Любопител, а кой или какво кара душата да се ражда отново тогава?Любопител написа:nikimm, иска ми се, специално заради теб и твоята болка, да споделя едно мое прозрение дошло от опита ми с ТЕС. ТЕСам се за "яд" и " викане" и след няколко кръгчета и развитие на емоцията, ми изскача: " Как можахте, да не ме подготвите , как можахте да не ми кажете нищо, защо трябваше да науча така?!" (сега вече не викам и не се ядосвам за глупости Wink )...НО, кое е това за което не ме бяха подготвили?! Един ден връщайки се от училище, виждам капак на ковчег до входа на блока. Качвам се на етажа ни-ковчег.Да не ти казвам, как ми се подкосиха краката! Беше починала баба, след период на боледуване, старателно потулван и държан настрани от мен, като нещо адски грозно, нечисто и срамно, едва ли не. Бях само на 10... В процеса на ТЕСане след проблясъка на тази случка като първопричина, веднага ми дойде и следната мисъл:" Какво толкова страшно, грозно или лошо има в смъртта, че да трябва да я криете от мен?! Какво ненормално или неестествено има в умирането?! Няма нищо по-естествено от смъртта! Смъртта е нещо много по-хубаво , за човека, от раждането.Смъртта е свобода, освобождение на духа, възможност най-накрая, душата да се освободи от тялото и земната си тежест и чиста и свободна, да се върне там от където е дошла-в СВОЯ дом. Какво по-хубаво от това, човек да е направил всичко, на което е бил способен в живота си и да си отиде в къщи с чиста съвест! Раждането е това, което наистина е трудното, страшното и мъчното! Душата трябва изведнъж, да започне всичко отначало в ограничено, ново, непознато и непонятно пространство, без да може да бъде разбрана, проумята, без адекватна комуникация още от самото начало!..Трябва всичко отново да се научи, разбере, да се изстрада , осмисли и т.н. и т.н.....
Всичко това, изригна от мен като вулкан и настъпи истинси катарзис и облекчение, пречистване и свобода, сила, енергия и жива и пълна радост.
Дано това някак ти помогне в твоята битка! Успех! Wink
Защо и кому е нужно това раждане, ако смъртта е толкова прекрасна, а раждането и живота толкова ужасни, колкото си ги описала?
Просто провокиращи въпроси.