Упорита хрема при бебенце

Информация за истината за ситуацията с болниците, лекарите, здравната ни система, лъжи и митове с които сме закърмени. Как да отглеждаме здрави, умни, талантливи и отговорни деца. Както и за приложения на ТЕС в тази връзка.
mayadob
Яка ТЕСла
Мнения: 1398
Регистриран на: 29 Мар 2008 18:32

Мнение от mayadob »

mayadob написа:... Какво е цялостното й състояние? Жизнена ли е? Играе ли? Добре ли изглежда от гледна точка на човек, който не я познава и не знае, че не наддава?
Връщам си въпросите назад, защото всъщност вече си казала, че общото й състояние е добро.

Боряна, как не се сетих, че ти можеш да помогнеш. А сега виждам, че Иван е писал точно преди мен.
elfie
Участник
Мнения: 30
Регистриран на: 15 Авг 2008 13:12

Мнение от elfie »

Здравей Боряна!

Много ти благодаря, че се включи по нашия проблем. Аз съм го описала малко хаотично, но ще се опитам пак. Моята акушерка тук в Германия, т. нар. специалист по кърмене, ми препоръча да храня бебка с изцедена кърма, защото се роди малка и според нея нямала достатъчно сили да изсуква задното мляко. Така че на 5-ия ден започнах да я храня така и оттогава сме така. На няколко пъти се опитвах да преминем изцяло на гърда, но не се получи. Явно малката беше свикнала на силната и равномерна струя от биберона и на гърдата просто заспиваше, когато й се наложеше да положи повече усилия. Пробвах различни пози, компресия на гърдата, кърмех я във всеки възможен момент, но явно не успях да се справя без помощ на специалист. Усещането ми беше, че бебка не се храни добре и че кърмата ми намалява от недостатъчно добрата стимулация, затова все прибягвах към помпата, защото си казвах "нека поне да давам на детето кърма, независимо че е от шише".

Излишно е да казвам, че мразя цеденето, но бях решила да го правя поне 6-8 месеца в името на детето. Слагам я често на гърда, с надеждата, че ще засуче ефективно, но тя уж засуква добре, но бързо пуска зърното, хапе го, играе си. Определено не изпразва гърдата. Имах някакви надежди, че можем да се върнем изцяло на гърда, но те вече почти изчезнаха.

За нощното хранене, тя от няколко седмици вече спи от 11 вечерта до 6-7 сутринта. Сама си го създаде този ритъм. Чайче и други течности по принцип не давам, само веднъж реших да пробвам, след като ми отказа мляко и тя го изпи с невероятно удоволствие. :roll:

Иване, когато ТЕСам даден проблем, спирам, когато имам чувството, че съм го изчистила, но след известно време осъзнавам, че проблемът още си стои. Уж си мисля, че съм изчистила и чувството за вина и малоценност за това, че бебето се роди малко, както и склонността да сравнявам детето си с другите деца и с "нормите" за развитие, а на следващия ден се хващам, че чета за рожденото тегло на други бебета в разни форуми и точно сравнявам моето с тях.

Мая, ходим на консултация, която тук странно защо се прави на 1 месец, между 3-ия и 4-ия и между 6-ия и 7-ия месец, после на годинка и оттам нататък всяка година до . Бебишорката я меря вкъщи и май ще трябва да изхвърля кантара, защото не води до нищо добро.

Изобщо съм невероятно объркана, а сега и това неядене ме довършва съвсем. Преди поне от шишето се хранеше добре, а сега не ми е ясно какво става с нея. Определено не прави впечатление на бебе, което е гладно, напротив, много е спокойна, ведра и лъчезарна. Кожата й е свежа, а очичките блестят. Не мога и не искам да я карам да яде повече, отколкото тя сама си реши, но ми е странно как така изведнъж започна се нуждае от толкова по-малко; нали все пак расте и нуждите се увеличават? :? И ме е страх, че може да има някакъв скрит проблем, който да води до липса на апетит и слабо наддаване.
Arethuse
Майстор
Мнения: 685
Регистриран на: 04 Сеп 2006 12:14

Мнение от Arethuse »

Здравей, Елфи!

Радвам се, хремата при бебчето се е оправила, но ми се струва, че още имаш да чистиш себе си. Първо за това притеснение, че се е родила мъничка - тесай го и го изчисти. (и какво като е мъничка - нали всичко й е наред?!)

Второ, моето бебе по едно време също се мяташе от гърдата, но на мен не ми хрумна да се притеснявам - кърмех го права (Като се замисля, беше точно по това време - 3-4 месеца). Събличах се гола, ако може и бебето да е голичко още по-добре, гушкам и ходя и го държа близо до гърдата. По някое време захапва. Като засуче според преценката ми, вървях още или сядах, ако хубаво е засукал. Ако заспи - ами голяма работа, нека спи с цица в устата, като се събуди - пак ще засуче.

Потърси мнението на друг консултант по кърмене също.
По-добре здрав и богат, отколкото беден и болен
elfie
Участник
Мнения: 30
Регистриран на: 15 Авг 2008 13:12

Мнение от elfie »

Arethuse написа:
Първо за това притеснение, че се е родила мъничка - тесай го и го изчисти. (и какво като е мъничка - нали всичко й е наред?!)
Много усилено го тесам това притеснение и уж го изчиствам, но пак се връща. :?
mimiska
Активен
Мнения: 154
Регистриран на: 08 Сеп 2008 20:51
Местоположение: София
Обратна връзка:

Мнение от mimiska »

elfie написа:
Arethuse написа:
Първо за това притеснение, че се е родила мъничка - тесай го и го изчисти. (и какво като е мъничка - нали всичко й е наред?!)
Много усилено го тесам това притеснение и уж го изчиствам, но пак се връща. :?
Здравей, elfie!

Да ти е жива и здрава дъщеричката!

Пиша ти по повод притесненията ти, че се е родила мъничка. Синът ми се роди 2700 г. доста преди термина. Сега е на 22 години, 1 глава е над мен и тежи 106 кг. :!: :roll: :idea:

Искрено се надявам да спреш да се тормозиш за неща, които не си струват нервите и притесненията, мрачните мисли и самообвиненията. Гледай напред!

Успех с храненето, дано бързо отмине този период, който те тревожи, че да се наслаждаваш в пълна сила на рожбата си! :D
"Ah, but I was so much older then,
I'm younger than that now."
Bob Dylan
bori4ka
Участник
Мнения: 2
Регистриран на: 31 Май 2007 17:05

Мнение от bori4ka »

Здравей, Елфи!

Хубаво е, че продължаваш да работиш върху себе си! Просто не се отчайвай, и търпеливо и упорито продължавай да оценяваш нивото на емоцията преди и след всяко приложение на ТЕС. И го чисти до ниво нула.

Предлагам ти, за да не заливам темата с въпроси и коментари за кърменето, ако имаш желание и възможност, пиши на лични да се уговорим да се чуем по скайп.

Иначе, бих добавила към всичко казано и от другите - продължавай да й предлагаш гърда не само на всяко хранене, но и всеки път, когато изглежда по-неспокойна или пък и сънена. Пробвай след шишето отново да я сложиш на гърда. Опитай да промениш техниката на хранене с шише или да й дадеш с лъжичка. Изобщо импровизирай и не се притеснявай, че ще сгрешиш - децата са по-силни и устояват на нашите "грешки".

Наблюдавай и нейното "производство" - това, което излиза, трябва да е влязло и ако има поне 6 мокри и 1-3 жълти наакани пелени, значи всичко е наред.

Наслаждавай се на бебка и работи върху страховете си.
Arethuse
Майстор
Мнения: 685
Регистриран на: 04 Сеп 2006 12:14

Мнение от Arethuse »

Елфи, сетих се да питам - как се чувстваш след като си тръгнаха майка ти и баща ти? Как са отношенията с мъжа ти? Може да имаш нещо да чистиш и в тази посока... :roll:
По-добре здрав и богат, отколкото беден и болен
elfie
Участник
Мнения: 30
Регистриран на: 15 Авг 2008 13:12

Мнение от elfie »

Здравейте отново!

При нас положението се влоши - от няколко дена малката изпива изключително малки количества, след което категорично отказва повече храна. Ако се опитам да я накарам да поеме малко повече, започва да плаче, мята се, почервенява, ужасно е. Пие само от шише, ако се опитам да я сложа на гърдата, започва един толкова жален плач, че сърцето ми се къса. Единствените моменти, когато се храни добре, без да протестира, е в заспало или сънено състояние. Просто вече не знам къде сбърках, хранеше се с толкова апетит, а сега... Надявах се да е моментно състояние, криза на растежа, но просто вече продължава твърде дълго, за да го отдавам на такива причини.

Колко пъти вече чух, че детето ще си навакса, когато огладнее - ами, моята дъщеричка не си наваксва и май изобщо не е гладна. Бяхме при детския лекар, той е на мнение, че детето е напълно здраво, но какво ли разбира той? Май трябва да спра да ходя при него...

В момента изобщо не ми е до това дали ще се кърмим, а как да прояде пак. Огромен хаос ми е в главата, вече не знам какво да тесам, защото ми идват наум много проблеми, случки и спомени... :(

Аретюз, чувствам се много добре, откакто наште си тръгнаха. Мисля, че се справям добре с грижите за бебето, с изключение на храненето. С мъжа ми нещата са на прилив и отливи - понякога ми е изключително скъп и си мисля, че много го обичам, а в други моменти ме докарва до ярост, защото си мисля, че не ме разбира...
ivangp
Site Admin
Мнения: 4567
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Мнение от ivangp »

A защо бебето трябва да яде толкова колкото ти мислиш, че трябва да яде. То си знае най-добре, ако не отслабва и не сваля тегло, жизнено е и е здраво, какво си седнала да се тюхкаш? Дъщеря ми яде за двама, буквално, но не качва, в смисъл не дебелее. Т.е. ние имаме обратния на твоя "проблем". Да й ограничавам ли храната, според теб, само защото яде повече отколкото се смята за нормално?
Последно промяна от ivangp на 15 Юни 2010 10:30, променено общо 1 път.
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
mayadob
Яка ТЕСла
Мнения: 1398
Регистриран на: 29 Мар 2008 18:32

Мнение от mayadob »

Елфи, пробвай един-два дена да й даваш само, ако тя иска и каквото иска. През това време тесай напрежението, което ти струва този експеримент. За два дена на детето нищо няма да му стане, дори и да яде наистина малко.
elfie
Участник
Мнения: 30
Регистриран на: 15 Авг 2008 13:12

Мнение от elfie »

Иване, не мисля, че трябва да изяжда, колкото аз й определям. По-скоро ме притеснява това, че рязко намали количеството, както и явната липса на апетит. Тя се хранеше повече от прекрасно допреди месец. Ето, примерно вчера изкара 7 часа, без да даде никакви признаци на глад. Аз, разбира се, не издържах и й предложих шише с кърма, тя изпи 30 мл и ми се ядоса страшно :(

Мая, и аз така съм решила, да я оставя на спокойствие, докато наистина огладнее, пък дано да й сработи инстинктът за самосъхранение.
ivangp
Site Admin
Мнения: 4567
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Мнение от ivangp »

ТЕСай си притесненията. Направи й Прокси за липса на апетит. И чакай да видим какво ще стане до няколко дни. :idea:
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
mayadob
Яка ТЕСла
Мнения: 1398
Регистриран на: 29 Мар 2008 18:32

Мнение от mayadob »

Има разни бабини работи за апетит. Спомням си настъргана ябълка с канела. Сигурно ще намериш повече из нета.
А настъргването на ябълката може да е забавление за детето. Настъргвате я заедно. После ти си хапваш с апетит без да й предлагаш. На-вероятно и тя ще опита.

Ти и баща й по принцип ядете ли с апетит? Децата обичат да копират.
elfie
Участник
Мнения: 30
Регистриран на: 15 Авг 2008 13:12

Мнение от elfie »

Здравейте отново от мен!

Не смея още да се зарадвам, но май имаме някакъв напредък. Храня малката в затъмнено и тихо помещение, за да не се разсейва, или когато е по-сънлива. Когато изплюе биберона, измествам шишето настрана и пробвам да й предложа по-късно. В повечето случай, след като са минали 20-30 минути, пак си похапва. Надявам се, че съм открила правилния подход и естественият й апетит, който може би подтиснах, карайки я да яде повече, отколкото искаше, ще се възвърне.

Междувременно продължавам да работя върху себе си, защото всички проблеми май идват оттам.

Мая, бебката е на 4.5 месеца и е само на кърма (макар и изцедена) и не ми се иска да я захранвам, преди да стане на 6 месеца. Сигурна съм, че с по-голямо детенце може да се постигне много, ако храненето се обърне на игра. Иначе с татко й се храним с апетит, на кого се е метнала такава злояда и аз не знам... :roll:
mayadob
Яка ТЕСла
Мнения: 1398
Регистриран на: 29 Мар 2008 18:32

Мнение от mayadob »

Да, вярно, няма как да стърже ябълка. Извинявай, бях забравила на колко е.
Въпреки, че е малка, може да има значение вашето поведение на масата.
Все пак тя проявява ли интерес към вашата храна? Яна проявяваше интерес на тази възраст. Бях решила да я захранвам след 6-тия месец, но тя си искаше недвусмислено. Започнах да й давам, каквото поиска. По-скоро опитваше аромата, отколкото да яде, но й давах.
Публикувай отговор