ТЕС при заекване на дете

Информация за истината за ситуацията с болниците, лекарите, здравната ни система, лъжи и митове с които сме закърмени. Как да отглеждаме здрави, умни, талантливи и отговорни деца. Както и за приложения на ТЕС в тази връзка.
_kalina_
Участник
Мнения: 77
Регистриран на: 10 Мар 2011 06:27

ТЕС при заекване на дете

Мнение от _kalina_ »

Здравейте,
Бих искала да споделя един проблем който стои пред мен и семейството ми. Дъщеря ми е на 2.5г и заеква от 1 седмица. Преди 2 седмици й правихме кръщене и тя беше доста разстроена и уплашена. Потготвих я предварително, че кръстника ще я гушка, ще я топнем във водичка и след това ще я преоблечем в нови дрешки като принцеска. Стоя в ръцете ми почти през цялото време, свещеника я взе само за 1 минута, колкото да я топне във купела. Тя беше просто ужасена. Грешката е моя, че не съм я водила в църква преди това. Чуствам се виновна че причиних това на детенцето си, но въпроса за вината е друга тема.
Определено заекване се появи точно 1 седмица след това - в събота миналата седмица. Вероятно от сутринта. Детето излезе на разходка с баба си и брат си и като се върна заекваше. Бабата също каза че нещо в говора на детето по време на разходката й е направило впечатление. Но не е имало някаква определена стресова ситуация. Като си помислих всъщност отпреди имаше индикации за нещо като заекване - удължено изговаряне на някои срички преди миналата събота/ началото/ но аз го отдавах на възрастта й и вероятно недобрите говорни умения на малко дете. Не мога да кажа дали тези индикации са отпреди или след кръщенето.
Тя е детенце което говореше много и доста добре за възрастта си. Аз определено се гордеех с това. Все едно че сама го предизвиках. Плюс това винаги е мила и добра, много кротка и обичлива, не го заслужава.
Имаме батко на 7.5г. който е енергичен обича страшните игри, чувала съм да я плаши вечерно време като си легнат с чудовища. Говорихме с баткото, говоря му всеки ден вече, той си взе бележка, но заекването на малката е факт.
Много плаках първите няколко дни, просто като я чуех да говори, т.е. да се запъва просто не можех да се сдържа. Направо ми прилошаваше. Правих тес няколко пъти и се поуспокоих. Временно.
Една баба баячка някаква, ми даде някаква водица да й пръскам дрехите. Вчера ходих да й леят куршум. Ефект няма за сега. Даже днес следобед направо една думичка не може да каже до края. По-зле от всякога. Забелязвам, че тя самата вече много се ядосва, че не може да се изкаже. Мисля само за това и много се тревожа, не знам какво става. Ще ходим при логопед, детски психолог, всичко каквото трябва, но просто акъла ми не побира откъде се взе това нещо. Ето и сега, всички в къщи спят, а аз стоя тук като бухал и се напъвам да измисля нещичко.
Можете ли да ме посъветвате нещо какво да правя. Аз съм новак в тес, една приятелка ми помага и ме насърчава, но и тя се занимава отскоро и ме посъветва да питам тук във форума.
Аватар
гената
Майстор
Мнения: 1805
Регистриран на: 22 Яну 2011 16:28

Мнение от гената »

Здрасти!
Всяко начало и опит е по- добро от каквото и друго бездействие или намерение.Хубаво е да се запознаете по добре с техниката,а в случая дъщеря ти явно няма може да говори потупвайки точките,то нека тогава мислено го прави и започнете да чистите всички тези неща за които пишеш в поста си.ТЕС е един от начините с които можете да опитате да решите проблема.Добре,е че си послушала приятелката си и търсиш помощ тук,но не забравяй,че и от много ходене насам натам,объркването от това кой какво казал и притесненията ви като родители,могат да се окажат не толкова ефективни и полезни,а и е хубаво макар и да е трудно,да не показвате паника и притеснения пред дъщеря си,това според мен още би я травмирало!
Успех ти желая и очаквам скоро да има положително развитие и да споделяш тук със всички нас! :wink:
Някои успяват,защото такава е съдбата им.Повечето успяват,защото такова е решението им.
Анатол Франс
ivangp
Site Admin
Мнения: 4565
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Мнение от ivangp »

Изчисти си вината, гордостта, срама, тъгата, безпомощността и т.н. - всички негативни емоции по отношение на проблема на детето. След това или успоредно с това й прави ТЕС на нея или Прокси за случката в църквата и за проблемите с говора.

Нещо от рода на:
Въпреки че се уплаших...еди кога си... и ототогава не мога да говоря правилно..............
Въпреки че се стреснах ужасно от ......еди какво си и от тогава не изговарям думите гладко................
Въпреки че от кръщенето ми насам заеквам и положението се влошава и това страшно ме дразни / ядосва ...................

и т.н.

Виж ПРОКСИ в Допълнителни Техники!

Можеш да й правиш ТЕС и директно върху нея докато е будна, ако ти позволява или докато спи, ако не ти позволява.

Използвай всички неща, които тя ти каже във връзка с кръщенето или нещо друго, което я е уплашило, травмирало за да го включваш във Декларации за ТЕС.
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
_kalina_
Участник
Мнения: 77
Регистриран на: 10 Мар 2011 06:27

Мнение от _kalina_ »

Много благодаря за съветите! Ще започна още днес, когато успеем да си откраднем малко време само за нас двете. Успоредно ще чета във форума за прокси техниките за да мога да изпълнявам правилно. Когато се опитвам да почуквам нея, тя казва че я гъделичкам, ще търся някакъв друг начин или ще пробвам някаква игра. Ще пиша ако има някакво развитие.
Аватар
гената
Майстор
Мнения: 1805
Регистриран на: 22 Яну 2011 16:28

Мнение от гената »

_kalina_ написа: Ще започна още днес, когато успеем да си откраднем малко време само за нас двете.
Много ми хареса в една от книгите си за това,че нямаме време,какво пише Робин Шарма.А това е нещо с което повечето хора намират начин да се оправдават вместо да признаят собствените си грешки.Да кажеш,че нямаш време,е все едно да караш колата и да нямаш време да заредиш,а да имаш време само да караш.Когато пътуваме на дълъг път,все пак спираме за почивка,да пием кафе и т.н.,който както иска да го разбира това! :wink:
Някои успяват,защото такава е съдбата им.Повечето успяват,защото такова е решението им.
Анатол Франс
_kalina_
Участник
Мнения: 77
Регистриран на: 10 Мар 2011 06:27

Мнение от _kalina_ »

Аз съм далеч от мисълта, че не правя грешки, по-скоро обратното. :) Но не всичко е въпрос на приоритети. Имам две деца които през цялото време са заедно /Знаете, в края на лятото всички чакаме училищния звънец с нетърпение - и деца и родители/. За да работя с едното дете другото трябва да е е заплеснало някъде. Освен това се гърчи, смее се, иска да играе или да пие вода, да разкаже история, да кара колело или да ходи до тоалетната. :) За да направя една добра организация и бързо да се случват нещата, трябва да имам методология за работа - какво правя, за колко време по какъв начин. С едното или с другото дете или със себе си. Кое по напред. Та това исках да кажа с фразата "да намерим време".
За сега опитът ми е следния - тес на малката е труден, защото я гъделичкам, не ми разрешава изобщо да я пипам по лицето или по тялото. По-скоро трябва да опитам прокси. Второ - снощи баткото рева като ранен слон през нощта, сънува кошмари, тича из къщи цяла нощ. Малката не се събуди, но този рев не може да е останал нечут, спят в една стая. Което ме наведе на мисълта, че може не кръщенето да е отключващия заекването фактор, а кошмарите и фантазиите на баткото. Което включва и него в схемата. Той ми разреши да го тесам за страха и кошмарите, направих 2 кръгчета и му омръзна да повтаря. Опитах с "въпреки че сънувам страшни сънища, аз приемам и обичам себе си и съм златото на мама". Беше му забавно когато се стигне до "златото", все пак е само на 7. Но като цяло не може да се концентрира да ми каже какво чуства. Аз също нямам предположения. Казва каквото аз искам да чуя за да го освободя да продължи да играе. Малката наблюдава с интерес какво правя с него, може би следващия път ще ми разреши да я пипам.
Реших да започна по веднъж дневно с децата по 1-2 кръгчета, за да не им създам чуство на досада. Работих и със себе си по изброените от Иван точки. Като цяло ми е трудно да определям степента на емоцията. Струва ми се избледняла, но се връща на вълни примерно на следващия ден. Поне така беше до сега. Затова правя по 1 кръгче с всички свои емоции, които се сетя независимо дали ги повтарям или не. Не съм си записвала формулировките. Дали е необходимо?
ivangp
Site Admin
Мнения: 4565
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Мнение от ivangp »

А защо пропускаш това:
Можеш да й правиш ТЕС и директно върху нея докато е будна, ако ти позволява или докато спи, ако не ти позволява.
:idea:
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
_kalina_
Участник
Мнения: 77
Регистриран на: 10 Мар 2011 06:27

Мнение от _kalina_ »

Благодаря Иване, наистина пропуснах, стори ми се невъзможно да я тупна без да я събудя.

Току що й направих по 1 кръгче с:
Въпреки че се уплаших много и не мога да говоря гладко, аз напълно и безрезервно приемам и обичам себе си
Въпреки че ме беше страх от попа на кръщенето, аз напълно и безрезервно приемам и обичам себе си.
Въпреки че се плаша, когато Калоян плаче през нощта, аз напълно и безрезервно приемам и обичам себе си
Въпреки че заеквам и това ме дразни ужасно много, аз напълно и безрезервно приемам и обичам себе си.

Не успях да я събудя :) Само леко цупеше устата докато тупках точките под и над устните. Довечера като заспи, ще я тупна пак.
Мисля и баткото да опитам докато спи.

Баткото днес ще го водя на хомеопат, тъй като има дългогодишни проблеми с кожни обриви. Надявам се, че хомеопатията е съвместима с тес. Той има алергия още от бебе, беше много зле като малък и трудно я преодоля. Още има кожни обриви по тялото, които се заличават с упорито и рдовно мазане с разни мазила/ кремове, кортикостеродиди не ползваме от няколко години вече/. Но в сравнение с тези, които съм виждала върху него, тези не ме тревожат особено. Проблема е, че сърбежа го изнервя и от друга страна се притеснявам да го пускам на плуване в училищния басейн. А той много обича и иска да плува.
ivangp
Site Admin
Мнения: 4565
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Мнение от ivangp »

По едно кръгче, е нещо, но вероятно е да не е достатъчно.

Прочети последния пост в темата под твоята.
Последно промяна от ivangp на 13 Сеп 2011 14:04, променено общо 1 път.
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
mayadob
Яка ТЕСла
Мнения: 1398
Регистриран на: 29 Мар 2008 18:32

Мнение от mayadob »

Калина, изчисти напълно себе си. Не планирай по колко кръгчета да правиш. Започни с това, което те тормози в момента. Ако нищо не те тормози, недей да тесаш.

Ще ти разкажа една случка с моята дъщеря на същата възраст. По едно време тя пищеше ужасно. Правеше го без повод и беше много изнервящо. Един ден ми писна и изтесах раздразнението си от нейното пищене. След това тя спря да пищи, а аз дори не забелязах, че е спряла. Обърнах внимание на това след доста време, защото бях правила ТЕС по един по-различен начин и исках да си спомня дали е имало ефект. Тогава установих, че е имало ефект и то какъв.
Това не е единственият случай, който показва, че като промениш отношението си към дадена ситуация, ситуацията може да се промени.

Нашият батко също се будеше през нощта с кошмари. По едно време разправяше, че имало някакви лоши, които го плашат. Казах му следващия път, когато види лош, да му каже "Обърни се към светлината" и че след това лошият няма да е лош. Той много се впечатли от това и за него проработи. Сега не се буди така често. Само понякога след силно емоционален ден плаче насън.
Сигурна съм, че и ти можеш да намериш подходящ начин да се справите с нощното будене. Добро начало е да изтесаш своето отношение към проблема.
_kalina_
Участник
Мнения: 77
Регистриран на: 10 Мар 2011 06:27

Мнение от _kalina_ »

От сутринта се чуствам изтощена, но въпреки това се упражнявам в тес и прокси докато малката спи следобеден сън. Нямам друго подходящо време. Реших да опитам с един друг проблем за да видя как работи тес. Вчера се опитах да сменя обечките на дъщеря ми, но едната е дупчена повторно и явно още я боли. Сложих едната нова обеца, но другата не беше наред със закопчалката и я махнах. След което тя не ми разреши да сложа каквото и да било. А дупката може да зарастне ако още малко поседи така. Веднъж вече минахме през това и дупчихме ухото отново.
Бях отчаяна и безпомощна от това, че тя се гърчи, бяга, страх я е много. Тесах себе си няколко пъти с различни формулировки. Вероятно аз я пресирам и затова се дърпа толкова много. Сега докато тя спи следобяд опитвам прокси. Шептя разни измишльотини от сорта на: мама ми слага обечката, а аз спя спокойно или аз ще бъда красива като мама ми сложи обечката. Но пипайки я по ушетата тя се върти. По-вероятно да я събудя. Стоя на 1 крак до решетката на креватчето като акробат, шептя заклинания, би трябвало да е смешно, но не ми е.
Баткото го теснах преди Манту днес, повече от 2 кръгчета не може да издържи, смее се че го гъделичкам, но се е държал добре. Не се е наложило да викат на помощ някой да го държи. Даже той сам поиска да кажем заклинанието.
Съжалявам че не пиша по същество по темата, но не мога да се похваля с нещо ново по въпроса със заекването за сега.
_kalina_
Участник
Мнения: 77
Регистриран на: 10 Мар 2011 06:27

Мнение от _kalina_ »

Здравейте! Да докладвам - заекването на дъщеря ми почти изчезна. Но не благодарение на ефективни усилия от моя страна, просто детето само се пребори. Не съм добър пример за тес-ащите, тесам рядко, но искрено благодаря за съветите по проблема със заекването.
Днес мислите ми се завъртяха отново около моите опити с тес, тъй като имаме нов проблем на хоризонта, този път със зрението на сина ми. Но ще пиша в отделна тема да не смесвам информацията. Хубав ден и успех на всички :D
Alisa
Майстор
Мнения: 2043
Регистриран на: 12 Май 2010 21:17
Местоположение: София
Обратна връзка:

Мнение от Alisa »

Може ли да споделиш, как точно детето само се пребори? Ти какво все пак ТЕСа за себе си, с по 1 дума?
КОЙ, АКО НЕ ТИ?! КОГА, АКО НЕ СЕГА?!
_kalina_
Участник
Мнения: 77
Регистриран на: 10 Мар 2011 06:27

Мнение от _kalina_ »

Alisa, не зная как точно стана. Тесах себе си за безсилието, гнева, тъгата, чуството за вина. Накрая приех, че детето ми заеква и аз я обичам такава каквато е. Старах се винаги да съм на разположение и нещата да се случват, както тя има нужда. След като престанах да се боря с мисълта, че е несправедливо детето ми да заеква и престанах да обръщам толкова внимание на това, нещата започнаха да вървят. И в един момент просто установих, че тя почти не заеква. Както се беше появило, така си замина. Много съм благодарна. И да ми е за урок да не планирам повече стресиращи мероприятия. Явно е много крехка и трябва да я пазя докато укрепне.
Alisa
Майстор
Мнения: 2043
Регистриран на: 12 Май 2010 21:17
Местоположение: София
Обратна връзка:

Мнение от Alisa »

Колко хубаво! Само дето още не виждаш май,връзката между двете- твоето ТЕСане и "внезапното" оправяне на детето?!
Надявам се с тази моя бележка, да схванеш! :D
Честито откритие! Много се радвам и за двете ви!
P.S. А може, ти да си крехката, а детето ти просто да те подкрепя по възможния му начин?! :idea:
КОЙ, АКО НЕ ТИ?! КОГА, АКО НЕ СЕГА?!
Публикувай отговор