Дневник на elfie: Кожни проблеми и не само

Мнения и резултати на практикуващи или изпитали върху себе си силата на ТЕС. Както и въпроси и коментари към тях.
elfie
Участник
Мнения: 30
Регистриран на: 15 Авг 2008 13:12

Дневник на elfie: Кожни проблеми и не само

Мнение от elfie »

На 30 г. съм и от около 4 години страдам от кожни проблеми, които влияят ужасно на самочувствието ми. Нещо като закъсняло акне, но предимно с дълбоки и болезнени пъпки, които по някога си стоят и седмица, без промяна в състоянието. Доста често не издържам и ги разчоплям и понеже съм с много светла кожа, се обзаведох и с пигментни петънца.

Била съм при много дерматолози, без някой да ми даде задоволителен отговор или да ми постави точна диагноза. Реакцията обикновено е: "Ще се оправи с възрастта!" Да, но аз съм вече на 30! Вярно, че изглеждам доста по-млада (последно бяха питали мъжа ми дали не съм твърде малка за него, защото ме бяха оприличили на 22-годишна...това, за да си погъделичкам малко самочувствието :wink: ) И като кажа на лекарите, че вече съм на 30, те ме поглеждат сконфузено и не знаят какво да кажат, тъй като теорията им, че ще се оправи с възрастта, явно се оказва неправилна. Предложиха ми химически пилинг - отказах, защото ме беше страх, антибиотици - пих веднъж преди 3 години доксициклин, без резултат, след което си казах: Никакви антибиотици вече. Интересно е, че никой лекар не пожела да ме прати за хормонални изследвания, защото съм била слаба и без свръхокосмяване и си личало, че нямам хормонални проблеми!!! В крайна сметка изнудих един познат лекар да ми напише кои хормони трябва да изследвам и направих изследванията. Оказа се, че хормоните ми са в нормата.

Не знам дали остана козметика, която да не съм ползвала, също безрезултатно. А преди 4 години кожата ми си беше ОК, без никога да е била прекрасна, но поне сравнително безпроблемна. Дори като тийнейджърка акнето ме подмина.

Имам чувството, че кожните проблеми са причинени от стрес в резултат на редица проблеми: Имам много властна майка, заради която съм прекарала доста рестриктивно детство и юношество...дори и сега иска да определя какво да правя. Много я обичам и не искам да я наскърбявам, затова гледам да избягвам конфликти с нея, но това ми се отразява зле, тъй като в много случаи действам против разбиранията си и не съм в хармония със себе си. Страдам от чувство за вина заради една провалена дългогодишна връзка. Винаги съм страдала от много ниско самочувствие и ужасна срамежливост. С възрастта положението малко се подобри, но все още много трудно установявам контакт с нови хора. Не се развих професионално, както се очакваше от мен и не мога да се отърся от мисълта, че родителите ми са ужасно разочаровани от мен. Нямам много приятели.

Мога да продължавам още, но може би по-нататък. Много искам да опитам с ТЕС да подобря както състоянието на кожата си, така и емоционалното си равновесие.

Днес започнах да работя върху кожния проблем.

"Въпреки че кожата на лицето и гърдите ми е покрита с пъпки, ранички и петънца, аз НАПЪЛНО И БЕЗРЕЗЕРВНО ОБИЧАМ И ПРИЕМАМ СЕБЕ СИ, ТАКАВА КАКВАТО СЪМ."
Напомнящи фрази: пъпки, ранички, петънца, възпалена и зачервена кожа
След това кръг по точките с положителна настройка:
Избирам да чувствам увереност и високо самочувствие.
Избирам да се чувствам красива въпреки козметичните недостатъци.
Избирам да се освободя от напрежението, което вреди на кожата ми.
Избирам да позволя на кожата си да се излекува и възстанови напълно.


Не знам дали подхождам правилно, както и не знам дали трябва първо да работя върху кожния проблем и след това върху останалите проблеми, които според мен са причинители на кожния. Но ми се струва, че ако подхвана всички наведнъж, ще му изгубя края, затова засега мисля засега да се концентрирам върху кожата. Какво бихте ме посъветвали? :roll:
ivangp
Site Admin
Мнения: 4568
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Мнение от ivangp »

Добре звучи така както си почнала, но направи и процедура - В мир със себе си и чисти поне една случка на ден.
Направи си списък със случки от детството и миналото свързани с майка ти, връзката ти и ниското ти самочувствие. Т.е. когато майка ти или приятелят ти са ти казвали или са потвърждавали че не си достатъчно добра, умна, красива, привлекателна, сексапилна, способна и т.н.
И почвай да ги чистиш една по една -поне една на ден.
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
elfie
Участник
Мнения: 30
Регистриран на: 15 Авг 2008 13:12

Мнение от elfie »

Много благодаря за съветите.

Трети ден продължавам и ми се струва, че има лека промяна, сякаш кожата ми като цяло се избистря и придобива по-свеж вид.
Днес започнах да ТЕС-ам и страха си, че раничките и белезите няма да изчезнат.

Въпреки че ме е страх, че раничките няма да заздравеят и ще ми останат белези, аз напълно и безрезервно приемам и обичам себе си, такава каквато съм.

Същевременно си правя и самоанализа и установявам нещо, което винаги съм усещала, но ме е било страх да назова с правилното име. Състоянието на кожата ми се влошава или пък изпадам в кризи да чопля и разранявам най-вече, когато ми предстои важен ангажимент, среща с хора или просто събитие, на което непременно искам да изглеждам много красива. Сигурно звучи странно, но ми се струва, че използвам състоянието на кожата си като бягство от реалния живот. Неведнъж ми се е случвало да отменям лични и професионални ангажимент, дори и да не отида на работа, когато ми се е струвало, че лицето ми изглежда зле. Сякаш нарочно си причинявам това, за да мога да имам оправдание пред себе си да си остана вкъщи и да бъда нещастна.

Искам да започна да ТЕС-ам и това, но не съм сигурна как да подходя. Мисля си за нещо от рода:

Въпреки че аз искам да имам тези пъпки и ранички като оправдание да се крия от реалния живот, аз напълно и безрезервно приемам и обичам себе си, такава каквато съм.
И след това положителни настройки:
Избирам да не се крия от реалния живот.
Избирам да се справя с проблемите, вместо да бягам от тях.
Избирам да чувствам увереност и самочувствие при контактите си с хората.
ivangp
Site Admin
Мнения: 4568
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Мнение от ivangp »

Звучи добре. На прав път си. :)
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
elfie
Участник
Мнения: 30
Регистриран на: 15 Авг 2008 13:12

Мнение от elfie »

Привет отново.
Не съм писала отдавна, но не съм преставала да чета форума.
За известен период сякаш имах някакво продобрение в сферата на социалните контакти: повече срещи с хора и телефонни разговори. Но в последните няколко седмици всичко е постарому - излизам само при необходимост, някъде 1-2 седмично. Още не съм си намерила работа и изгледите не са добри (живея в малко градче, където никой не търси хора с моята специалност.)
При кожата не виждам промяна - пак ми излизат пъпчици, след които остават малки тъмни петънца.
Когато разговарям с някого, не мога да се отърся от чувството, че въпросният човек постоянно наблюдава и изучава кожата ми. А като се погледна без грим, често плача - толкова белези и петънца по лицето и гърдите. Не знам дали наистина е чак толкова зле, но за мен е ужасно.
Проблемът ми с ТЕС е, че съм много хаотична и непоследователна, скачам от проблем на проблем, на момента изпитвам някакво облекчение и си мисля, че съм разрешила проблема, но явно не е така. За съжаление не мога да установя кой е основният проблем, който предизвиква и кожните проблеми. Просто толкова много неща от миналото ме измъчват, че не мога да разбера кое е точно това, което е причинило и продължава да причинява кожните проблеми.
elfie
Участник
Мнения: 30
Регистриран на: 15 Авг 2008 13:12

Мнение от elfie »

Опитвам се да проследя само кожния проблем и някои съпътстващи го неща.
1. Докато бях в пубертета, кожата ми беше ОК, от време на време ми излизаше някоя пъпчица, която майка държеше да изстиска. Аз се дърпах, но в крайна сметка тя постигаше своето.
2. Откакто се помня, майка се чопли по тялото, ръцете и краката, но няма абсолютно никакъв проблем с кожата на лицето, напротив, кожата на лицето й е перфектна. При мен за съжаление, лицето е най-засегнато.
3. Майка никога не ме е хвалила и не ми е правила комплименти, по-скоро се е опитвала винаги да ме "приземява" от страх да не ме разглези. Тя самата е с доста ниско самочувствие.
4. За пръв път ми излязоха повече пъпки, когато бях на 19 г. Тогава имах едно гадже, което се опитваше да ме моделира по свой образ и подобие и много зле влияеше на самочувствието ми. Често правеше шеговити намеци за външния ми вид. Освен това родителите ми не го харесваха и настояваха да се разделим. Тогава за пръв път си разчоплих и разраних доста брутално лицето и гърдите.
5. През следващите 6 години нещата бяха на приливи и отливи. Излизала ми е чат-пат някоя пъпка, която съм чоплела, но не е било особено тревожно за самочувствието ми. Тогава обаче имах връзка с човек, с който много държах всичко да е перфектно, та дори и само на външен вид. Много държах родителите му да ме харесват и да одобряват нашата връзка. Бях твърдо решена връзката ни да успее, независимо че имаше доста знаци, че нещата не вървят.
5. Обаче срещнах друг човек и тогава някъде започнаха наистина сериозните ми кожни и последвалите ги психологически проблеми. Бях обхваната от наистина силно чувство за вина, същевременно сякаш бях влюбена за пръв път в живота си. В последвалите 3 години имах често кризи, по време на които стоях с часове пред огледалото и чоплех и изстисквах всяка съществуваща и несъществуваща пъпчица. Сякаш така можех да се освободя от вината и омразата, която изпитвах към себе си.
6. Сега съм омъжена и чувството за вина е намаляло, но не вярвам, че е изчезнало. Бившият ми приятел твърди, че ми е простил и не изпитва лоши чувства към мен, но дали аз съм си простила?
7. Имам прекрасен съпруг, наистина невероятен човек, който се опитва да ме подкрепя по всякакъв начин. Вместо обаче да се възползвам от това и да съм щастлива сега, аз само се връщам към миналото и човъркам раните (буквално тези по кожата и в преносен смисъл тези в душата ми).
ivangp
Site Admin
Мнения: 4568
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Мнение от ivangp »

Прави един месец ТЕС като използваш последователно изреченията в последните си две публикации.

Въпреки че,
за известен период сякаш имах някакво продобрение в сферата на социалните контакти: повече срещи с хора и телефонни разговори. Но в последните няколко седмици всичко е постарому - излизам само при необходимост, някъде 1-2 седмично.
.............
Въпреки че
още не съм си намерила работа и изгледите не са добри (живея в малко градче, където никой не търси хора с моята специалност.)
.............
Ит.н.
Като стигнеш до последното изречение от втората публикация почваш пак от първото от първата.
Поне по 10 пъти на ден ТЕС с различни изречения + чаша вода на всяко приложение. Определи общо ниво на проблема преди да започнеш ТЕС и след един месец отново определи ниво на проблема.
Междувремено не определяй нива.
Също така сутрин и вечер по 15 минути прави визуализации в които се виждай с перфектна кожа, усмихната, щастлива и доволна от това което имаш вече в живота си.
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
mayadob
Яка ТЕСла
Мнения: 1398
Регистриран на: 29 Мар 2008 18:32

Мнение от mayadob »

Представяй си как майка ти те хвали пред всички колко си хубава и привлекателна.
Последно промяна от mayadob на 07 Мар 2009 10:13, променено общо 1 път.
elfie
Участник
Мнения: 30
Регистриран на: 15 Авг 2008 13:12

Мнение от elfie »

Много благодаря за съветите :)
Ще следвам инструкциите на Иван, като мисля да ТЕС-ам и гнева си към майка, че не ми е създала самочувствие и според мен по този начин не е изпълнила някои от майчинските си задължения. Мисля си, че не тя е толкова "страшна", а моят гняв към нея е твърде силен.
Искам да се похваля с една мнооого мъничка победа:
За пръв път от не знам колко време проведох съвсем нормален разговор с майка по телефона, без да се сдърпаме и без да усетя някакъв яд към нея от това, което ми казва. Всъщност изобщо не ми пукаше дали тя ще ме разкритикува или не и сякаш по този начин й въздействах и тя наистина не го направи.
Като се замисля колко пъти съм се съгласявала с неща, които не съм искала да правя, само за да няма конфликти и да не нараня майка и колко много по този начин съм наранявала себе си. На това трябва да се сложи край. Мечтая си да имаме хубави, задушевни отношения, без само да си търсим една на друга "кусури".
Bastet
Напреднал
Мнения: 338
Регистриран на: 19 Юни 2008 02:17

Мнение от Bastet »

Елфи,помисли какво се случи преди 4 години когато отново започнаха проблемите ти с кожата и го тесвай.
ivangp
Site Admin
Мнения: 4568
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Мнение от ivangp »

Принципно Basted има основание за съвета си, но засега прави това което аз ти казах иначе ще се объркаш и пак до никъде няма да я докараш.
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
elfie
Участник
Мнения: 30
Регистриран на: 15 Авг 2008 13:12

Мнение от elfie »

Привет отново :)
Правя ТЕС, следвайки съветите на Иван...също така ТЕС-ам проблемите с майка и разни нещица, които ми изникват на момента.

Емоционално се чувствам много по-добре. Излизам по-често, обаждам се по телефона на свекърва ми (за мен това е огромен напредък, защото аз си имам някаква невроза, свързана с телефона от доста време и дори не вдигах телефона, какво остава аз да се обадя на някого), говоря си със съседите. Не ми е толкова гадно, че съм безработна, в смисъл престанах да се чувствам като някой търтей, който само разчита на другите. Казвам си, че е много хубаво, че имам свободно време, че съм си го заслужила и че сега имам шанса да установя с какво искам да се занимавам.

По отношение на майка се чувствам доста по-спокойна, не ме напряга както преди общуването с нея. Независимо че е объркала доста неща във възпитанието ми, аз все още имам шанс да се развия така, както аз желая и е крайно време да престана да обвинявам нея изцяло за проблемите си. Не чувствам вече това неистово желание да получа одобрението й на всяка цена.

Има още много какво да се желае, но дори тези малки "победи" ме радват.

За съжаление, в състоянието на кожата ми няма особена промяна, дори вчера за пореден път се събудих с две болезнени подутини (на бузата и под веждата), които най-вероятно ще се превърнат в големи гнойни пъпки. Така че съм доста обезкуражена... :( Не знам как да стигна до емоционалния проблем, който предизвиква кожните проблеми. Преди си мислех, че проблемът е в майка ми, но явно не е така... Мисля си дали да не започна предизвикателството :?:
ivangp
Site Admin
Мнения: 4568
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Мнение от ivangp »

А как си с храненето? Т.е. какво ядеш и забелязала ли си някаква връзка между храната и появата на пъпките?
Включи и следната Настройка в ТЕСанията си:
"Въпреки, че майка ми се чопли по лицето откакто се помня, аз не съм майка си и нямам нужада да се чопля постоянно като нея."
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
Bastet
Напреднал
Мнения: 338
Регистриран на: 19 Юни 2008 02:17

Мнение от Bastet »

Елфи,ти имаш ли някакви забележки по отношение на красотата си?Забелязала съм че подобни проблеми се появяват при хора,които не се харесват,както и аз едно време в пубертета,чувствах се ужасно- грозна,също така и другите ме имаха за такава и аз не спирах да имам яки пъпки.Знам,че ще кажете,че е от пубертета,но не е така защото не всички хора в пубертета имат пъпки.Когато станах някъде на 16 години,започнах да полагам грижи ,за да изглеждам по-добре,пуснах си дълга коса,тогава дойде периода в който от грозното патенце станах по-красива,започнах вече да се харесвам и тогава пъпките изчезнаха.Незнам как ти звучи,може би странно,но освен че от опит го знам също и го четох в една книга,струва ми се има логика.Организмът е компютър ,който изпълнява каквото му зададеш-ако си мислиш,че си грозен той ще ти дава всички основания да се чувстваш така-съответно пъпки,обриви и други...
Stef_S

Мнение от Stef_S »

Напълно съм съгласна с Basted

Пожелавам ти успех :)
Публикувай отговор