Упражнения за тяло и дух - Кацудзо Ниши

Техники и подходи, които можете да използвате като допълнение или заместител на ТЕС.
Elena_R
Участник
Мнения: 6
Регистриран на: 06 Дек 2011 14:09

Упражнения за тяло и дух - Кацудзо Ниши

Мнение от Elena_R »

Здравейте на Всички, не намерих специална тема за запознанства или може би не много внимателно търсих :)

Бих искала да Ви запозная с много ефективна техника за упражнения както за тялото така и за вътрешното ни състояние сигурна съм, че ще е полезна на за многото от Вас.

Накратко за себе си: Казвам се Елена родом съм от Украйна но вече повече от 10 години живея в България в прекрасно малко градче близко до Пловдив. На 28г съм и съм психолог по-образование.

А сега за техниката няма да цитирам цели пасажи, ще разкажа за техника на кратко. Тя включва в себе си 6 правила:

1. Твърдо легло (много от нас са свикнали да спят на меки пухкави легла :) но за съжаление това не е редно, защото ако човек има много болести следва да търсим причината в нарушаване на гръбначния стълб. Трябва да се държи гърбът изправен не само когато ходим но и когато спим )

2. Твърда възглавница (с това се свиква много ама много трудно, но който е свикнал браво. Трябва главата добре да прилага към долната част точно там където се свързва със гърба да запълва тази плоскост. Т.е да съвпада точно с нужната плоскост и да не ни повдига или изкривява главата )

3. Упражнение "Златна рибка" (по-стечение на обстоятелства и аз се казвам така :) това упражнение включва в себе си лягане на права твърда права повърхност, разтягане крака надолу ръце на горе, и след като сложим ръцете под главата си започваме да вибрираме в бързо темпо главата наляво краката на дясно така в продължение на няколко минути по-учебник 5 минути ако не се бъркам. Видях едно видео с упражненията ще го приложа долу. )

4. Храна за гръбначния стълб (оставате на твърда повърхност след като правихте упражнение "Златна рибка" тук вдигате ръцете и краката нагоре и започвате бързо бързо да вибрирате с тях продължителността колкото можете качеството не е толкова важно важен е опит и положените усилия след време ще се получава много по-добре)

5. Събиране на ходила и длани - (прилича на поза лотос само че в легнало положение, събирате ходила и ги привличате към себе си с разтворени колена, ръцете се събират на гърдите допирайки дланите една до друга в изправено състояние а лактите разтворени в различни посоки. Стискайте дланите една към друга първо пръстите после палците и самите длани 10 пъти, тук броят е важен.

Следващото което се прави изпънете ръцете над главата си без да раз съединявате длани и се провежда бавно от главата по лицето до пояса, дланите при това гледат към главата. 10 пъти.

Обръщаме ръцете със събраните длани надолу към стъпалата ги изтягаме и пак провеждаме от паха към пъпа пак 10 пъти.

Следващото вдигате ръцете със стиснати длани една до друга нагоре и назад колкото можете и рязко все едно сечете ги пускате надолу. На сайта с упражнения ще се види по-добре как се прави пак 10 пъти.

Изтегляте ръцете със съединени длани нагоре и надолу колкото можете, правите нагоре надолу с ръцете без да пускате дланите пак 10 пъти

После правите същото с краката без да раз съединявате ходилата возите с краката нагоре надолу 10 пъти

После и ръцете и краката возите така нагоре надолу 10 пъти

После почивка и зареждане с енергия за през деня. Смъкнати длани с ръце на слънчевия сплит длани гледат към тавана а краката си остават в поза лотос със съединени стъпала така лежите толкова колкото Ви е сладко. )

6. Упражнение за гръб и корем (Седнете удобно за вас с прав гръб и започваме първо вдигаме и двете си рамене до ушите 10 пъти. Изпънете ръцете пред себе си и огледайте гърба си през лявото рамо, после през дясното рамо до колкото ще успеете, после вдигнете ръцете горе и пак огледайте гърба си през дясно и през ляво рамо. Накланяте главата си в ляво опитвай ки се да стигнете със лявото си ухо до лявото рамо без да повдигате рамената 10 пъти правите същото с дясното ухо до дясното рамо пак 10 пъти. Повтаряме: Изпъваме ръце напред гледаме зад левия гръб зад десния и пак ръце нагоре зад ляво зад дясно се оглеждаме опитвайки се да видим задната си част. Сега главата я накланяме напред 10 пъти после назад 10 пъти и пак Повтаряме: Ръце напред огледахме се от дясно от ляво ръце нагоре от дясно от ляво. Сега завъртане на главата надясно 10 пъти после на ляво 10 пъти. И пак Повтаряне: .... Сега ръцете се изпъват нагоре и се спускат надолу лактите разпънати да останат на нивото на раменете, длани стиснати в юмруци главата отива назад , а брадичката гледа нагоре и така 10 пъти. Пак Повтаряме:.... Заключителна част. Упражнение за коремната област. Прехвърляйки тежестта на тялото от лявата страна свиваме корема в себе си, прехвърляйки тежестта на дясната страна отпускаме корема вънка и при това правим внушение че сме здрави, че всичко е отлично и ще става все по-добре и по-добре. Текста може да е всякакъв Вие решавате какво искате да казвате. )

http://video.mail.ru/list/uzda04/SEKRET ... /4550.html - Първата част на упражненията показва Мая Гогулан

http://video.mail.ru/list/uzda04/SEKRET ... /4551.html - Втората част на упражненията.

Който не разбира добре руския поне ще види как се правят упражненията, ако не достатъчно ясно ги описах.

Аз лично правя тази гимнастика почти всеки ден, не всеки ден, защото по-някога забравям, мързи ме или други глупави причини. Но мога да кажа едно. Наистина добро упражнение, не е трудно за изпълнение и променя напълно живота Ви към по-добро. Майка ми "случайно" откри книга на Мая Гогулан когато на 25 години вече имаше хронични главоболия, не сваряване и задръстване на хранопровода и черева, всеки ден беше мрачна зла и беше си ужас. Аз тогава още бях малка, но на кое дете му харесва да вижда майка си в лошо състояние ? И започнахме дружно цялото семейство за компания да правим упражнения да променяме живота си.

Съветвам на Всички да опитате, ще отнеме няколко минути на ден не е много а резултата няма да се чака дълго. Майка ми сега е на 52 години но изглежда на 40 :)
ivangp
Site Admin
Мнения: 4567
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Мнение от ivangp »

Здравей Елена и добре дошла. Специална тема за запознанства няма. Като попишеш и почетеш тук ще се опознаем.
Хубаво е че си публикувала тези упражнения, но би ли публикувала и снимки на майка ти от киселия период и сегашна, за да видим каква е разликата и ефекта от упражненията. :)
Последно промяна от ivangp на 09 Дек 2011 19:58, променено общо 1 път.
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
nikimm
Майстор
Мнения: 804
Регистриран на: 29 Мар 2009 15:24

Мнение от nikimm »

Тези упражнения ми приличат много на такива , които съм правил според методика, наречена сей тай.
http://kyokuten.net/index.php/#article_175
Това е линка има информация за сей тай а също така и пдф с основните упражнения. Хората, които посещават тези занятия са доволни. Посещавал съм тези занятия за известно време. Идеята им е да чистят и емоционален заряд, който е проблем за човека. Моят опит с тях е приятен, но все още смятам, че енергийните техники са по -пряк път за решаването на емоционалните проблеми. Иначе целата им доколкото разбрах е същата - дух и тяло в едно. Според сей тай емоциите се запаметяват, като напрежения в тялото. С тези упражнения идеята е те да се освободат, т.е. и емоции.
Поздрави
"Същността на "философията" е в това, човек да живее така, че щастието да зависи колкото се може по-малко от външни фактори"
Епиктет
Elena_R
Участник
Мнения: 6
Регистриран на: 06 Дек 2011 14:09

Мнение от Elena_R »

Здравейте, радвам се, че толкова скоро вече има мнения и запитвания :)
би ли публикувала и снимки на майка ти от киселия период и сегашна, за да видим каква е разликата и ефекта от упражненията.


За съжаление от киселия период снимки на компьютера няма да намеря, тогава и компьотри не е имало :) Но ще побликувам снимките от сега от миналата зима от нашата ваканция. Майка ми е по-бански, надавам се, че никой не възразява. Ако ли възразявате ще потърся друга снимка.


Тези упражнения ми приличат много на такива , които съм правил според методика, наречена сей тай
Ами не знам дали сте гледали клипчето от него много ясно се личи, че упражнения нямат нищо общо с бойните искуства или техники въпреки, че може да се каже идват от едни и същи държави. Ако някой иска да научи повече за Кацудзо Ниши в интернет има много информация за този човек. Аз само мога кратко да разкажа това което си спомням от прочетеното. Ниши страдаше от рядко заболяване още като дете и лекарите ни са могли да му помогнат по-никакъв начин. Заболяването названието не си го спомням, но беше свързано с патологична загуба на тегло. Лекарите са го отписали и са казали на родителите му, че това дете няма да доживее и до 20-годишна възраст просто ще се стопи и ще умре. Много тъжно нали... Но самия Кадцудзо не мислеше да умира. Започна да се интересува от алтернативни лечения информация нещо като този форум :) И си изработи програма специални диети които включваха ядене предимно на сурови храни и предимно това което ние хвърляме като например обелката от ябълката, той всичко това го ядеше и семките защото в дях има много полезни вещества дори сега лекарите са установили, че семката на ябълката предпазва от рак. И също така не измисли ма улесни упражненията на йога обедини най-ключови моменти в йогата в редица упражнения има и подробно описание кое за къде служи, но честно да Ви кажа доста работа за превеждане има вече видях книги на български с тези упражнения за съжаление не са със свободен достъп. И сега не знам как точно Мая Гогулан го е открила или техниките му, но ги е превела на руския езика от там те попаднаха и при нашето семейство и сега ги споделям и с Вас. Аз лично Ви предлагам не да се съмнявате а една седмица само една седмица да ги правите и сутрин и вечер и тогава да си поговорим :) Убедена съм, че ще забележите резултат вече след първите упражнения. Ако не ги обясних много ясно може да видите видеото тя много говори и обяснява, но може просто да следвате това което прави доста ясно се вижда. И още веднъж тази жена на видеото е на 66 години който е гледал видеото бас държа, че не и давате толкова :)

Ами това е от мен.

Надявам се, че ще успеете да видите снимката. Но нещо не разбрах как се качват точно.

Снимката качих на сайт за снимки. Защото така както аз си го мислех не става :)
Последно промяна от Elena_R на 09 Дек 2011 14:05, променено общо 1 път.
mayadob
Яка ТЕСла
Мнения: 1398
Регистриран на: 29 Мар 2008 18:32

Мнение от mayadob »

Аз не виждам снимката. Казва ми
Страницата, която желаете да отворите, не може да бъде показана веднага. Тя може да е временно недостъпна, връзката към нея да е вече невалидна, или вие може би нямате право да разгледате тази страница.
Elena_R
Участник
Мнения: 6
Регистриран на: 06 Дек 2011 14:09

Мнение от Elena_R »

http://zolushka.snimka.bg/maternity/mama.639540 - ето този линк работи :)
Публикувай отговор