Проблем сопределяне на СЕН.

Преди да задаваш каквито и да е въпроси, свързани с използването на ТЕС, използвай търсачката!
Също така много полезно ще е да прочетеш ВАЖНИТЕ теми тук! В тях е есенцията на приложението на ТЕС.

Ако не го направиш, рискуваш въпросите ти да бъдат изтрити и темите ти блокирани.
Annie
Участник
Мнения: 3
Регистриран на: 04 Авг 2009 17:25

Проблем сопределяне на СЕН.

Мнение от Annie »

Здравейте на всички,

Прочетох книгата на Иван, както и голяма част от мненията и въпросите тук, но въпреки това имам няколко на които не успях да си отговоря. Моля, ви за съдействив.

1. Прочетох, че между две ТЕС- вания трябва да има поне 1/2 до 1 часова пауза, вярно ли е това?

2. При хроничен здравословен проблем с Предизвикателството ли да започна или по "традиционният начин"?

и най- важния:

3. Тъй като, многократно се акцентира върху това да измерваме СЕН преди и след всеки сеанс, как точно да постигна това когато става въпрос за хроничен проблем примерно. Завива ми се свят, но в момента на тес-ване аз съм добре, как да измеря напредъка?

Благодаря Ви предварително.

Ани
ivangp
Site Admin
Мнения: 4567
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Мнение от ivangp »

1, Не е вярно! Къде го прочете?
2. Кой е традиционният начин? Поради написаното в третия въпрос почни с Предизвикателството.
3. Прави ТЕС когато си замаяна, т.е имаш какво да мериш и ти се проявява на практика хроничния проблем.
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
Annie
Участник
Мнения: 3
Регистриран на: 04 Авг 2009 17:25

продължение

Мнение от Annie »

Благодаря за отговора,

Прочетох за 1. го тук в един от постингите.

Колкотото до 3. понякога симптомите ми са толкова мигновенни, но силни по интензитет че няма как да се ТЕС-вам, а и обикновено се случват на места където няма възможност да приложа метода. А и още нещо какво става ако имам страх от височини, силата на емоцията да стоиш на ръба на небостъргач и да стоиш в къщи и да си го предтсвяш не е еднаква. Всеки път ли трябва да търся височини?
ivangp
Site Admin
Мнения: 4567
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Мнение от ivangp »

Това за интервала във времето между ТЕСанията се отнася само за Предизивикателството когато работиш само с една и то много обща декларация. И то има за цел да разпредели ТЕСанията във времето през деня, за да не бъдат правени те наведнъж а през целия ден. Т.е. това е частен случай.

А за страха от височини - мозъкът не различава действителност от представа. Това се доказва от сънищата, когато сънуваш тялото ти се чувства все едно всичко става на живо. Въпросът е доколко си добра във визуализирането. А там се задобрява с практитка , както и във всяко друго нещо.
Работи представяйки си че си на ръба на небостъргача и след като нямаш никакви негативни чувства така, качи се на някоя височина и ако нещо се появи го ТЕСай и него.
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
Annie
Участник
Мнения: 3
Регистриран на: 04 Авг 2009 17:25

Благодаря

Мнение от Annie »

Благодаря за отговора! Ще следвам указанията.
beib59
Участник
Мнения: 25
Регистриран на: 09 Апр 2010 09:09
Местоположение: varna

Мнение от beib59 »

Здравей,Annie,аз имах същият проблем,миналата година изживях една страшна криза с виене на свят и люлееща похадка,казаха -вследствие на шипове във врата.Една година имах проблема,особенно като лягах...От почти месец работя с ТЕС ,и познай-свършиха се мъките.Ще ти кажа аз какво правя: сутрин и вечер,с почукване на точките казвам- Въпреки ,че ме е страх да не ми се завие отново свят,аз напълно и безрезервно приемам себе си и се обичам,и избирам да се освободя от проблема ,сега и завинаги.Опитай,може да проработи и за теб.Успех!А и за страха -може с нещо подобно.Искам да ти кажа ,че днес се убедих на 100 процента ,че работя правилно,защото-холестерола ми 1 г. беше висок,пих толкова хапове и скъпи...а той продължаваше да се вдига ,а не да пада .От месец и половина не пия нищо,а от 20 дни ТЕСам и днес резултата е повече от отличен! Урааааа,ще се пръсна от радост!
beib59
Участник
Мнения: 25
Регистриран на: 09 Апр 2010 09:09
Местоположение: varna

Мнение от beib59 »

Забравих най -важното -благодарение на Оги и на книгата на Иван.Да са живи и здравииии
mechence
Участник
Мнения: 1
Регистриран на: 02 Яну 2016 23:34

Re: Интервали между ТЕСанията

Мнение от mechence »

Здравейте
От съвсем скоро опитвам да се занимавам с ТЕС и виждам че в тази тема има моят въпрос, затова въпреки, че е доста стара съдейки по датата, ще питам тук.
Аз също имам проблем с определянето на СЕН - имам кризи, които се случват неравномерно във времето - може да са през ден, през 2, или през седмица - толкова рядко ли да работя по този проблем? Тъй като проблемът е една специфична кашлица - случва ми се да се събудя от нея, и после директно си заспивам, в общи линии ми е трудно като много ми се спи в 4 през нощта да мисля за ТЕС
Какво да направя в такъв случай за да определям нивото.
Яна
Опитен
Мнения: 475
Регистриран на: 26 Май 2009 15:16
Местоположение: Варна
Обратна връзка:

Re: Интервали между ТЕСанията

Мнение от Яна »

Определи нивото на емоциите, които изпитваш поради факта, че имаш среднощна кашлица, не на самата кашлица. Също просто да предположиш някакво число за СЕН, първото число, което ти дойде на ум. Ако ти е трудно с числата от 0 до 10 може да опиташ с проценти, или пък с ръце да покажеш колко голяма е емоцията (така работя с моите деца). Срещала съм и варианта за скала тип ниско, средно, високо ниво (прилича на транспортир, разделен на три зони).

Работи превантивно - например докато тесаш търси случки свързани с тази кашлица, обичайно, но не задължително, се намират някъде в по-ранното детство. Представи си когато не си в криза как се чувстваш когато си в криза и колко силно чувстваш тези неща и тесай това. Би могла да опиташ с техниката преследване на болката (мисля, че е има описана във форума). Тази техника превръща усещанията в метафори и така по-лесно стоим фокусирани и не се разсейваме.

Когато имаш криза би могла само да потупваш, без да мислиш за декларации и прочие неща. Фокусирай се върху усещанията и се потупвай. Би могла да комбинираш с боуен терапия, някои от техниките на Дона Идън, Доманчи метод, мудри... Тези са малко по-физически насочени и много добре се комбинират с ТЕС.

Може да тесаш и това:
в общи линии ми е трудно като много ми се спи в 4 през нощта да мисля за ТЕС
"Не се отказвай от една мечта заради времето, което ще отнеме осъществяването ѝ. Времето така или иначе си минава."

Изображение
ivangp
Site Admin
Мнения: 4567
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Re: Интервали между ТЕСанията

Мнение от ivangp »

Прави Предизвикателството с:
"Въпреки че имам кризи от специфична кашлица през ден, два или седмица, аз напълно и безрезервно приемам себе си и избирам да се освободя от тези кризи и тази кашлица сега!"
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
Публикувай отговор