Щитовидна жлеза и планиране на бременност

Мнения и резултати на практикуващи или изпитали върху себе си силата на ТЕС. Както и въпроси и коментари към тях.
elfie
Участник
Мнения: 30
Регистриран на: 15 Авг 2008 13:12

Щитовидна жлеза и планиране на бременност

Мнение от elfie »

С любимия от известно време си говорим за второ дете. Дъщеричката ни е на 1 годинка и 9 месеца и тъй като не сме вече в първа младост, решихме, че няма смисъл да отлагаме. Мен са ме налегнали едни страхове, за които ще стане въпрос по-нататък, но много искам още едно детенце.

И така, ще бебеправим. Решихме обаче преди това да си пуснем профилактичко по една кръвна картина при личния лекар. За последно такова нещо ми правиха, след като родих и тогава нямаше никакви проблеми, така че не очаквах и сега да има нещо. За мой огромен шок, излезе TSH 3,4 при горна граница 2,5. Съмнения за нарушена функция на щитовидната жлеза. Пълен шаш, никога не съм имала проблем с това чудо. Доки ми обясни, че районът, в който живеем, е беден на йод и тези проблеми били много често срещани тук (живея в Германия в малко планинско градче от 4 години). Даде ми направление за ендокринолог за ехограф и допълнителни кръвни изследвания. И понеже в Германия се чака отвратително много за специализиран преглед, ако не се водиш спешен случай, ми дадоха час чак след 3 седмици. :shock:

В никакъв случай нямах намерение да си чакам, без да правя нещо по въпроса. Увеличих консумацията на продукти, съдържащи йод и веднага започнах с Предизвикателството + визуализации, представям си как на прегледа ендокринологът ми казва, че щитовидната ми жлеза е напълно здрава и няма никакви изменения, как новите кръвни изследвания са перфектни.

И докато си правя Предизвикателството, страховете ми, свързани с нова бременност, изкристализират все повече и по-ясно. Страх ме е, че няма да мога да забременея, от евентуални усложнения, от преждевременно раждане, че няма да се справя сама с две деца (нямам на кого да разчитам за помощ наблизо). Но желанието ми за още едно детенце става все по-силно.

Дали е ОК да ТЕСам страховете си, един по един продължавайки с Предизвикателството, какво друго бих могла да включа и изобщо на прав път ли съм??
Последно промяна от elfie на 07 Ное 2011 17:38, променено общо 1 път.
Alisa
Майстор
Мнения: 2043
Регистриран на: 12 Май 2010 22:17
Местоположение: София
Обратна връзка:

Мнение от Alisa »

Здравей elfie! Правиш доста неща. Добре се ориентираш.
Предлагам ти, първо да ТЕСнеш несигурността, дали правиш достатъчно, дали си перфектна, иначе казано и продължи с това, което си набелязала вече.Подреди си страховете по степен на силата им на проявление и чисти, успоредно с Предизвикателството.ТЕСни и прекомерното си желание за второ дете, защото и това може да стане пречка!
Успех!
КОЙ, АКО НЕ ТИ?! КОГА, АКО НЕ СЕГА?!
ivangp
Site Admin
Мнения: 4567
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Re: Щитовидна жлеза и планиране на бременност

Мнение от ivangp »

elfie написа:Дали е ОК да ТЕСам страховете си, един по един продължавайки с Предизвикателството, какво друго бих могла да включа и изобщо на прав път ли съм??
На прав път си.
Ок е да си ТЕСаш страховете успоредно с Предизвикателството.
В никакъв случай, независимо какво ти казва доктора, не пий хормони.
Чети във форума! Има много инфо за излекувани Щитовидни Жлези.
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
elfie
Участник
Мнения: 30
Регистриран на: 15 Авг 2008 13:12

Мнение от elfie »

О, да, хормоните смятам да си ги спестя :lol:

Иначе засега мога да кажа, че откакто правя Предизвикателството, страшно много ми намаля косопадът, който свързвах със смяната на сезоните, но най-вероятно е бил индикация за проблем с щитовидната жлеза. Днес при ресане останаха два косъма по гребена 8) , а преди седмица беше доста зле положението. И това без да ТЕСам специално косопада :shock:

Също така се чувствам много по-спокойна и уравновесена, обзела ме е една много приятна лекота. Продължавам в същия дух!
mimiska
Активен
Мнения: 154
Регистриран на: 08 Сеп 2008 20:51
Местоположение: София
Обратна връзка:

Re: Щитовидна жлеза и планиране на бременност

Мнение от mimiska »

elfie написа: излезе TSH 3,4 при горна граница 2,5. Съмнения за нарушена функция на щитовидната жлеза.
Чудно ми е защо тук (в БГ) има други референтни стойности? :roll: Според БГ лабораториите, твоят показател е в норма.
Така или иначе, разбира се, че си на прав път, щом си избрала ТЕС. Ще чакам да прочета какво е станало на прегледа. Стискам палци!
"Ah, but I was so much older then,
I'm younger than that now."
Bob Dylan
elfie
Участник
Мнения: 30
Регистриран на: 15 Авг 2008 13:12

Мнение от elfie »

И аз се учудих :roll: В Германия от 5-6 години са приели 2.5 за горна граница. Наистина според референтните стойности в БГ 3.4 е в норма, но не и когато целта е забременяване. Би трябвало да е 1-1.5 :?
Яна
Опитен
Мнения: 475
Регистриран на: 26 Май 2009 15:16
Местоположение: Варна
Обратна връзка:

Мнение от Яна »

Не е важно какво казват изследванията и какви са референтните стойности. Важно е какво казва тялото ти. Има множество примери, когато нещо в тялото е извън референтните стойности и дори невъзможно, но за конкретния човек си е окей! :) Според мен се фокусирай в друга посока, не в реферетнтите стойности на някакво си изследване! Успех!
"Не се отказвай от една мечта заради времето, което ще отнеме осъществяването ѝ. Времето така или иначе си минава."

Изображение
elfie
Участник
Мнения: 30
Регистриран на: 15 Авг 2008 13:12

Мнение от elfie »

Lady Frost написа:Не е важно какво казват изследванията и какви са референтните стойности. Важно е какво казва тялото ти. Има множество примери, когато нещо в тялото е извън референтните стойности и дори невъзможно, но за конкретния човек си е окей! :) Според мен се фокусирай в друга посока, не в реферетнтите стойности на някакво си изследване! Успех!
Това много ми харесва! Нещо подобно си мисля и аз през последните дни. Когато забременях първия път, не съм си правила никакви предварителни изследвания и всичко беше нормално. Сега обаче си реших, че няма как да не изникне проблем заради възрастта ми (30+) и проблемът е налице.
Яна
Опитен
Мнения: 475
Регистриран на: 26 Май 2009 15:16
Местоположение: Варна
Обратна връзка:

Мнение от Яна »

elfie написа:Сега обаче си реших, че няма как да не изникне проблем заради възрастта ми (30+) и проблемът е налице.
Че какво й е на възрастта ти?! :lol: Айде моля ти се. Докато овулираш си годна и деца да раждаш. Тия били рискови, ония били рискови... Аре да си гледат работата докторята. Нали и те деца хранят, трябва да си създават работа. :)

Ето ти хубава тема за тесане (цитираното от мен изречение). Искаш проблем, намерила си си го. Честито!
Айде сега, давай нататък! :)
"Не се отказвай от една мечта заради времето, което ще отнеме осъществяването ѝ. Времето така или иначе си минава."

Изображение
elfie
Участник
Мнения: 30
Регистриран на: 15 Авг 2008 13:12

Мнение от elfie »

Отложиха ми прегледа за след 1 седмица :lol:
За пореден път се разочаровах от германското здравеопазване, но това е друга тема. ТЕС-нах разочарованието и си продължих с Предизвикателството. Чувствам се странно спокойна и съм убедена, че резултатите следващата седмица ще са перфектни.
elfie
Участник
Мнения: 30
Регистриран на: 15 Авг 2008 13:12

Мнение от elfie »

Ще пиша пак тук, за да не отварям друга тема. От няколко седмици дъщеря ми, която е на 1 годинка и 10 месеца, не иска да заспива вечер. Тя от пролетта спи в отделна стая и по принцип никога не сме имали проблеми със заспиването. Спеше си по 11-12 часа нощем и 1.5-2 часа на обяд. Обаче последните вечери е някакъв ад: рев, писъци, викове "мама мама", никакви обяснения не помагат, а още не говори добре човечето, за да каже какъв е проблемът. Това ме притеснява, но не чак толкова, колкото нещо друго, което започна да прави преди три вечери. Както си лежеше в леглото, започна да се напъва и да си стяга телцето, личицето й почервеня, след което се отпусна. Исках да я погаля, но тя ми отблъсна ръката и всеки път, когато се опитах да я докосна или погаля, се напъваше и почервеняваше. Много се уплаших, минаха ми мисли за нервни тикове, епилепсия и т.н. Наблюдавах я добре на следващия ден, не го правеше до вечерта, когато пак се случи, в легнало положение в леглото и при опит да я погаля. Днес пак така. Ако съм я гушнала и я галкам, няма никакви проблеми, ако е легнала на дивана и я погаля - пак няма нищо. Но когато е легнала вечер в леглото, го прави. Напъва се, все едно ще се изака (извинявам се за натуралистичното обяснение), стяга се някакси и лицето й почервенява. Сякаш се ядосва и същевременно я е страх. Нямам усещането, че движението е неконтролируемо, нито пък че тя "отсъства", докато го прави. Почти съм 100% убедена, че има връзка със спането или по-скоро с нежеланието да заспива. Много ми е объркано. Когато имам някакъв проблем, успявам да се анализирам доста добре, но при детето сякаш блокирам. Децата са отражение на родителите си...аз ли направих нещо, за да провокирам това странно поведение?
Alisa
Майстор
Мнения: 2043
Регистриран на: 12 Май 2010 22:17
Местоположение: София
Обратна връзка:

Мнение от Alisa »

Странично и според реразказа ти, за мен това е протест и яд, за отделянето и да спи сама- закъсняла реакция?! Може нещо да е чула, видяла и впечатлила се, което на теб да не е направило впечатление, ама какво му е в главата и душата? Истина ли е, знае ли човек???
ТЕСай я, през деня, когато ти позволява да я пипаш, иначе Прокси. Чисти и твоето отношение към ситуацията. Има и едно нещо наречено усещане (децата много добре разбират всичко, дори и това, което ние възрастните не) "за ново дете". Ти работиш "за ново дете", провеждаш някакви промени...следва реакция. Може да си бременна и още да не знаеш, но тя вече да го знае!!!
:wink:
КОЙ, АКО НЕ ТИ?! КОГА, АКО НЕ СЕГА?!
elfie
Участник
Мнения: 30
Регистриран на: 15 Авг 2008 13:12

Мнение от elfie »

Имам резултати от прегледа.
TSH-то е паднало от 3.4 на 1.41 за 6 седмици. 8)
FT3, FT4 и антителата са напълно в норма.
За съжаление резултатите от ехографа за структурата на жлезата не са много добри: Цервикална, с нормални размери ЩЗ със сцинтиграфски запазена функция без типична фокална автономия и студени възли. От двете страни дифузно нехомогенна, хипеогенна, петниста структура, дребновъзлесто изменение.
Странно защо добрият чичко доктор не счете за нужно да ми обясни какво значи това, дори не го спомена (сама си го прочетох и преведох от копието с резултатите, което ми дадоха, когато се прибрах вкъщи). Предписа ми йод на таблетки (не хормони, обикновен йод) за предотвратяване на недостиг на йод. Защо? Нали TSH е в норма и ЩЗ не е в хипофункция. Доста съм объркана. Перфектни кръвни изследвания и странна структура на ЩЗ. Явно съм работила добре, но не достатъчно...

А дъщеря ми започна отново да заспива добре, след като ТЕС-нах страха й от отделяне и собствените си притеснения, че не спи достатъчно.
Аватар
гената
Майстор
Мнения: 1805
Регистриран на: 22 Яну 2011 16:28

Мнение от гената »

Поне си тръгнала по правилният път,след като има положителни промени и резултати,това смятам е достатъчно за да продължиш в същият дух,само напред и нагоре,браво!Успех! :wink:
А за това защо доктора не ти е казал,не го мисли и не търси отговори.Работи си с ТЕС и мисли позитивно,всичко си идва на мястото,сама виждаш,че има ефект.Работила си все пак и виждаш,че колкото толкова,а ако не беше започнала? :roll:
Някои успяват,защото такава е съдбата им.Повечето успяват,защото такова е решението им.
Анатол Франс
elfie
Участник
Мнения: 30
Регистриран на: 15 Авг 2008 13:12

Мнение от elfie »

И аз се надявам, че съм на прав път. Докато правих Предизвикателството, се бях концентрирала върху функцията на ЩЗ, а не върху структурата й. И в крайна сметка имам точно резултатите, които исках: ТСХ-то се е нормализирало без никакви лекарства, т.е. функцията на жлезата си е перфектна.
Публикувай отговор