Бебенце на 6 седмици с хрема, не се храни добре

Информация за истината за ситуацията с болниците, лекарите, здравната ни система, лъжи и митове с които сме закърмени. Как да отглеждаме здрави, умни, талантливи и отговорни деца. Както и за приложения на ТЕС в тази връзка.
elfie
Участник
Мнения: 30
Регистриран на: 15 Авг 2008 13:12

Бебенце на 6 седмици с хрема, не се храни добре

Мнение от elfie »

Моля за мнението ви в следната ситуация:
Бебето ми е на 6 седмици. Роди се един месец преди термин с ниско тегло - 2200 гр и 46 см. Чувствах се виновна (и още се чувствам), че не успях да го износя до термин и че не съм го изхранвала добре в утробата. Уплашена да не започне да спада на тегло, го хранех на три часа, независимо дали се обаждаше или не. Започна да наддава много добре, само на кърма е и вече е около 4 кг. Обаче го хвана хрема и спря да се храни добре - най-големият ми страх, че ще откаже да пие мляко и ще спре да наддава. Хремата ужасно го мъчи, "лекуваме" го с физиологичен разтвор, овлажняване на въздуха, нарязан лук в стаята и други бабешки методи, но няма особено подобрение. Едва успявам да го нахраня, много плаче, докато суче :(
Като цяло обстановката в семейството в момента е доста напрегната. Имам дъщеричка ма две години и 9 месеца, която приема появата на бебето с много любов, но и с ужасна ревност. Аз съм се посветила изцяло на бебето от самото раждане, а майка ми помага с малката, съответно прави доста неща, с които не съм съгласна или смятам за противовъзпитателни, но съм принудена са се съгласявам, защото съм зависима от нея (не мога да разчитам на друга помощ, а имам нужда от нея).
Правя прокси на бебо за хремата и ТЕС-ам себе си: чувството за вина, че допуснах да се роди преждевременно, че се роди толкова мъничък. Също и притеснението, че ще спре да се храни и да наддава. Не на последно място вината, че не обръщам достатъчно внимание на другото си дете, което също има нужда от мен. Много съм объркана и не знам кои конфликти да изчистя първо...
desko
Напреднал
Мнения: 383
Регистриран на: 24 Май 2009 17:29
Местоположение: Пловдив

Мнение от desko »

Purvo-uspokoi se. Ima telefoni za konsultantki po kurmene. Dori mogat da doidat na mqsto. Vij v neta. Az kato se pribera, 6te ti pratq. Vtoro, probvai da kape6 kurma v nosleto-pomaga.
Alisa
Майстор
Мнения: 2043
Регистриран на: 12 Май 2010 22:17
Местоположение: София
Обратна връзка:

Мнение от Alisa »

На прав път си elfie , просто продължавай!
Сматам, че инстинкта на бебето, да се излекува, като отделя повече сили за оздравяване вместо за храносмилане и сукане е добър. Остава и ти да погледнеш нещата от този ъгъл.
Подкрепям Деско, за капването на кърма в нослето.
Виж и това http://emozdrave.info/forum/viewforum.p ... 7745098172
КОЙ, АКО НЕ ТИ?! КОГА, АКО НЕ СЕГА?!
ivangp
Site Admin
Мнения: 4567
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Мнение от ivangp »

Пробвай и да потупваш директно върху бебето докато ти изговаряш декларациите, които ти идват наум.
Жена ми е консултант по кърмене. И сега сяда да ти пише:

Здравей,
Добре си определила основните проблеми, върху които е хубаво да работиш! Прокси за бебето върши много добра работа, а защо не и за малката (на нея й трябва не само внимание от твоя страна, но и здрава и уверена мама. Има Бахови есенции, които също би могла да включиш като помощ за нея - ако те интересува, ще ти пиша допълнително).
Каквато и да е причината бебето ти да се роди по-рано и с ниско тегло, както биха казали хората тук - това има колкото негативни, толкова и позитивни страни. Трудно е да ги видим, но кое е най-важното в този момент?! Кое е приоритет за теб точно сега? Обикновено този въпрос спасява повечето от нас майките в подобни ситуации. Не гледай цялата камара от проблеми, а само това, което ей сега трябва да свършиш.

Поздравявам те за избора да се кърмите и вярвам, че каквито и трудности да срещнеш в кърмаческия ви период, само силна мотивация, а не страх (и вина с амбиция да компенсираш) ще ви помогне да се справите. Бебетата със сигурно предпочитат да дишат пред това да се хранят :). Така че е съвсем нормално кърменето със запушено носле да е много тежко. Опитай да приемеш, че докато се справите с хремата (кърмата, както са ти подсказали може да помогне), ще се храните бавно, неспокойно и на интервали. По-изправените пози - с глава по-високо от тялото позволяват повече контрол от страна на бебето и по-лесно дишане, отколкото обичайната поза, в която той е легнал хоризонтално. Нека има възможност за оригване при всяка пауза. В такива ситуации е трудно човек да гледа часовника - така че при всеки сигнал от негова страна, би могла да предлагаш гърда. Най-важният признак дали се храни достатъчно е производството му - т.е. ако пишка и ака редовно (5-6 мокри и поне 1-3 наакани пелени в денонощието), значи се храни добре. Около 6 седмица бебетата правят скок в растежа и са сякаш още по-гладни от обикновено. Това в съчетание с хремата е напрягащо за теб, но съм сигурна, че ще се справиш. Обгради се с хора, които те подкрепят, а не критикуват. Потърси подкрепа от консултант по кърмене, на срещата с който да присъстват по възможност и майка ти и партньора ти. Това обикновено дава нова гледна точка на околните ти и има вероятност да получиш потвърждение от тях, че се справяш добре.
Желая ти лека нощ и много търпение!
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
Публикувай отговор