Напрежение в сърцето при лоши емоции

Интересни случаи на успешно приложена ТЕС.

ОПИТВАЙТЕ ТЕС ЗА КАКВОТО СЕ СЕТИТЕ!!!
ВЕРОЯТНОСТТА ДА ИМАТЕ РЕЗУЛТАТИ Е ОГРОМНА.
petermih
Участник
Мнения: 6
Регистриран на: 09 Окт 2016 12:43

Напрежение в сърцето при лоши емоции

Мнение от petermih »

Млако ми е трудно да обясня какъв е проблема и това всъщнсот е част от целия проблем, но ще се опитам. Имам епизоди на тревожност и депресия. В тези моменти имаме напрежение в гърдите около сърцето което сякаш ме тегли и ме кара да се свивам. Ако стане достатъчно зле започв аи лявата ми буза да изтръпвам Ползвам ТЕС от известно време и ми е помогнало за много неща, но колкото и пъти да го пробвам за това никога не успявам. Веднъж се усетих много бързо и веднага и направих ТЕС върху физическите симптоми и взе че стана, чувството изчезна и ми олекна и настроението ми се оправи и толкова. Всеки друг път обаче, колкото и рано да се усетя и да започна да го ТЕСам, никога не успявам да го изчистя. Понякога сякаш мъничко намалява и като продължа да ТЕСам спира да намалява. Половин час по-късно най-често се връща по-силно и е добавено отчаянието че ТЕС не ми е помогнал. Пробвал съм със физическите симптоми, формулирайки ги по всякакъв начин, пробвал съм с случки, които съм предполагал, че могат да са го рпедизвикали, пробвал съм с отношението си към физическите усещания, с всякакви емоции, които съм рпедполагал че тези усещания могат да означават, но въпреки всичко, никога не успявам да изчистя това състояние като се появи. Някой може ли да ми помогне?
ivangp
Site Admin
Мнения: 4567
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Re: Напрежение в сърцето при лоши емоции

Мнение от ivangp »

Пробвал ли си да метафоризираш проблема.
Това се прави така: затаряш очи и се концентрираш в мястото на усещането. След това определяш какъв цвят, форма, мирис, вкус, и температура има, (оприличаваш го на нещо) и вкарваш всичко това в декларация. След всеки 3 кръга по точките спираш за да оцениш отново променило ли се е нещо. Като се промени която и да е от характеристиките, адекватно променяш декларацията и напомнящата фраза и пак правиш 3 кръга и така докато не се промени усещането в приятно или докато не изчезне напълно.

Също можеш да се запиташ:
"Ако това усещане бе там за да ми предаде някакво послание, какво би било посланието?"
Работиш с първата мисъл, която ти дойде наум, без да я подлагаш на критика.
Вкарваш я в декларация и пак правиш няколко кръга по точките.
ТЕСаш докато тази мисъл не се промени в някакво позитивно утвърждение.
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
Alisa
Майстор
Мнения: 2043
Регистриран на: 12 Май 2010 22:17
Местоположение: София
Обратна връзка:

Re: Напрежение в сърцето при лоши емоции

Мнение от Alisa »

petermih
въпреки всичко, никога не успявам да изчистя това състояние
колкото и пъти да го пробвам за това никога не успявам
колкото и рано да се усетя и да започна да го ТЕСам, никога не успявам
отчаянието че ТЕС не ми е помогнал
Е, виждаш повтарящия се модел на мислене. Виждаш и емоцията. Освен съвета на Иван. ето съвет и от мен.
1. Повтаряш фразата и тупкаш, докато се освободиш от нея.
2. разглеждаш тази ситуация като случка "правя ТЕС за този проблем, но не успявам" – как се чувстваш от това?- отчаян. Правиш декларация и се ТЕСаш
3. Къде и как чувстваш отчаянието – в тялото или извън него? тук вмъкваш насоката на Иван да опишеш чрез всичките си сетивни възприятия това усещане и да се тупкаш докато се трансформират в приятни за теб.

Задай си и въпроса:
Какво ще ми се случи на мен,/ на друг човек, ако се справя с този проблем, какво ще последва за мен/ за друг човек?
От какво по-лошо може да ме предпазва този проблем?
Кое е най-лошото което може да ми се случи, ако проблемът се задълбочи?
Приличали този мой проблем, на проблема на някой друг около мен?
Кои сте вие? Какво ви свързва/разделя?
В тези моменти имаме напрежение в гърдите около сърцето което сякаш ме тегли и ме кара да се свивам.
Успех!
КОЙ, АКО НЕ ТИ?! КОГА, АКО НЕ СЕГА?!
petermih
Участник
Мнения: 6
Регистриран на: 09 Окт 2016 12:43

Re: Напрежение в сърцето при лоши емоции

Мнение от petermih »

Иване,
пробвах с метафоризиране на проблема. Имаше някакъв ефект. Лека полека се прверъна се качи нагоре и стана жълта буца заклещена на входа на гърлото ми, на момент дори сякаш ме задавяше. Там обаче всичко спря и дори след 4-5 основни рецепти нямаше промяна. Пробвах да нагласям и нищо не се случи.. Отново с течение на деня усещането се върна

edit: До колкото какво може да ми казва.. Това не съм го ТЕСал, защото малко ме ужасява какво би могло да е. Преди време имах страх че не обичам приятелката си и това направо ме побърка и почти унищожи връзката ни. Успях с времето да го забравя този страх и си казах, че ако се появи просто няма да говоря за него и той ще отмине. Така и стана, но от време на време пак се връща и отминава
Когато се запитах какво би могло да ми казва това усещане в гърдите ми, първото нещо което ми дойде на ум е че не я обичам. Но това ми звучи като внушаване.. в смисъл че ако се опитам да измисля какво би могло да е най-лошото нещо, то би било това.. Страха, че може да ми е безразлична
Дори при идеята да тесам че не я обичам или че искам да се разделя с нея просто не мога да се накарам да започна. Не мога дори да го изрека на глас.
Мислех го от гледна точка на ПО и всеки път като си представя да се раздеял с нея си представям 2 неща.
1. Ще ме намрази, защото е търпяла депресиите ми толкова много време и накрая аз съм решил да се разделя с нея
2. Ще остана дори и без нея, а нямам други близки приятели на които мога да разчитам.
3. Докато аз съм самотен и безприятелен и нямам близки хора, тя бързо ще се напасне в стария си живот и веднага ще има отново около себе си приятели с които да прекарва времето си.. т.е. въпреки че в момента и двамата сме доста изолирани след раздялата тя ще се оправи,а аз ще си остана изолиран.
4. Никога няма да срещна някой друг толкова добър, красив човек, който толкова добре да ми пасва
5. Ще се чувствам като ужасен човек и сякаш не мога да бъда щастлив, защото тя е направила толкова много за мен, а аз просто съм се разделил с нея

Това май е адски много ТЕСане, а и доста от тези неща съм пробвал да ги ТЕСам преди месеци, ама не са се изчиствали. Най-много би ми се искало да изчезне този страх и просто да съм щастлив с нея.

Другото нещо е, принципно не само отнесено към нея, а като цяло към връзките ми с близки хора, но най-вече с нея.. че се сравнявам с тях особено в социално отношение и винаги се чувствам, че съм по-нехаресван, по-безинтересен и тн. Затова не обичам да ходим заедно на купони и тн, а от друга страна искам да прекарвам време с нея затова самия аз не ходя по социални събития и се чувствам зле че ги пропускам. Тя не е виновна че ги пропускам, но тъй като аз самия не мога да бъда там с нея без да се чувствам зле, понякога се чувствам сякаш като съм във връзка си преча сам за твърде много неща и това ме прави нещастен, та трябва да съм без нея, за да мога да ги правя. Ако само можех да изчистя тези проблеми във себе си свързани с връзките ми с хора, нямаше по никакъв начин да ми е проблем да правя нещо с нея, и нямаше да искам и по тази причина да се разделям с нея. И в много предишни приятелства и връзки ми се е случвало да мисля по този начин, но нямам никаква диея кои са ранните случки свързани с това, които да изтесам. Имам си цял списък със лоши случки в живота, но някак си нито една от тях не засяга точно тази тема
ivangp
Site Admin
Мнения: 4567
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Re: Напрежение в сърцето при лоши емоции

Мнение от ivangp »

Имаш две възможности.
1. Оставаш си в положението, в което си и което не ти харесва.
2. Правиш това, което трябва да направиш, за да излезеш от това положение.
В случая хващаш бика за рогата и правиш това, което не ти се прави. Колкото повече не ти се прави, толкова по-наложително е да го направиш.
Т.е. ТЕСаш именно това, което не ти се ТЕСа.


Всичко, което си изброил са мисли, емоции и убеждения, които са вътре в теб. Те не са причинени от ТЕС. ТЕС само ги вади на повърхността и ги прави осъзнати.
Те няма да изчезнат от самосебе си. Страхът ти няма да ги премахне. Най-много да ги потиснеш още веднъж, но след време пак ще избият. И ще продължават да избиват отново и отново, докато не ги адресираш.

Животът си е твой. Живей го както искаш. В страх и мизерия или свободно.

Освобождването от каквито и да е окови е болезнено. Трябва да стиснеш зъби и да понесеш болката. Не го ли направиш ще си живуркаш с постоянната болка, срам и съжаление от оковите.

Страхът винаги изглежда по-голям от реалността.
Но за да се убедиш в това, трябва да се изправиш очи в очи с него.

Разликата между героя и страхливеца е, че и двамата ги е страх от болката и последствията, но единия се изправя и преодолява страха, а другия се свива и бяга.

Най-трудната, най-важната и най-ползотворната борба в живота е борбата със себе си.

Дано намериш сили, смелост, дисциплина и упоритост да направиш необходимото за да се промениш.
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
petermih
Участник
Мнения: 6
Регистриран на: 09 Окт 2016 12:43

Re: Напрежение в сърцето при лоши емоции

Мнение от petermih »

От известно време се занимавам със 'в мир със себе си'. върви бавно защото понякога не успявам да изтесам дори една цяла случка за един ден, но напредвам. Дали бих могъл по този начин да го реша? Мисля да ползвам тази тема за да следя прогреса си и ще се радвам на всякакви насоки. Също.. Като съм пробвал да ТЕСам нещата, които написха по-горе обикновено или няма никаква разлика или само малка.. или по-скоро не знам дали във саимте мисли има разлика, но усещането в мен със сигурност си се запазва. Не знам как да оценя дали успешно съм изТЕСал някой от страховете си. Затова просто след една декларация минавам на следващата. след известно време от това усещам че няма прогрес и спирам за деня. Освен това няма как да ги изТЕСам всичките на една сесия. Като започна нова сесия да продължа от там където съм спрял или трябва всеки път да минавам всичките аспекти?
ivangp
Site Admin
Мнения: 4567
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Re: Напрежение в сърцето при лоши емоции

Мнение от ivangp »

От написаното от теб не става ясно с какви точно декларации ТЕСаш.
Има ли в декларациите ти емоции и физически усещания?
Как си следиш прогреса?
Определяш ли ниво на емоцията и физическото усещане преди и след всяка ТЕС рецепта (1 декларация + 3 кръга с НФ по точките)?
Като ТЕСаш случки с коя точно техника ги ТЕСаш?

По принцип всеки трябва да работи със случки.
И всеки стига до момент, в който не иска да ТЕСа повече.
Този момент се преодолява с насилствен ТЕС. Т.е. насила се заставяш да правиш ТЕС точно когато не ти се прави и за това за което не ти се прави.

Това се нарича дисциплина - да правиш това, което не ти се прави, въпреки че не ти се прави, защото трябва да се направи.
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
petermih
Участник
Мнения: 6
Регистриран на: 09 Окт 2016 12:43

Re: Напрежение в сърцето при лоши емоции

Мнение от petermih »

Когато ТЕСам случки, ги правя с техниката на краткия филм. Занимавам се с най-ранните случки, защото ми се струва най-логично. Там е лесно. Докато си проектирам филма усещам много ясно в гърдите дали има някаква емоция или не. Не мога да кажа че пораждат в мен някакви огромни чувства, но тези които излизат успявам да ги изчистя.
Колкото до сегашните ми мисли. Там е трудно да добавя физическо усещане, защото е прсто мисъл. И освен това, която и мисъл да свържа с напрежението в гърдите в декларация като например "Гърдите ми св свиват от ужас, че не обичам прителката ми" и колкото и пъти да го формулирам по всякакви начини, все няма никаква промяна в усещането. Дори и с други причини да опитам да го свържа, все не мръдва. Та от там и затруднението със следенето на прогреса.

Освен това когато нещо даде резултат и малко ми олекне... ако пробвам същото нещо втори път, на никъде не отивам.

Освен това терапевтът ми сам казва, че мисля твърде много и създавам от всичко проблеми. Което само по себе си значи, че докато ТЕСам един проблем, то аз вече съм измисли поне още 3-4 и не мгоа да изТЕСам толкова бързо, колкото ги измислям
ivangp
Site Admin
Мнения: 4567
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Re: Напрежение в сърцето при лоши емоции

Мнение от ivangp »

Терапевтът ти запознат ли е с ТЕС и прилага ли я?
Ако да, той може да ти помогне да не се отклоняваш докато ТЕСаш някаква емоция или физическо усещане.

Ако той не е запознат с ТЕС, препоръчвам ти да си намериш някой, който е опитен ТЕС терапевт и да поработиш с него докато му хванеш цаката.

Може да си помогнеш и сам като записваш Декларациите и НФ, с които работиш и постоянно ги четеш докато ТЕСаш.

Моят опит показва, че хората, които не получават резултати от ТЕС не я правят правилно. Въпреки, че това как се прави ТЕС и се съставят декларации е подробно описано тук във форума и в книгата ми. Но кой откъде я е научил и какво е чел и колко внимателно го е чел няма как да контролирам.

Има някои тънки нюанси, които се пренебрегват от повечето хора при съставяне на декларации и от там идва разочарованието им от ТЕС.

Също така вредни са и очакванията за твърде бързи резултати, които рядко се оправдават.
След всичко казано до тук искам да напомня, че няма лош ТЕС.
Всеки ТЕС е капчица в чашата на промяната.
Колко ТЕСа ще са нужни за пълна промяна никой не знае.
ТЕС винаги помага, но това не винаги се вижда веднага.

На всеки, който се затруднява и не вижда резултати от ТЕС, след месец самостоятелна работа, препоръчвам да проведе поне една лична сесия с някой, който има опит в работата с клиенти и който е прилагал ТЕС, върху себе си и други хора, поне една година.
В този форум има няколко такива човека. Ще ги откриете по датата на регистрацията им и по броя публикации. Хора извън форума не мога да препоръчам защото не знам какво знаят, кой ги е учил и как работят.
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
petermih
Участник
Мнения: 6
Регистриран на: 09 Окт 2016 12:43

Re: Напрежение в сърцето при лоши емоции

Мнение от petermih »

Не, терапевтът ми не е зпапознат с ТЕС. ТЕС ми беше показан преди време от друг терапевт, с когото за съжаление имах възможност да се видя само веднъж.

Колкото до убежденията. Стигнах до усещането, че именно понеже ми е толквоа важна и не искам да я губя, в мозъка ми се появява натрапчивата мисъл, че искам да се разделя с нея, която просто ме ужасява, защото идва от нищото и знам, че ако я послушам само ще опропастя всичко прекрасно, което имаме. Един вид мозъка ми работи срещу мен. Как да ТЕСам това? твърде ми е объркано и не мога да измисля изобщо декларация и подход.

Mалка идея.. Дали ако изТЕСам всички страхове за какво ще се случи ако се разделим, ще спре и натрапчивата мисъл, че искам да се разделя с нея?
ivangp
Site Admin
Мнения: 4567
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Re: Напрежение в сърцето при лоши емоции

Мнение от ivangp »

Страховете винаги са по-големи от реалността.
ТЕСай ги и приеми възможността за раздяла.
Когато наистина я приемеш, натрапчивите мисли ще изчезнат.
Те не идват от нищото.
Подсъзнанието ти се опитва нещо да ти подскаже.
Какво? Само ти можеш да разбереш.

Когато една врата се затваря ВИНАГИ друга се отваря. Но ние сме толкова фокусирани върху затворената врата и върху съжаленията си за това, което се е случило, че пропускаме да видим отворената и възможностите, които тя ни предоставя..
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
Alisa
Майстор
Мнения: 2043
Регистриран на: 12 Май 2010 22:17
Местоположение: София
Обратна връзка:

Re: Напрежение в сърцето при лоши емоции

Мнение от Alisa »

petermih, ще обърна внимание на няколко неща, на базата на всичко което си казал до тук.
1. Страх те е да мислиш за раздяла, да говориш за раздяла, да ТЕСаш за раздяла, защото можеш да се разделиш, а това е още по-страшно, защото... си сам, ничии, безинтересен и т.н.
– Работи с това, че се чувстваш сам, ничии, безинтересен и т.н
2. Ако на мястото на приятелката сложиш майка си/баба си/татко си/дядо си, като образ, какво изпитваш? Каква е емоцията? Излиза ли конкретен спомен за случка?
– работи с нея.
3. Търси случки с изпитване на вина и обвинения към теб в неблагодарност – "Ти си виновен, неблагодарен, опропасти всичко, развали всичко"
– ТЕСай ги.
КОЙ, АКО НЕ ТИ?! КОГА, АКО НЕ СЕГА?!
petermih
Участник
Мнения: 6
Регистриран на: 09 Окт 2016 12:43

Re: Напрежение в сърцето при лоши емоции

Мнение от petermih »

Здравейте, ето ме отново.
Бях спрял с ТЕСът, защото направих голям напредък и чеснто казано ми беше трудно от към време. Натрапчивите мисли, че не обичам приятелката си изчезнаха след като се изчистих от страховете свързани с раздяла.
През това време се занимавах с медитация ежедневно и това много ми помогна, но се замислих че има нещо, което няма да мгоа да превъзмогна само с медитация.

След всяка неуспешна връзка, всеки път съм го приемал като доказателство, че не мога да бъда обичан, особено щом изложа цялата си същност пред някой. Разказвал съм си тази история с години и това души сегашната ми връзка. Въпреки че безкрайно обичам човекът и не ми е давал причина да се съмнявам с него, постоянно търся причини и доказателства, че чувствата му към мен не са истински.

Решил съм да изТЕСам това си убеждение, започвайки съ случки, но имам нужда от съвети и напътстия. ето така мисля да подходя:

-Всичкия ТЕС си го правя с метода на изборите, защото до сега винаги е работил много добре за мен.

1. Всеки ден ще започвам с общата декларация 'Вярвам че не мога да бъда обичан щом някой види цялата ми същност' и ще я нагласям спрямо как се променя. Въпрос: Това убеждение мепрпави тъжен, усещам го като тежетс дълбоко в лявата гърда.. Това би станало ужасно дълга декларация ако включа убеждението, емоцията и физическото усещане ии ще забравя за какво става въпрос докато свърши изречението..
Също така.. кое да се опитвам да изчистя.. тъгата, която поражда в мен това убеждение или самото убеждение? Ако изТЕСам само тъгата, ми звучи малко все едно просто ще приема че никой не може да ме обича и просто няма да ме прави тъжен.

2.Ще ТЕСам по една случка на ден с ТКФ, защото само толкова ми позволява времето, а и по мой спомен не са чак толкова безкрайно много. Ако се сещам за още, ще ги добавям към списъка и ще ги чистя и тях

3. След като съм изчистил всички минали случки, ще разгледам сегашната си връзка и всички моменти, в които в нея съм се чувствал пренебрегнат и сякаш не я е грижа за мен.


надявам се след всичко това, съмнението ми в нея силно да намалеят или по възможност да изчезнат. Ще пиша тук за да разказвам как се справям и да задавам въпроси. Междувременно, всякакви съвети и напътствия са добре дошли.
ivangp
Site Admin
Мнения: 4567
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Re: Напрежение в сърцето при лоши емоции

Мнение от ivangp »

Добра идея.

Въпреки че
Вярвам че не мога да бъда обичан щом някой види цялата ми същност' и Това убеждение ме прави тъжен, усещам го като тежетс дълбоко в лявата гърда..
хич не е ужасно дълга декларация.

Това убеждение почива на някакви случки в миналото. Т е не е задължително да са свързани с твои връзки, а може да са нещо което си видял, чул, прочел, гледал във филм и т.н. и което е свързано с други хора с които си се асоциирал. Това също са случки за ТЕСане.

Задай си въпроса: " Кои случки в миналото ми потвърждават, че това....убеждението ти.... е възможно и вероятно да се случи?"
Запиши всички отговори!
ТЕсай всяк аслучка поотделно!
Пиши за резултатите си тук!
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
Публикувай отговор