Да поръчваме от безкрайната Вселена

Мисли и цитати за размисъл, нови идеи и интерпретации на живота, света около нас, какво е възможно и невъзможно, какво трябва и какво не трябва, защо сме тук, откъде сме тръгнали и накъде вървим, и как да направим пътуването по-приятно.
Потребителски аватар
nia
Майстор
Мнения: 722
Регистриран: 18 юни 2009 13:37

Мнениеот nia » 21 юни 2011 16:33

Прочетох го и аз, но не се наемам да споря с цитати точно с теб, Иване.

Аз в последно време чета някакси по-повърхностно и общо, в смисъл наслагвам генералната идея на текста върху опита си до тук и ако става става, не се вторачвм в детайли, не препрочитам, не влизам в повече мислене отколкото, доколкото или ако изобщо тръгне някакво от самосебе си. Ако не тръгне – здраве да е, написани неща да искаш, ще прочета друго един ден.

Та за мен тук всичко си опира отново до това, което Диана вече писа, БЪДИ, ПРАВИ, ИМАЙ, а не ИМАЙ, ПРАВИ, БЪДИ. Тоест да осъзнаем призванието си, ролята си на този свят, по-общата идея, замисъла, за какво сме дошли тук да БЪДЕМ (не изпратени, а дошли, избрали сме си, но не си спомняме). Това е ролята ни в контекста на общото, която допринася и благоприятства постигането на някаква обща картина. Естествено, че тази обща картина няма как да я схванем току така, много е голяма. Но пък за нея можем да съдим по по-малка, заобикаляща ни картина (да речем директното ни обкръжение) и да търсим проекция на ролята ни там, която ще представлява ролята ни и в по-голямата картина.

Ще дам пример – тортата е цялата картина – там ролята си не можем да обхванем с ограничения си ум, едно мъничко парченце торта има същите характеристики и е по-лесно за изследване (обкръжението ни) – там ролята ни би трябвало да е същата, както в голямата торта, защото ние да речем сме едно от захарните кристалчета, използвани за направата на тази тортата. Ние, заедно с още няколко (х на брой) човека правим тази торта сладка. И в голямата торта и в парчето ролята ни е една и съща, така че дали ще изучаваме цялата торта или една хапка ... Сигурна съм, че си чел за фракталните структури – за мен тук идеята е това.

Когато открием и осъзнаем предназначението си, ролята си в тази малка хапка вече ще знаем какво би могло да ни ползва за по-добро изпълнение на ролята ни и съответно да поръчваме, както и кои неща няма смисъл да поръчваме, защото ще влязат в конфликт с изпълнението на ролята ни или с изпълнението на ролите на останалите съставки в тортата, или пък просто не би могло да ни ползват по никакъв начин при изпълнение на ролята ни подслаждане (чиста лакомия си е) или .... тук може да се продължи още.

От тук възниква въпроса „Защо обаче ние тези неща не сме ги получили още изначално за да сме по-добри в ролята си ами трябва да ги просим сега?” Според мен отговора е твоя – защото сме процес, и всичко около нас е процес, който ние творим, и „БЪДИ” е процес и по него също можем да творим цял живот, стига да не влизаме в конфликт с тортата, можем да попроменим рецептата. Да променим ролята подслаждане в подслаждане + .... или нещо такова. Важното е тортата да става все по-добра на вкус, защо ли обаче, тя част от асортимента на една голяма сладкарница някъде там ли е ......................... не знам, аз съм до тук за сега ....... какъв е замисъла – не знам, нали и аз това все питам, ама ....

Та за мен има два пътя тук – ако не ни се напъва да осъзнаваме своето „БЪДИ” поръчваме само това, което интуицията ни подсказва, че ще ни бъде дадено (както стана с мен и тотото) или пък опитваме се да разберем предназначението си (поне в някаква степен, доколкото е възможно на определения етап на осъзнаване) в най-малката, най-близка до нас фрактална структура (обкръжението ни) и поръчваме неща, които биха ни послужили там. Мисля, че лесно можем да открием информация за ролята си в сфери, в които ни върви, и винаги ни е вървяло, доста логично е те да са част от ролята ни, защото според мен „Кой би допуснал да ни върви системно там, ако не бяха?”

Макар че човек може да се развива и без да го прави на база осъзнаване на предназначението си, а просто да се развива, а ослушвайки се за „знаци” от вселената, той пак ще си получава инструменти за изпълнение на ролята (подаръчета) за да се развива ролята. А предназначението, „БЪДА”, пак ще се изпълняват. Важното е само да няма съпротивления между захарчето и тортата. Това е един вид да оставиш инициативата на тортата да води. Няма къде другаде да те отведе – пак там ще отидеш, но може би по-бавно.

За мен това е основното, което иска да каже автора – да не излизаме от контекста „БЪДА” когато поръчваме, за да не бъдем разочаровани после. И ако искаме, да се стремим да опознаем „БЪДА” защото без това няма как да знаем от какво имаме нужда и какво да искаме от вселената. Ако пък не ни се занимава с опознаване на „БЪДА” да спрем да искаме и да се задоволяваме с това което ни се дава :) .

Потребителски аватар
MAG2001
Майстор
Мнения: 765
Регистриран: 07 апр 2011 14:34

Мнениеот MAG2001 » 21 юни 2011 19:13

Алиса:
което е равнозначно на ЗНАЕНЕ, че е факт и после следва материалната реализация. За сега нямам идея, за гарантирано случване на поръчка!

:D :) Алиса, пак използва моите думи!И аз му викам ЗНАЕНЕ.Сигурно на всеки се е случвал такъв момент-абе просто си знаеш, че ще стане.Не че си сигурен, не че си уверен/те предполагат, че имаш още някакви съмнения/-цялото ти същесто и цялото ти тяло знае. И да, тогава се получава.
Верищагин имаше някаква теория/а май и практика има, не съм му фен и не помня много, ако някой може, нека посочи точно къде в книгата беше/ - за дълбоките мисли, точно по тази тема.
През миналата седмица бях на тридневен курс по йога/ :D много съм горда със себе си!/И там говорихме по същия въпрос.Според Нидал-йогата от Индия ,който го водеше всичко се свежда до три неща-
намерение/да изразиш желание/, внимание/през цялото време да го държиш под око,абе точно да си знаеш че ще стане!/, манифестация /т.е.ставането/ :D :) От нас нищо друго не се искало!!!
Но не бивало да се впримчваш/да напъваш да стане!/ в желанието-просто ей така си знаеш че ще си стане и толкова!Е, това ми убягва като прктика.Обикновено като искам -мнооого искам :D :) Тук ТЕСането на мен ми помага :D :)

nikimm
Майстор
Мнения: 815
Регистриран: 29 мар 2009 14:24

Мнениеот nikimm » 21 юни 2011 19:29

Чудесен текст, изпълнен с размишления, които не може да не са верни. :D
"Същността на "философията" е в това, човек да живее така, че щастието да зависи колкото се може по-малко от външни фактори"
Епиктет

Потребителски аватар
MAG2001
Майстор
Мнения: 765
Регистриран: 07 апр 2011 14:34

Мнениеот MAG2001 » 21 юни 2011 19:35

Димитър Божанов:
И нашата единствена цел на тази земя е да позволим на ТОТАЛНОСТТА да ни разкрие нашата специална роля в играта. За един може да има епизод с червено Ферари във филма, за друг може да няма. Но и на двамата им е дадена равна възможността да изживеят оптималния си живот, да бъдат щастливи, да се чувстват завършени, да бъдат успешни, да допринесат за благото на този свят и да постигнат вътрешен мир и яснота, всеки по отредения му от тоталността уникален начин.

Тука определено нещо ме слущава.Таз тоталност според както ми я описват тук/поне аз така го разбрах/ е нещо като Дядо Коледа-"Ти си слушал, на ти ферари, ти не си папкал, на тебе няма ферари.Но!!Това не е важно, важното е, че всички вие сте на коледния купон и аз съм най-важния на коледния купон, защото съм Дядо коледа!!!"
Не ми се вярва тоталноста да има нещо против всички да са с ферари.Някак повече като човешко измерение ми прилича.Да, онзи с Вектрата може би има повече да ТЕС-а докато си получи ферарито, отколкото другия, дето си го получава веднага,но то пък онзи с ферарито не се знае в коя друга област има да изтесва...Ама си знам ,че стига това да искаш -ферарита ще има за всички от сърце!!!
Димитър Божанов:
Това е и искреното ми пожелание към вас. Да позволите на божественото да ви разкрие вашата цел, да ви покаже истинската ви непреходна природа, да ви поведе по пътя към автентичните ви мечти. Само тогава „Тайната” ще проработи и за вас.

Тук съм съгласна, но не виждам защо да противопоставям автентичната си мечта с ферарито/ако това е което искам де, аз ги намирам за много настъпани!/
С какво си пречат?!Според мен се допълват идеално!

Потребителски аватар
nia
Майстор
Мнения: 722
Регистриран: 18 юни 2009 13:37

Мнениеот nia » 22 юни 2011 06:02

Маги, тя тази или която и да е друга статия сама по себе си не може и няма силата да създаде ограничения в живота ти. Ти, ако така ти харесва, можеш да си вървиш и от ИМАЙ към БЪДИ, дори и ПРАВИ можеш да пропуснеш или оставиш за по-натам. Има и много хора, които пък вървят от ПРАВИ, през ИМАЙ, към БЪДИ и пак си живеят.

Въпроса е само да няма разочарования, че после трябва допълнителен ТЕС, но пък някои хора обичат да тесат, така че и за тях всичко си е ОК.

mary089
Активен
Мнения: 151
Регистриран: 10 мар 2009 10:28

Мнениеот mary089 » 23 юни 2011 12:55

mayadob написа:Да речем, че дойде някой и каже "Искам да работя в еди коя си фирма" и започваме заедно да работим за това.

Мая, има една проста техника за реализиране на цели. Казвам цел, защото желание е нещо малко неопределено - днеска го има, утре го няма...Та първо човекът трябва да си формулира ясно цлта. Записва я на един лист в сегашно време и да няма отрицателни частици вътре (не, без и т.н.)Например: "Имам нова кола модел едикакъв си" или "започвам работа във фирма...." Второто нещо е да се определи датата до която това да стане - до 1 седмица,1 месец, 1 година...
После на същия лист се написват ползите от реализирането на целта - материални и нематериални поне по 10 от всеки вид. Например: новата кола е добра инвестиция, новата кола е полезна за семейството за екскурзии, весели уикенди, дава ми самочувствиеи пр.
После сгъваме листчето, слагаме го на скришно място /аз лично си го завързвам с червен конец не знам защо :-)))/ и го забравяме
Имам личен опит - така ми се реализираха за 1 година 3 цели, които преди това боксуваха доста години и не се виждаше никаква възможност да се осъществят, направо ги бях отписала, а бяха много важни за мен. Много важно е след това човекът да наблюдава какво се случва около него и да не пропуска шансовете, които ще започнат да му се появяват. Все пак е малка вероятността ако нищо не направи, просто един ден да се събуди и намери ключовете от новата кола на нощното шкафче :lol:

Потребителски аватар
MAG2001
Майстор
Мнения: 765
Регистриран: 07 апр 2011 14:34

Мнениеот MAG2001 » 23 юни 2011 12:56

nikimm:
Чудесен текст, изпълнен с размишления, които не може да не са верни.

:) Верни или неверни-то ще си покаже :)
"Един от законите на нашите отношения като равни гласи:
Всичко, което говорим е справедливо/светата истина!-м.з./ , но само за тебе и за тези ,които са съгласни с тебе."-Тадеуш Голас
Мислех да моля Иван да ми го напише най-от долу/аз не се сещам как!/ ,та да не се обяснявам всеки път ,че което казвам си е истината през моите очи..но..:D
Ния:
Маги, тя тази или която и да е друга статия сама по себе си не може и няма силата да създаде ограничения в живота ти. Ти, ако така ти харесва, можеш да си вървиш и от ИМАЙ към БЪДИ, дори и ПРАВИ можеш да пропуснеш или оставиш за по-натам. Има и много хора, които пък вървят от ПРАВИ, през ИМАЙ, към БЪДИ и пак си живеят

:D :) При мен май е от БЪДИ/т.е.това което е/ , през ПРАВИ/когато каквото се сетиш/ , към ИМАЙ /то какво ли има за имане, всичко е просто временно притежание, ама.. :) :D /
Но преди тях има ЖЕЛАНИЕ, МЕЧТА ,ПОРИВ ..ИЗБИРАМ ДА...без тях другото за какво ми е
“Започнете с необходимото, после с онова, което е възможно и ще видите, че правите и невъзможното.”

Св. Франциск

Ей това ми пристигна вчера по пощата в една оферта.Готино е, поне според мен :) :D

mayadob
Яка ТЕСла
Мнения: 1436
Регистриран: 29 мар 2008 18:32

Мнениеот mayadob » 23 юни 2011 13:01

От два дена искам да напиша по-подробен коментар, но не успявам. Днес заминавам и ще направя какъвто мога коментар набързо.

Диана, благодря за статията. Супер е и ми идва точно на място :)
Тъкмо се бях замислила по въпроса и бях стигнала до разни размисли, които не бяха взели форма. Тази статия им даде форма и думи.

Иване, аз не виждам противоречие. Не мога сега да извадя цитати, ще карам по спомен и само за свободната воля.
Какво значи свободна воля?
Според автора всеки може да избира сред възможностите, които Вселената предлага за него. Нещо като в ресторант - можеш да избереш всичко, което ресторантът предлага. Вярно, че е ограничена, но все пак свобода.
А Вселената се грижи в ресторанта на всеки човек да има вкусна за него храна.

Ники, ти ли писа, че авторът работил с ТЕС? Бих се учудила, ако не е.

Въпросът е, когато поискаш нещо, да разбереш дали това се предлага в твоя каталог.

По въпроса за излюзорните желания, за които се говори в статията. От известно време мисля, че има два вида нужди - такива, които трябва да се задоволяват и такива, които трябва да се тесат (с известно размиване на границата между двата вида).