Природно хранене
Още в началото на тази тема, в някой от първите постове бях писал, че от моя жизнен опит тезата: Щом аз мога значи всеки може - не е вярна.
Това, че Хира Ратан Манек може, ако приемем, че може, означава само, че Ратан Манек може и че принципно е възможно. Може да е възможно и за някой друг. Не означава, че всеки може, че всеки трябва да го иска и че за всеки ще е добре.
Базирани на горната, невярна според мен, теза са множество книги на всякаква тематика. Особено много са тези свързани с диети.
Това, че Хира Ратан Манек може, ако приемем, че може, означава само, че Ратан Манек може и че принципно е възможно. Може да е възможно и за някой друг. Не означава, че всеки може, че всеки трябва да го иска и че за всеки ще е добре.
Базирани на горната, невярна според мен, теза са множество книги на всякаква тематика. Особено много са тези свързани с диети.
Последно промяна от ivangp на 17 Ное 2011 18:12, променено общо 1 път.
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
Малко ми убягва нишката на мисълта ти!
В случая, приемам за възможен варианта на Хира Ратан Манек, за директно зареждане с енергия, като приемам че е възможно и да съществуват други варианти на директно зареждане с енергия, които да поставят храненето в ситуация- излишно. Т.е. аз принципно приемам за възможно директното зареждане с енергия, което да прави излишна консумацията на енергия от храна (физическа материя).
Приемам и , че не всичко, което аз усещам, за вярно и истинско за мен, е такова и за всички останали.
Приемам, че в този момент, това което усещам може да бъде различно от друг момент, в който да усещам нещо различно по отношение на едно и също нещо (информация, чувство...)...
В случая, приемам за възможен варианта на Хира Ратан Манек, за директно зареждане с енергия, като приемам че е възможно и да съществуват други варианти на директно зареждане с енергия, които да поставят храненето в ситуация- излишно. Т.е. аз принципно приемам за възможно директното зареждане с енергия, което да прави излишна консумацията на енергия от храна (физическа материя).
Приемам и , че не всичко, което аз усещам, за вярно и истинско за мен, е такова и за всички останали.
Приемам, че в този момент, това което усещам може да бъде различно от друг момент, в който да усещам нещо различно по отношение на едно и също нещо (информация, чувство...)...
КОЙ, АКО НЕ ТИ?! КОГА, АКО НЕ СЕГА?!
Alisa, и тук и в други теми се опитвам да обърна внимание на убеждения клишета, които се приемат за истина без да се преглеждат критично лично и да се преценява истинността им от отделния индивид.Alisa написа:Да припомня и за слънцеядството, където изобщо няма храна и организмът и психиката са в прекрасно състояние само заредени от чиста енергия, което е пряк договор между нас и енергията, иначе е договор между нас и храната, от която да получим енергията.
За да ме разбереш по-добре, горния цитат за мен би могъл да изглежда по следния начин:
"Да припомня и за слънцето, което се върти около земята. И това означава............"
Сравни полседния си пост с този, който цитирам и ще видиш ясно разликата. В последният ти пост, според мен, мнението ти е много по-точно, ясно и правилно изразено, отколкото в цитирания.
Защото в последния ти пост има - аз смятам, вярвам, приемам еди какво си за възможна истина. (лично мнение и тълкуване на информацията)
А в цитирания има - да ви припомня една истина. (приемане на дадена информация за всеобща истина.)
Говоря чисто за изразни средства.
И аз ги правя тези грешки. И си обръщам внимание.
Например, първо написах: Говрим чисто за изразни средства, след което, веднага се усетих, че няма как да знам ти за какво говориш и си промених написаното.
Идеята ми е , че колкото по-често си напомням, че допускам тези, според мен, грешки, толкова по-рядко ще ги допускам.
Надявам се като продължавам да им обръщам внимание и в този форум някои от вас също да започнат да обръщат внимание на клишетата в мисленето си и да бъдат по-критични към тях.
Според мен в това има огромна полза.
Последно промяна от ivangp на 18 Ное 2011 10:01, променено общо 1 път.
Аха! Колко интересно стана. Казвайки това
Извън това приемам стремежа
явно, аз директно съм го поднесла, като вариант, без да обърна внимание на това, че звучи като твърдение за истина, защото не това ме е интересувало в момента. Докато ти, си го видял като убеждение, поднесено като истина.Да припомня и за слънцеядството, където изобщо няма храна и организмът и психиката са в прекрасно състояние само заредени от чиста енергия, което е пряк договор между нас и енергията, иначе е договор между нас и храната, от която да получим енергията.
Извън това приемам стремежа
тук и в други теми се опитвам да обърна внимание на убеждения клишета, които се приемат за истина без да се преглеждат критично, лично и да се преценява истинността им от отделния индивид.

КОЙ, АКО НЕ ТИ?! КОГА, АКО НЕ СЕГА?!
Малко късно се включвам, но бих искал да се върна на твърдението, че трябва да се яде полезна за хората храна, във вида в който се среща в природата, в това число плодове и зеленчуци. Не можем да разчитаме на плодовете и зеленчуците, които по естествен начин виреят в природата, тъй като ако въобще ги намерим, то те ще са в много малки количества, още по-малки от количествата на зърнено-житните кълнове и бобовите. А няма да ги намерим, защото голяма част от тях са пренесени от други континенти. Повечето плодове и зеленчуци са продукт на човешката дейност - земеделие и селекция, които от своя страна са нещо неестествено. Без обработки на почвата и опазване от вредители, културите не биха оцелели.
Тези въпроси изникнаха в главата ми и бих искал да видя мнения, ако представляват интерес за някой.
А насекомите не са ли добра храна за нас? Срещат се в изобилие и могат лесно да се уловят. Голяма част от тях се хранят с растителна храна.
Тези въпроси изникнаха в главата ми и бих искал да видя мнения, ако представляват интерес за някой.
А насекомите не са ли добра храна за нас? Срещат се в изобилие и могат лесно да се уловят. Голяма част от тях се хранят с растителна храна.
Човечеството е възникнало в топлите ширини където изобилстват плодове и зелении. След това се е разселило към по-студени райони. Където е нямало плодове и зелении хората са яли каквото е имало, а имено - основно месо и са оцелели. Кратко, точно и ясно.
Да добавя и сурово мляко (камилско, краве, козе..). В книгата на Уестън Прайс има доста примери. Макар и да е неестествена за човека храна, изглежда му се отразява добре в суров вид.ivangp написа:Човечеството е възникнало в топлите ширини където изобилстват плодове и зелении. След това се е разселило към по-студени райони. Където е нямало плодове и зелении хората са яли каквото е имало, а имено - основно месо и са оцелели. Кратко, точно и ясно.
Суровото мляко няма ли същите ползи за здравето като преработеното мляко? Четох изказване на един професор (http://www.aktivia.bg/61/%D0%B5%D0%BA%D ... 1%82%D0%B5), че точно характеристиките на суровото мляко определят ползите от млечните продукти, така че не виждам какво неестествено има на тази храна.
Едно мнение за храната от спиралата, с което съм съгласна, т.е. и аз така го виждам, и аз така го чувствам, поне на тоя етап. Според мен има връзка с излъчвания, аури, БАБА-и и т.н. А май вече си го доказахме-както си го мислиш точно така е...

2. Яжте повече живи храни с високи вибрации и суперхрани.
Повишаването на съзнанието означава също така подобряване на хранителните стандарти. Никога няма да достигнете високо ниво на самоосъзнаване, ако мозъкът ви получава нездравословна храна, химически консерванти и изкуствени оцветители. Тези неща в действителност унищожават съзнанието и когнитивната функция.
Храните с най-високи вибрации, които можете да приемате за разширяване на съзнанието, са дивите храни, които намирате сами (в гората, полето и др.). На второ място са храните, които отглеждате сами, обикновено в домашната градина или машината за покълване на семена.
След години проучване на храненето моделът е ясен – хората, които живеят с нисковибрационни храни (нездравословни храни, бързо хранене и преработени храни) имат занижено ниво на съзнание и увредена когнитивна функция. Те са склонни да имат по-ограничени, егоистични умове и не са способни да преценяват информацията от по-широка перспектива. Живеят с храна, приготвена на микровълнова фурна, пият диетична сода и гласуват за политическия кандидат, наложен им от медиите. Те са като „зомбита”, които действат повече като консуматори с промити мозъци, отколкото като съзнателни човешки същества.
Отравянето с нездравословна храна в модерния свят е една от най-удивителните недокладвани истории на нашето поколение. Насочете усилията си към повишаване консумацията на храни с високи вибрации, например живи храни, покълнали храни, диви храни и домашно отгледани храни.
За всичко има място под Слънцето!
E тва е истината...
http://www.youtube.com/watch?v=DO1Bh7rZ ... re=related
E тва е истината...
http://www.youtube.com/watch?v=DO1Bh7rZ ... re=related
Филм за лечение на нелечими за съвремената медицина заболявания чрез суровоядство.
http://vimeo.com/18267272
За сега е само на английски.
Накратко хората в него са се излекували от диабет, рак, фибромиалгия, мултипленна склероза, артрит, псориазис, сърдечносъдови проблеми, остеопороза, хормонални и автоимунни заболявания, както и ред други болести като са преминали на сурова растителна храна и сокове от нея.
Диетата им е - плодове, зеленчуци (много зелени листни зеленчуци задължително) и сокове от тях и не повече от шепа сурови накиснати във вода от предния ден ядки.
Уточнение:
Тази диета лекува, но аз лично не бих я препоръчал за поддържане на добро здраве. В дългосрочен план тя може да доведе до определени липси на хранителни вещества и други проблеми. За кратко време обаче - седмици, месеци - дава стрхотни резултати, тъй като съдейства за бързо очистване и ревитализация на организма.
http://vimeo.com/18267272
За сега е само на английски.
Накратко хората в него са се излекували от диабет, рак, фибромиалгия, мултипленна склероза, артрит, псориазис, сърдечносъдови проблеми, остеопороза, хормонални и автоимунни заболявания, както и ред други болести като са преминали на сурова растителна храна и сокове от нея.
Диетата им е - плодове, зеленчуци (много зелени листни зеленчуци задължително) и сокове от тях и не повече от шепа сурови накиснати във вода от предния ден ядки.
Уточнение:
Тази диета лекува, но аз лично не бих я препоръчал за поддържане на добро здраве. В дългосрочен план тя може да доведе до определени липси на хранителни вещества и други проблеми. За кратко време обаче - седмици, месеци - дава стрхотни резултати, тъй като съдейства за бързо очистване и ревитализация на организма.
Re: Природно хранене
Наскоро четох една статия на д-р Гайдурков, в която се твърдеше, че човекът е забравил какво е видовото му хранене.http://stefibozhilova.com/?p=329&cpage=1#comment-12908
Тя ме подтикна да пиша отново в тази тема.
Човекът не е забравил какво трябва да яде. Като говорим за човек обаче е добре да уточним, че говорим за човечеството, а не за цивилизованият човек от развитите страни. Хроничните заболявания като сърдечно-съдови, диабет, артрит, склероза, остеопороза, рак и т.н. са проблем на цивилизованите и развити страни. Но тяхното население е относително малък процент от общото човешко население. Огромната част от човечеството живее в бедност и се храни, както и би трябвало, основно с растителна храна. Основно с растителна храна, не означава само с растителна храна. Д-р Гайдурков говори за 200 дни пости в годината, но не коментира защо мъдрият български народ не е постил 365 дни в годината. Хем иска да се учи от мъдростта на народа, хем взима само част от нея, която е в съгласие с неговата теория. Същото правеше и Лидия Ковачева в книгите си. Както и доста други автори. Абсолютизирането на дадена теория и търсене на вода от девет кладенеца в нейна подкрепа не я правят по-валидна. Защото за всяка теория могат да се намерят доказателства, както и факти които ѝ противоречат. За да разберем какво е видовото човешко хранене трябва да се обърнем не към науката, а към природата и просто да наблюдаваме какво ядат най-близките до нас като устройство видове, а имено приматите. Те ядат само сурова, основно растителна храна (90-95%) и (5-10%) животински продукти. Те не са чели книги, не са правили изследвания и не им пука за научните теории и доказателства. Ядат това, което има и към което неопорочените им инстинкти ги подтикват. За да не правя тази публикация твърде дълга ето каква е оптималната компромисна диета на цивилизования човек. (извлечена е от над 30 години четене на книги и личен опит с най- различни диети, както и много критични мислене по въпроса):
90-95% растителна храна и 5-10% животински продукти (яйца, месо, риба, млечни продукти), от която поне 50% сурови плодове и зеленчуци (с превес на зеленчуците), растителни мазнини само сурови, нерафинирани и студено пресовани и само за салати. Зърнени, картофи и бобови само варени бавно на тих огън (т.е. на ниска температура). Хляб да не се употребява. Месо и риба също само варени.(месо само от диви животни, риба - само океанска) Яйца - домашни (не от магазина, а от някоя баба) рохко сварени. Млечни - най-добре прясно сирене без термична обработка и пастьоризиране на млякото.
Ядки - само сурови и прясно извадени от черупката.
Хранителните продукти да са минимално подложени на каквато и да е човешка намеса и обработка. Нищо пакетирано, от консерви и буркани.
Храната да е местна и сезонна.
За да се спазят горните съотношения е най-добре да се започва със салата последвана от варени зеленчуци и бобови или зърнени храни. Плодовете да се съчетават само със шепа пресни сурови ядки. Животински продукти да се ядат не по често от един-два пъти (това означава 1 или максимум 2 хранения) седмично и да се съчетават само със салати.
Не бройте калории. Яжте бавно и до усещане за леко засищане.
Не преяждайте. Между храненията да има поне 4 часа пауза.
Освен храната има още 9 фактора за здравето и те са:
- дишане на чист въздух сред природата поне 1 час на ден
- движение сред природата (не във фитнеса) поне 1 час на ден
- Излагане на пряка слънчева светлина - колкото може повече без да се предизвиква изгаряне на кожата.
- чиста вода (изворна, минерална, компромис - пречистена с обратна осмоза) поне 1 литър на ден
- сън между 22:00 и 06:00ч - поне 7-8 часа
- добри отношения с околните
- емоционален баланс (баланс между позитивни и негативни емоции)
- мисловен баланс (баланс между позитивни и негативни мисли)
- при първи симптоми на заболяване (неразположение) да се спре всякаква храна и физическо натоварване, да се лежи, да се пие само вода и да се даде пълна почивка на организма до отшумяване на симптомите на заболяването.
Нито един от тези фактори не е по-маловажен от другите.
Твърде дълго е да обяснявам защо и как съм стигнал до тези препоръки. А и обясненията няма да ви помогнат с нищо. Просто ги приложете за 1 месец и ще видите ползите. Нито една теория не може да обори фактите. Никое убеждаване не може да превъзхожда личния опит.
Тя ме подтикна да пиша отново в тази тема.
Човекът не е забравил какво трябва да яде. Като говорим за човек обаче е добре да уточним, че говорим за човечеството, а не за цивилизованият човек от развитите страни. Хроничните заболявания като сърдечно-съдови, диабет, артрит, склероза, остеопороза, рак и т.н. са проблем на цивилизованите и развити страни. Но тяхното население е относително малък процент от общото човешко население. Огромната част от човечеството живее в бедност и се храни, както и би трябвало, основно с растителна храна. Основно с растителна храна, не означава само с растителна храна. Д-р Гайдурков говори за 200 дни пости в годината, но не коментира защо мъдрият български народ не е постил 365 дни в годината. Хем иска да се учи от мъдростта на народа, хем взима само част от нея, която е в съгласие с неговата теория. Същото правеше и Лидия Ковачева в книгите си. Както и доста други автори. Абсолютизирането на дадена теория и търсене на вода от девет кладенеца в нейна подкрепа не я правят по-валидна. Защото за всяка теория могат да се намерят доказателства, както и факти които ѝ противоречат. За да разберем какво е видовото човешко хранене трябва да се обърнем не към науката, а към природата и просто да наблюдаваме какво ядат най-близките до нас като устройство видове, а имено приматите. Те ядат само сурова, основно растителна храна (90-95%) и (5-10%) животински продукти. Те не са чели книги, не са правили изследвания и не им пука за научните теории и доказателства. Ядат това, което има и към което неопорочените им инстинкти ги подтикват. За да не правя тази публикация твърде дълга ето каква е оптималната компромисна диета на цивилизования човек. (извлечена е от над 30 години четене на книги и личен опит с най- различни диети, както и много критични мислене по въпроса):
90-95% растителна храна и 5-10% животински продукти (яйца, месо, риба, млечни продукти), от която поне 50% сурови плодове и зеленчуци (с превес на зеленчуците), растителни мазнини само сурови, нерафинирани и студено пресовани и само за салати. Зърнени, картофи и бобови само варени бавно на тих огън (т.е. на ниска температура). Хляб да не се употребява. Месо и риба също само варени.(месо само от диви животни, риба - само океанска) Яйца - домашни (не от магазина, а от някоя баба) рохко сварени. Млечни - най-добре прясно сирене без термична обработка и пастьоризиране на млякото.
Ядки - само сурови и прясно извадени от черупката.
Хранителните продукти да са минимално подложени на каквато и да е човешка намеса и обработка. Нищо пакетирано, от консерви и буркани.
Храната да е местна и сезонна.
За да се спазят горните съотношения е най-добре да се започва със салата последвана от варени зеленчуци и бобови или зърнени храни. Плодовете да се съчетават само със шепа пресни сурови ядки. Животински продукти да се ядат не по често от един-два пъти (това означава 1 или максимум 2 хранения) седмично и да се съчетават само със салати.
Не бройте калории. Яжте бавно и до усещане за леко засищане.
Не преяждайте. Между храненията да има поне 4 часа пауза.
Освен храната има още 9 фактора за здравето и те са:
- дишане на чист въздух сред природата поне 1 час на ден
- движение сред природата (не във фитнеса) поне 1 час на ден
- Излагане на пряка слънчева светлина - колкото може повече без да се предизвиква изгаряне на кожата.
- чиста вода (изворна, минерална, компромис - пречистена с обратна осмоза) поне 1 литър на ден
- сън между 22:00 и 06:00ч - поне 7-8 часа
- добри отношения с околните
- емоционален баланс (баланс между позитивни и негативни емоции)
- мисловен баланс (баланс между позитивни и негативни мисли)
- при първи симптоми на заболяване (неразположение) да се спре всякаква храна и физическо натоварване, да се лежи, да се пие само вода и да се даде пълна почивка на организма до отшумяване на симптомите на заболяването.
Нито един от тези фактори не е по-маловажен от другите.
Твърде дълго е да обяснявам защо и как съм стигнал до тези препоръки. А и обясненията няма да ви помогнат с нищо. Просто ги приложете за 1 месец и ще видите ползите. Нито една теория не може да обори фактите. Никое убеждаване не може да превъзхожда личния опит.