше да бодърстват и да медитират в главната зала през цялата нощ. Това бе част от нашата традиция на горски монаси. На другата сутрин винаги можехме да поспим, така че изпитанието не бе толкова сурово.
Една сутрин, след като бяхме прекарали нощта в медитация и вече се канехме да се приберем по колибите си, за да поспим, настоятелят извика един младши монах от Австралия и за негов ужас, му връчи огромен куп роби с нареждането да ги изпере веднага. В нашата традиция монасите се грижат за настоятеля, като перат робите му и вършат други дребни неща за него.
Купчината бе огромна. Освен това трябваше да бъде изпрана по традиционния за горските монаси начин. Вадиш вода от кладенеца, наклаждаш огън и слагаш водата да заври. Във врялата вода се пускат тресчици от индийско хлебно дърво*, за да си пуснат сока, който действа като прах за пране. После всяка роба се слага поотделно в дълго дървено корито, залива се с врялата вода и се пере на ръка, докато стане чиста. След това монахът трябва да ги простре на слънце, като ги обръща от време на време, за да не станат на черти. Изпирането дори на една роба е дълга и трудна работа. Изпирането на толкова много роби щеше да отнеме часове. Младият монах бе уморен от безсънната нощ. Стана ми жал за него.
Запътих се към навеса на пералното помещение да му помогна. Заварих го да кълне така, сякаш бе посветен в традицията на Брисбън, а не в тази на будизма. Жалваше се колко несправедливо и жестоко е това.
- Не можеше ли настоятелят да почака до утре? Не осъзнава ли, че не съм спал цяла нощ? Не съм станал монах, за да правя това!
Не предавам точните му думи, но другото бе нецензурно.
По онова време аз самият бях монах от няколко години. Разбирах какво изживява и знаех решението на проблема. Казах му:
- Когато мислиш, е много по-трудно, отколкото когато го правиш.
Той млъкна и ме зяпна. След малко безмълвно се залови за работа, а аз отидох да спя. По-късно през деня той дойде да ми благодари, че съм му помогнал с прането. Бе открил, че наистина е вярно: мисленето за прането бе най-трудната част от цялото занимание. Когато спрял да се оплаква и просто го направил, нямало никакъв проблем.
Най-трудната част на всяко нещо е мисленето за него."
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.

mayadob
Яка ТЕСла
Мнения: 1410
Регистриран: 29 мар 2008 18:32

Мнениеот mayadob » 01 май 2013 02:24

Едно нещо по този повод, което отдавна исках да споделя, но все забравям да напиша в моя дневник.
Няма нито едно задължение от домакинството, което да ми се неприятно. Всяко едно мога да върша и то много добре и то с удоволствие. Проблемът е в това, че "мисля", както е описано в тази история.

nikimm
Майстор
Мнения: 815
Регистриран: 29 мар 2009 14:24

Мнениеот nikimm » 03 май 2013 10:17

Когато мислиш, е много по-трудно, отколкото когато го правиш.

:))))))))) Проста аритметика :)))))))) Много ме развесели:))))
"Същността на "философията" е в това, човек да живее така, че щастието да зависи колкото се може по-малко от външни фактори"
Епиктет


Върни се в “ВДЪХНОВЕНИЕ”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост