Как прилагам ТЕС в ежедневието

Мнения и резултати на практикуващи или изпитали върху себе си силата на ТЕС. Както и въпроси и коментари към тях.
Публикувай отговор
desko
Напреднал
Мнения: 383
Регистриран на: 24 Май 2009 17:29
Местоположение: Пловдив

Мнение от desko »

ПО не ПО, това е положението засега. Колко пъти се опитвах да се държа мило с нея и да забравя обидите, но отсреща нямаше и най-малка капчица усилие. Вие искате да забравя за случката, да се държа все едно нищо не се е случило, така ли? По този начин ли ще се успокоя? Ами тя утре може пак да направи същото, както преди няколко години. И аз какво-да стоя безчувствена, да се усмихвам, да я прегръщам, да я целувам, да я наричам "майко"? Хм, много интересна логика тогава. Кажете си вашето мнение, да видим. Може пък да се съглася с вас. Може аз да бъркам в разсъжденията си.
daromi

Мнение от daromi »

и си нямате и на идея каква омраза изпитвам
desko, харесва ли ти как се чувстваш в тези моменти?
desko
Напреднал
Мнения: 383
Регистриран на: 24 Май 2009 17:29
Местоположение: Пловдив

Мнение от desko »

Не, никак не ми харесва как се чувствам. Но когато постоянно чуваш зад гърба ти как се изсипват куп лъжи срещу теб, когато видиш майка ти как плаче от обидите на такава жена, и когато тази въпросна жена се обърне към теб и започне да те целува, да те прегръща, ами незнам кой какво чувство ще изпита в такава ситуация, но определено на мен никак не ми се нрави това поведение.
Аз съм много чувствителна и когато някой говори лъжи за мен и ме обвинява несправедливо в нещо, винаги се разплаквам. И докато не докажа, че неговото мнение за мен е било погрешно, не намирам покой.
daromi

Мнение от daromi »

Аз съм много чувствителна
Ами... предполагам, че повечето от влизащите тук сме така.
И докато не докажа, че неговото мнение за мен е било погрешно, не намирам покой.
Осъзнаваш ли какво означава това?
desko
Напреднал
Мнения: 383
Регистриран на: 24 Май 2009 17:29
Местоположение: Пловдив

Мнение от desko »

Ами не, не разбирам какво означава. Много ми е криво, когато човек си е съставил грешно впечатление за мен. Това, че съм написала тези думи, просто е въпрос на изразяване. Има доста варианти. Мога да кажа, че ни ми е спокойно, когато човек мисли грешно за мен. Незнам какво искаш да ми кажеш. Давй направо :) Ще съм ти благодарна, на теб и на останалите, които се опитват да ми помогнат. Щом имах смелостта да си напиша проблема със свекървата, значи все пак искам нещо да променя и съм пред дилема
Аватар
nia
Майстор
Мнения: 717
Регистриран на: 18 Юни 2009 14:37

Мнение от nia »

Здравей,

Да споделя и моя опит, тъй като аз съм имала две свекърви, тесала съм доста, но свекърва в тесовете ми никога не е попадала.

Спазвам обаче три неща:
1. Нито ден никога не сме живяли заедно със свекърва.
2. Никога по какъвто и да е начин семейството ми не е било финансово зависимо от свекърва и т.н.
3. Никога не съм разчитала на свекърва за гледане на децата ми. Мястото на децата е при родителите, а варианта детска градина + детегледачка (когато се налага) е по-добър.

Ако обаче не можеш да спазваш тези три неща, какво толкова би могла да загубиш ако потесаш? Най-много да осъзнаеш, че тази жена обича прекалено много сина си и и е трудно да го дели с теб или че живота и е станал прекалено скучен и да те тормози е начин да си го разнообразява, или .... може би това, че и ти грешиш спрямо нея понякога. Та дори и да прекалиш с теса и да стигнеш до осъзнаване на риска и ти някой ден да започнеш да постъпваш по същия начин, защото ... статистически погледнато :), какво от това.

До където и да стигнеш в изводите си обаче, една полза за теб ще бъде безспорна. След теса ти ще можеш да застанеш над това и вече няма да ти пука какво прави свекърва ти, а стойностните хора в живота ти рано или късно ще го усетят и оценят.
daromi

Мнение от daromi »

Ами не, не разбирам какво означава.
Означава обричане на тотален кошмар.
На колко хора успя да "докажеш" нещо? Колко време те останаха "убедени" в него? Какво ти струваше това на тебе? Беше ли удовлетворена? Колко човека ще трябва да убеждаваш, за да се почувстваш добре? Не е ли най-важен отговорът на четвъртия от тези въпроси?
За да се почувстваш добре, е достатъчно да промениш твоето отношение към хората и ситуациите (затова си тук).
Опитай!
ivangp
Site Admin
Мнения: 4567
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Мнение от ivangp »

desko написа:А относно отношенията с майките, и при мен е така. Редовно се карам с майка ми за глупости.
Защо според теб е така?
Но мен повече ме притесняват отношенията ми със свекървата.
Това показва, че не ти харесва положението, т.е. би искала да е различно. Но в последствие пък се оказва, че предпочиташ да си остане каквото е. Виждаш ли къде е противоречието?
За всичко обаче естествено обвиняваш свекървата. За което според теб имаш абсолютното право.
Имаше една случка в близкото минало, която много ме наради и съм и страшно обидена.

Обаче тя няма емоционалните и най-вече физиологични проблеми които имаш ти.
И досега немога да и простя и когато я видя очи в очи и си нямате и на идея каква омраза изпитвам. Към никой човек не съм изпитвала такова нещо. Отделно, че започвам да треперя, немога да спя, докато ни е на гости или ние у тях. И с мъжът ми се караме заради нея.
И кой страда в случая тя или ти?
Но най-лошото е, че не искам да и простя.

Имено това е най-лошото и то единствено за теб.
А знам, че ако ТЕС-ам тези мои чувства, сигурно ще ми мине
Много вярно предположение.
и ще се наложи да се виждаме по-често. Затова се сдържам.
Ей тука ти е най-голямата грешка в заключенията.
Ако й простиш, ще ти мине. Ще спиш спокойно и няма да се тровиш с разтреперваща те омраза. Няма да се караш и с мъжа си заради нея.
И дали ще се виждате по-често или не няма да има значение, т.е. няма да ти пука, както ти пука сега.
Т.е. - прости й заради себе си, а не за да я оневиниш.
Никой не може да каже как ще се развият отношенията ви след като се изчистиш от негативизма си към нея с ТЕС.
Едно обаче е сигурно - ти ще си различна и ще се чувстваш по-добре.
А миналото и стореното не може да бъде променено. Може да бъде променено само отношението ни към него и така да бъде променено настоящето и бъдещето ни.

И накрая да повторя една моя любима мисъл:
"Прошка е уханието на теменужката върху подметката на обувката която я е стъпкала."

Да дораснеш до такова съзнание не е лесно, но пък е много полезно. :)
Последно промяна от ivangp на 14 Сеп 2009 11:14, променено общо 1 път.
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
Arethuse
Майстор
Мнения: 685
Регистриран на: 04 Сеп 2006 12:14

Мнение от Arethuse »

Здравей Деско,

От цялата работа аз разбирам, че ти се чувстваш зле, но не искаш да го промениш, защото според теб омразата ти един вид "наказва" свекърва ти, но както става ясно, тя наказва само теб. Така че ти предлагам да си спестиш мазохистичното удоволствие да я мразиш, и може би след това светът ще започне да изглежда по друг начин. Имай предвид, че освен всичко друго, това постоянно напрежение заради омразата, която изпитваш, се отразява на всички аспекти на живота ти и отношенията ти с хората, а същевременно постоянното мислене на нещата, които те дразнят, предизвиква в живота ти повече от същите неща.

Така че ти предлагам да опиташ да изчистиш омразата си - така ще спечелиш ти, семейството ти и обществото като цяло ;)

Успех!
По-добре здрав и богат, отколкото беден и болен
Arethuse
Майстор
Мнения: 685
Регистриран на: 04 Сеп 2006 12:14

Мнение от Arethuse »

Днес май не тесах, но да се похваля, че майка ми има голям напредък и дори беше се хванала да прави гимнастика без да й напомням енергично :)
По-добре здрав и богат, отколкото беден и болен
desko
Напреднал
Мнения: 383
Регистриран на: 24 Май 2009 17:29
Местоположение: Пловдив

Мнение от desko »

daromi, да изпитвам удовлетворение, когато докажа, че човекът е имал грешна представа за мен.
Иван(надявам се, че мога да се обръщам така към Вас), за карането с мойта майка, знам къде е причината. Определено е в мен. Ако не и се връзвам на приказките и, не и обръщам внимание, сигурно няма да се карам редовно с нея. Трябва да разбера, че на нейната възраст (77г) всичките и изказвания вече не са така обмислени, както ако е по-млада.
За свекървата сте прави, че определено аз страдам, а пък тя си живурка там нейде си. Но това е нормално. Ако аз нараня някого няма да си го слагам на сърце, но обидения определено ще го боли. Да, прави сте, че омразата ме изяжда и ме трови вътрешно. Но как, как да го превъзмогна? Как да и простя за всичките неща, които е наговорила зад гърба ми и продължава да го прави? Как да се правя на сляпа, когато се опитва да контролира нашия живот, тя командва абсолютно всички? Все едно са в казарма-мъжът и, двамата и сина. Само да се появи и всички са кротки агънца. И аз ли да се превърна в кротко агънце, за да има мир и спокойствие? А когато не стане на нейната, просто се развихря, става огън и жупел.
daromi

Мнение от daromi »

ТЕС-вай!
Да си спокойна и положителна не означава да си съгласна с нея. Но пък означава да не се разболяваш.
Яна
Опитен
Мнения: 475
Регистриран на: 26 Май 2009 15:16
Местоположение: Варна
Обратна връзка:

Мнение от Яна »

Ние сме в процес на пренасяне. От квартирата, където живеем сега сами, ще се местим при бабата на мъжа ми. Освен баба му там живее и братовчедка му - ще сме пълна къща! :roll: Хич не ми се нрави, но за сега това е положението. Имам много резерви - не харесвам апартамента, не харесвам квартала, не искам да живеем с някого, особено при положение, че не сме много желани, пък и там непрекъснато има хора. Ще е стрес както за мен, така и за сина ми, за мъжа ми и за него сигурно, макар че там той е живял дълго и му е по-близко... Абе въобще пълна лудница. Започвам да тесам тези неща, дано си променя отношението, не искам да отивам там с тази негативна настройка. Защото го приемам като ново и хубаво начало и знам, че така ще можем да си изпълним плановете. Разбира се имаме и други варианти къде да идем, но този ми се струва най-безобидния... Та така... Ще докладвам, какво е станало!
"Не се отказвай от една мечта заради времето, което ще отнеме осъществяването ѝ. Времето така или иначе си минава."

Изображение
Дени
Участник
Мнения: 50
Регистриран на: 05 Сеп 2006 08:35
Местоположение: София

Мнение от Дени »

а може би ще е полезно и забавно за сина ти да общува с повече хора;да наблюдава ТВОИТЕ взаимоотношения с тях,да има нови начала.
аз харесвам пълни къщи :D .за мен общуването е полето ,в което Растем всъщност.
Arethuse
Майстор
Мнения: 685
Регистриран на: 04 Сеп 2006 12:14

Мнение от Arethuse »

Днес докато разсъждавах дали да правя ТЕС или да тренирам вечерта, когато бебо заспа, реших да се заема отново с майка ми и да опитам да приложим техниката на въобразаването (не знам така ли ще се преведе - imagineering technique). За незапознатите - това е метод на прилагане на ТЕС при който човек си представя, че "влиза" и оглежда отвътре частта от тялото, която го боли или не му е наред, и теса появилите се усещания. В това, което прочетох се препоръчва да направиш веднъж "суха тренировка", като си представиш, че влизаш в някоя част, която ти е наред, за да отключиш въображението един вид, и след това да се прехвърлиш в проблемната част. Сухата тренировка в повечето случаи е влизане в главата, освен ако проблемът не е там (така например, когато я изпорбвах върху себе си, аз никак не останах очарована от необитаемата дървена пещера, която видях, с паяжини и прах; после се сетих, че проблемът с късогледството е в главата (очите), а също така и имам все още един белег от един инцидент, с други думи главата ми не е подходяща за суха тренировка :lol: ; и се прехвърлих на гърдите - беше прекрасно - виждах бяло-розови порцеланови стени, и всичко беше много красиво, свежо и гладко; дори си представих, че съм вътре със сина ми, който е бебе, и си играем и той расте и се смее, и порастна и стана много висок, а аз се чувствах като фея :D ; после се върнах пак в главата и си я представих като тъмно мазе (като едно време в блока, в който живеех). Теснах там каквото излезе, после мястото пак си остана мазе, но този път добре осветено, с коридори, облицовани с тухли в топъл кафяв цвят, чисто и с приятна миризма. Влязох в "нашето" мазе - то беше просторно, облицовано със същите хубави кафяво-червени тухли, беше полупразно и имаше малки прозорчета, които излизат на нивото на земята; хрумна ми, че това са очите ми и колкото и ирационално да ми се стори, теснах "Въпреки че очите ми са под земята и виждам само краката на хората...", после вече си предтсавих стаята по-светла и с големи прозорци, но след това въображението ми съвсем залетя, пък и бебо се събуди... ) та понеже майка ми има доста рационални разсъждения по отношение на проблемите си, реших, че тази техника е подходяща за нея. И така, представата й за главата й беше, че вижда мозъка, с гънките, кръвоносните съдове и кръвта, и усещането беше неприятно. Теснахме усещането, и при второто влизане каза, че въжда същото, но за разлика от първия път, когато видяла мозъка си тъмно сив, този път бил бял. Усещането вече не било неприятно. Прехвърлихме се в едното коляно. Тя започна да ми обяснява как вижда ставата и хрущяла и си позволих да я спра, да й кажа да спре да мисли рационално и да си представи коляното като стая или нещо друго. Тя каза, че си представя моя хол, с цветя във вазата, и че брат ми влиза, поздравява я и сяда на канапето. Попитах я как се чувства и тя каза "много добре". После влязохме в другото коляно и тя каза, че си го представя като стая, с еди какви си цветя, с масичка и прочие... попитах я ако трябва да визуализира болката като някакъв предмет, какво ще бъде и тя каза, че си представя като ябълка на масата. Попитах я как се чувства в стаята и тя каза пак "много добре". Попитах я как изглежда ябълката и тя пак каза добре. Та след това направихме един тур с (това отдавна се каня да го направя, и този път не се стърпях, защото според мен е очевидно) Въпреки, че моята болка е част от мен, и аз си я харесвам и не си я давам.... и вариации по темата. После си представяше пещера, в която беше студено и мокро и теснахме това, след което пещерата се трансформира в слънчева поляна, на която тя си постла и си легна и й миришеше на мащерка и сено и й беше много добре. Мисля утре вечер да направим още един тур, но съм озадачена.
По-добре здрав и богат, отколкото беден и болен
Публикувай отговор