Получих отговор и от канадска страна. Не елично от г-жа Марколин, а то неин сътрудник, г-н Буше, който е натуропат, ако не се лъжа какво означава на английски N.D. след името му.
Накратко - на моя имейл, кото по същество повтаря изпратения до Г-жа Парушева, той отговори:
"Г-н Петърнишки, прочетохме внимателно писмото ви и сме съгласни, че трябваше да включим връзка към сайта, от който цитираме. Това вече е направено.
Относно твърдението Ви, че ТЕС може да ускори разрешването на психо емоционалния конфликт, който е в основата на всяка блест, ни е смятаме, че поради фактът, че тъй наречените "болести" в голямата си част са всъщност симптоми на лечебен процес след разрешени вече конфликти, ускоряването на разрешаването на конфликта е безмислено.
Ако говорим за другата част - симптомите във фазата на активен конфликт - "ускоряването на разрешаването на конфликта" може да доведе до симптоми на остра лечебна криза с потенциално сериозни усложнения, особено по време на Епилептоидната Криза. Всъщност при някои Специални Биологични Програми ("болести") засягащи жзнено важни органи като сърцето и белите дробове например, според д-р Хамер е изключително важно да не се разрешава психо-емоционалния конфликт, за да се избегне потенциално фатална Епилептоидна Криза. Смятам, че казах достатъчно.
Вие също написахте: "Не искам да поставям под съмнение личното ви мнение, но ако текста в сайта ви остане същия, нямам друга възможност."
Искаме да изясним, че на сайта си не изразяваме лично мнение, а цялото съдържание е изложено в духа на откритията на д-р Хамер.
С най-добри пожелания
Юрген Буше "
Моят отговор бе:
Драги г-н Буше, благодаря ви за бързият и детайлен отговор!
Поради това, че трябваше да попълня определена форма при първия си имейл и незнаех колко символа са ми позволени аз не се изразих съвсем ясно.
Нека обясня!
1.Когато говоря за ускоряване на разрешението на психо-емоционален конфликт имам предвид, че това може да бъде направено в случаите на рецидивиращ, хроничен такъв.
Цитат от вашия сайт:
Когато осъзнаем, че строго специфични симптоми, включително и някои видове рак, са типични за активната фаза, то тогава ние имаме пълен контрол над ситуацията. В състояние сме бързо да превъзмогнем всяка паника или страх и следователно, да предотвратим нови конфликтни шокове и нови симптоми, включително и нови тумори. Освободени от страха, можем напълно да се концентрираме върху разрешаването на конфликта.
Точно тук - в бързото овладяване на страха и паниката ТЕС може да бъде много полезна.
2. Също така въ фазата на активен конфликт човек ще изпитва нежелани симптоми, които също могат да доведат до фатален край, ако конфликта не бъде разрешен.
Цитат от вашия сайт:
Разбира се, няма готови отговори как да се разреши един конфликт. Това зависи единствено от индивидуалните обстоятелства.
Тъй като лечебните симптоми винаги са пропорционални на силата и продължителността на активната фаза, винаги трябва да се опитваме да разрешаваме конфликта възможно най-скоро.
ТЕС може да бъде използвана за разрешаване на конфликта веднага, без да се чака възможност за практическото му разрешаване (т.е. някакво ново събитие в живота на индивида, което разрешава конфликта).
Цитат:
Ако конфликтът не може да бъде разрешен в момента, по принуда или поради емоционалната му интензивност, омаловажаването му е най-важната стъпка. Силна конфликтна активност, която продължава дълго време изчерпва енергията на организма до степен, че той започва да линее и индивидът умира от какхексия. Като се намали силата на конфликта, например чрез намиране на частично решение, промяна на нагласата или разсейване, намаляват симптомите и размера на тумора. Затова омаловаженото конфликтно съдържание осигурява по-добри условия за навлизане в лечебната фаза.
Конфликтът съществува в ума на индивида, а ТЕС въздейства не само върху емоционалното му състояние, а и върху начинът по който той интерпретира събитието и важността, която му придава. (т.е. върху омаловажаването му и промяната в отношението на индивида към него)
3. Също така всяко събитие може да бъде интерпретирано по различен начин от различни хора. Начинът на интерпретация ще определи от каква болест ще се разболее всеки човек и дали ще се разболее изобщо или не. При редовна употреба ТЕС води до състояние на спокойствие, сигурност, високо самочувствие и приемане на това, което ни се случва в живота. Което от своя страна ще доведе до намаляване на заболяванията поради намаляване броя на психо-емоционалните конфликти.
ТЕС влияе на ума. И ако корените на всяко заболяване са в ума, както твърди д-р Хамер, ТЕС би могла да бъде използвана за намаляване броя на конфликтите, като промени отношението на индивида към случките в живота му и така да намали броя на заболяванията му.
4. Цитат:
Страхът причинява стрес, който е пагубен за лечението. Страхът лишава тялото от нужната му енергия. Паниката инициира нови конфликти и реакции в тялото, които затрудняват лечебния процес.
С ТЕС всяка негативна емоция, включително СТРАХ и ПАНИКА може да бъде намалена за няколко минути и дори напълно елиминирана.
5. Цитат:
Няма лекарство, няма и способ на света, които да могат да „изтрият” един конфликт. Разрешаването на конфликта е също така и процес на научаване и шанс за израстване. Вярата, че бихме могли да заобиколим тази възможност чрез лекарства или способи от всякакъв род, е заключена в парадигмата, която пренебрегва дълбокия духовен аспект на лечението.
С ТЕС променяме отношението на индивида към случката, която е породила конфликта. Не премахваме случката, тя е факт, който се е случил и нищо не може да бъде направено за него. Променяме само отношението към факта. Това помага на индивида да научи урока си от тази случка и да се развива по-бързо. Не му отнема поуката и шанса за личностна промяна. Напротив. Подпомага ги.
6. Аз осъзнавам опасностите от твърде бързото разрешаване на конфликта в определени случаи. Но това, че според ГНМ, ТЕС не трябва да бъде използвана в ОПРЕДЕЛЕНИ случаи не означава, че не трябва да бъде използвана НИКОГА.
7. Когато говорите за ТЕС във вашата интернет страница, ако не цитирате д-р Хамер или някого другиго, вие изразявате
собственото си мнение. Както аз сега изразявам своето мнение. Аз не изразявам мнението на Гари Крейг (създателят на ТЕС) или на ТЕС общността като цяло, а моето собствено. Това е моето мнение. Вашето е изразено на вашата интернет страница. Същото се отнася и за мненията на Галка и Силвия Рос (хората цитирани на ГНМ сайта във връзка с ТЕС, няма нищо общо с Галка от този форум

).
Личните мнения могат да бъдат правилни или грешни. Това, което ги определя като правилни или грешни е прктическото им приложение и личния жизнен опит.
В крайна сметка - докато не изядете едно кексче няма как да знаете дали е добро за вас или не.
Дори да е добро за вас, това не означава че ше е добро за всеки друг.
Обобщенията направени на база личен опит не са валидни.
На интернет страницата си сте използвали единичното мнение на даден човек за да дискредитирате една прекрасна техника.
Смятам това за неуместно и подвеждащо.
Докато не сте работили лично с много хора използвайки и ГНМ и ТЕС, нямате валидна база за подобни твърдения.
Аз лично съм използвал и двете.
Както казах и по-рано, всеки метод, техника, информация, идея може да бъде интерпретирана различно, да бъде изопачена и изкривена.
След всичко написано от мен може да решите да преразгледате мнението си за ТЕС, да научите повече за тази техника или да решите, че "знаете" по-добре от мен за какво става дума.
Почувствах нужда да напиша това, което написах и го направих.
Какво ще направите с информацията, която ви давам, зависи само от вас.
Аз дръзвам да се надявам, че ще преосмислите мнението си за ТЕС.
Откровено,
Иван