Лечение със сол

Информация за здравословен начин на живот.
fif42
Опитен
Мнения: 418
Регистриран на: 21 Фев 2011 02:38

Лечение със сол

Мнение от fif42 »

Солта и лечебните й свойства. От бялата смърт към бялото спасение
Този разказ го прочетохме в един стар вестник, но е интересен и решихме да го споделим с читателите. Не се учудвайте – става дума за солта, за обикновената готварска сол, наричана „бяла смърт”. Иска ми се в някаква степен да я реабилитирам.

През Великата Отечествена война работех като старша операционна сестра в полева болница с хирурга Щеглов. За разлика от другите лекари той успешно лекуваше ранените с хипертоничен разтвор на готварската сол. Върху обширна част на замърсената рана той налагаше рехава и напоена със солен разтвор голяма салфетка След 3-4 дни раната става чиста, розова, ако температурата е била висока, се нормализира и след това се слагаше гипсова превръзка. След още 3-4 дни изпращаха ранените в тила. Хипертоничният разтвор работеше прекрасно и почти нямахме смъртност.

Десет години след войната, се възползвах от метода на Щеглов за лечение на зъбите си, а също и кариес, усложнен от гранулом. След две седмици вече имах резултат. После започнах да изучавам влиянието на соления разтвор върху болести като холецистита, нефрита, хроничния апандисит, ревмокардита, възпалителните процеси в белите дробове, ставния ревматизъм, остеомиелита, абсцесите след инфекции и т.н. Принципно това бяха отделни случаи, но всеки път получавах своевременно положителни резултати. После работих в поликлиника и бих могла да разкажа за много трудни случаи, когато превръзката със солен разтвор се е оказвала по-ефективна от всякакви лекарства. Лекувахме хематоми, бурсит, хроничен апандисит.

Работата е там, че соленият разтвор притежава абсорбиращи свойства и изтегля от тъканите течността с патогенна флора. Веднъж, по време на командировка, наех квартира. Децата на хазяйката боледуваха от коклюш. Те кашляха непрекъснато и мъчително. Направих им превръзка от солен разтвор върху гърба за през нощта. След половин час кашлицата спря и до сутринта не се появи. След четири такива превръзки болестта изчезна безследно. В същата поликлиника, за която стана дума, хирургът ми предложи да пробвам солевият разтвор за лечението на ракови образувания. Първият такъв пациент беше жена с ракова бенка на лицето. Забелязала я преди половин година – за това време бенката е потъмняла, увеличила обема си и започнала да отделя сиво-кафява течност.

Започнах да й слагам напоени със солен разтвор пластири. Още първият път бенката изсветля и се умали, втория – като че ли се сви и спря да сълзи. А след четвъртия път се върна до първоначалния си вид. С петият пластир лечението приключи без оперативна намеса. Следващият случай беше младо момиче с аденом на млечната жлеза. Предстоеше й операция. Посъветвах я преди операцията да прави солени превръзки на гърдата за няколко седмици. Представяте ли си – не се стигна до операция. След половин година тя получи аденом на другата гърда и отново я излекува с хипертонични превръзки без операция. Срещнах я след 9 години – чувстваше се добре и дори вече не си спомняше за болестта.

Бих могла да продължа историите за вълшебни изцеления с превръзка от хипертоничен разтвор. За преподавателя от институт, който след 9 такива превръзки се избави от аденом на простатата. За жената с левкемия, която за през нощта ползваше памучната си пижама като превръзка с хипертоничен разтвор и за три седмици възстанови здравето си.

Но сега искам да обобщя:

1. Готварската сол като 10 процентов воден разтвор е активен абсорбатор. Тя изтегля от болния орган всичко нечисто. Но ще има лечебен ефект само, ако превръзката е хигроскопична, а това се определя от качеството на използвания за превръзка материал.

2. Солената превръзка действа локално – само върху заболелия орган или участък от тялото. Тъй като поглъща течностите от подкожния слой, попива течностите от по-дълбоки слоеве заедно с болестотворните микроби, вируси и органични вещества. По този начин, чрез действието на превръзката се обновяват течностите, прочистват се тъканите от патогенни фактори и като правило се ликвидират патологичните процеси.

3. Превръзката от хипертоничен разтвор на готварската сол действа постепенно. Лечебният резултат се постига в продължение на 7-10 дни, а понякога и повече.

4. Използването на разтвора от готварската сол изисква известна предпазливост. Примерно, не ви съветвам да използвате за превръзка разтвор, чиято концентрация е повече от 10 %, а в някои случаи дори е по-добре да е 8 % (всеки фармацевт ще ви помогне да приготвите разтвора).

Сигурно бихте попитали къде гледат лекарите, след като е толкова ефективен хипертоничния разтвор, и защо този метод не се прилага широко? Мисля, че лекарите са като омагьосани от медикаментозното лечение. Фармацевтичните фирми предлагат все по-нови и по-скъпи лекарства. За съжаление, медицината също е бизнес. Проблемът е, че хипертоничният разтвор е прекалено прост и евтин. А животът ме е убедил, че такива превръзки са великолепно средство в борбата с много недъзи. Примерно при настинка и главоболие правя превръзка около главата през челото и тила за нощния сън.

След час-час и половина настинката изчезва, а до сутринта и главоболието. Още с появата на всяко простудно заболяване, започвам с превръзките, а ако съм изтървала момента и инфекцията е проникнала в гърлото и бронхите, то правя пълна превръзка с две локализации - първата обхваща главата и шията (от 3-4 слоя мека и тънка тъкан), втората - на гърба (от 2 слоя влажна и 2 слоя суха марля) обикновено за през нощта. Достатъчни са 4-5 такива процедури, като при това продължавам да си ходя на работа.

Преди няколко години моя роднина искаше съвет за дъщеря й, която имаше остри пристъпи на холецистит. В продължение на седмица й слагах памучна превръзка, където е локализиран болният черен дроб. Сгъвах на 4 ката кърпата, напоявах я със солевия разтвори го оставях за през нощта. Превръзките за черния дроб се налагат от основата на лявата млечна жлеза до средата по напречната линия на стомаха във височина. А в ширината си обхваща гръдната кост и от средата на корема отпред до гръбнака отзад. Бинтова се плътно с един широк бинт, стегнат на корема. След 10 часа се сваля и на същата област за половин час се слага топла грейка. Това се прави, за да може чрез дълбоко затопляне, да се разширят жлъчните пътища, за да може свободно да достигне до стомаха, сухата и сгъстила се жлъчна маса. Затова грейката в този случай е наложителна. Що се отнася до момичето, минаха доста години от това лечение и тя не се е оплаквала от подобни проблеми.

Не искам да давам адреси, имена, фамилии. Ако искате вярвайте, ако искате – не, но 4-слойната солева превръзка с памучно парче, наложен на двете гърди за 8-9 часа през нощта, помогна на жена да се избави от рак на млечната жлеза за 2 седмици. Моя позната с помощта на солени тампони, сложени директно в шийката на матката за 15 часа, се справи с рака там. След 2 седмично лечение разсейките намаляха 2-3 пъти, огнището стана по-меко и спря растежа му.

Няколко думи за технологията на солевите превръзки. Соленият разтвор може да се ползва само като превръзка, а не като компрес. Концентрацията на солта не трябва да надвишава 10 процента, но и не трябва да е по-малка от 8 процента. Превръзката с по-високо процентен разтвор може да доведе до разрушаване на капилярите в тъканите, където е наложен. Много е важен избора на материала за превръзка. Той трябва да е хигроскопичен, т.е. лесно да попива и без остатъци от мазнина, вазелин, спирт, йод, затова и мястото на превръзката трябва да се почиства. Най-добре е да се ползват ленена и памучна тъкан (кърпа), употребявана много пъти и толкова пъти изпирана. В краен случай можете да ползвате и марля. Последната се слага на 8 слоя, докато другите посочени – в 4. При налагането на превръзката, разтворът трябва да е достатъчно горещ. Превързочният материал се изтисква средно – нито да е сух, нито много влажен. Върху превръзката не се слага нищо, но може да се бинтова или да се прикрепи с лейкопласт. И това е всичко.

При различните белодробни процеси (изключваме кръвотечения от дробовете), е най-добре превръзката да се слага на гърба, при което да се спазва локализацията на процеса. Гръдният кош се бинтова достатъчно стегнато, без да нарушава дишането. Коремът може да се бинтова по-стегнато, тъй като през нощта се разхлабва и така вече не действа. На сутринта след свалянето на превръзката, е добре материалът да се изплакне хубаво с топла вода. За да прилегне добре към гърба, слагам върху влажното платно навита в цилиндър марля върху гръбначния стълб между лопатките и тогава бинтовам.

Ами това е всичко, което исках да споделя с читателите. Ако имате проблеми и не можете да ги решите в медицинските учредения, възползвайте се от солевите превръзки. Този метод не е сензационен, а е прост.

Превод: Анита

http://espavo.ning.com/profiles/blogs/3 ... ost:572315

http://yosif.net/articles.php?lng=bg&pg=4144


Това го получих днес в пощата.
ivangp
Site Admin
Мнения: 4568
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Мнение от ivangp »

Благодаря! Ценна информация и ако се окаже вярна, методът ще си е хем прост, хем сензационен. :)
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
daromi

Re: Лечение със сол

Мнение от daromi »

Много интересно! Чувала съм някои нещица за лечение чрез сол, разтворена в обикновена вода, но това тук си звучи доста сериозно. И нищо чудно да си е напълно вярно.
Благодаря за инфото!
fif42 написа: за лечение на зъбите си, а също и кариес, усложнен от гранулом
Да кажем, че всичко друго мога да си представя как се прави, но за зъбите нямам идея - може би гаргара...
Вашите идеи?
fif42
Опитен
Мнения: 418
Регистриран на: 21 Фев 2011 02:38

Мнение от fif42 »

Дероми,предполагам с жабурене.Даже днес колежка ми каза за равни количества сол и сода бикарбонат и вода/1к.л сода и сол и половин чаша вода/
Sylvia
Участник
Мнения: 97
Регистриран на: 19 Ное 2012 09:57

Мнение от Sylvia »

И аз щях да попитам за зъбите .
1к.л сода и сол и половин чаша вода
Кафена лъжичка ли е " к.л " ?
А колко често се жабури ?
fif42
Опитен
Мнения: 418
Регистриран на: 21 Фев 2011 02:38

Мнение от fif42 »

Да кафена лъжичка.
Тя може сутрин и вечер да жабури защото през другото време е на работа и пътува от Радомир.
toni
Участник
Мнения: 47
Регистриран на: 20 Май 2011 11:58

Мнение от toni »

Като малка, когато ме заболеше ухото майка ми е слагала затоплена торбичка пълна със сол. Аз също съм слагала на децата си.
Sylvia
Участник
Мнения: 97
Регистриран на: 19 Ное 2012 09:57

Мнение от Sylvia »

По принцип при остро възпаление , независимо в коя област на тялото е , не се слага нищо топло , понеже от топлината кръвоносните съдове се разширяват , притокът на кръв се увеличава , а с него и притокът на бели кръвни клетки и така възпалението се разпростанява . Затова се слага студен компрес , понеже студът свива съдовете . При хронични истории е обратното - тъй като тогава има стари отоци , неразнесени течности в тъканите , тогава се слага топло , за да се резорбират тези течности . И моето дете е страдало от отити - накапва се течност ( олио или капки за уши ) , затоплена до телесна температура ( защото ако накапете съвсем студена течност , тя причинява още повече болка ) , но не гореща и не компреси , които постоянно се подтоплят .
ivangp
Site Admin
Мнения: 4568
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Мнение от ivangp »

toni написа:Като малка, когато ме заболеше ухото майка ми е слагала затоплена торбичка пълна със сол. Аз също съм слагала на децата си.
И какъв бе резултатът?
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
toni
Участник
Мнения: 47
Регистриран на: 20 Май 2011 11:58

Мнение от toni »

Винаги ушите започваха да ни болят вечер, като ни сложеха затоплената торбичка се успокоявахме и заспивахме. Така ставаше и с моите деца.На сутринта болката е доста намаляла и пак затоплената торбичка.
Sylvia
Участник
Мнения: 97
Регистриран на: 19 Ное 2012 09:57

Мнение от Sylvia »

И аз слагах на моята дъщеря - затоплен магнит , увит в кърпа , или затоплени с ютия кърпи . Това бяха препоръки на лекари-специалисти УНГ . Първия път тъпанчето й се спука ( не казвам , че е от топлото де ) , втория път се разминахме . Когато съм слагала топли компреси много пищеше , не знам дали повече я е боляло или просто си е било чувствително и от страх . Много зависи откъде е болката - когато само се слепи отвора на евстахиевата тръба ( една тръба , която свързва гърлото със средното ухо ) , който се намира в гърлото и понякога се запушва от сополи най-често , тогава ги боли , понеже наляганията там се "дисбалансират " , но нямат температура и скоро отшумява , в такива случаи се кара детето да си духа носа или по-добре да издува бузи със запушен нос , ама на малко дете , с болка трудно се постига . Ако обаче се натрупа секрет вътре в средното ухо - което вече си е истинско възпаление и най-често пак е усложнение на хрема при дечицата , и ако секретът стане гноен , тогава децата вдигат много висока температура и за повече дни , тогава никак не е добре това с топлите компреси , понеже средното ухо е в много пряка връзка с мозъка и обвивките му . Може би понякога е по-добре да не се намесваме в програмите на тялото , това си е мое мнение де . Аз първия път давах на детето температуропонижаващи , ако не бях давала , високата температура щеше да постигне своето и тъпанчето да се спука много по-рано , а на детето да му олекне , сваляйки температурата само попречих .
ivangp
Site Admin
Мнения: 4568
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Мнение от ivangp »

Какво ще препоръчаш за дете със запушени със секрет уши, което му пречи да чува добре, но няма температура и болка?
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
Sylvia
Участник
Мнения: 97
Регистриран на: 19 Ное 2012 09:57

Мнение от Sylvia »

Какво ще препоръчаш за дете със запушени със секрет уши, което му пречи да чува добре, но няма температура и болка?
Къде е секретът ? Във външния слухов канал или в средното ухо ? Ако е в средното , как е установено , че го има ? Понеже това става само с един уред от УНГ-лекар . Намалянето на слуха може да се дължи и на " втвърдяване " на тъпанчевата мембрана , което често се случва при редовно почистване на ушите с клечки , тампони и т.н. . Тогава секретът ( ушна кал ) , който нормално ухото си произвежда и с ресничките евакуира навън се набутва обратно навътре , натрупва се върху тъпанчето и така с течение на времето мембраната става твърда и не трепти , съответно и отсллабва слухът .
Та ако ушите са запушени отвън ( т.е. ушна кал е задръстила външния слухов канал ) , се прави една промивка с хладка вода , която дори е много приятна , аз лично съм изпитала такава преди много години .
Ако секретът е зад тъпанчевата мембрана , т.е. в средното ухо , е важно да се уточни откога е , т.е. дали е хронично ( от дълго време ) или остро , например след някоя хрема или ангина . Ако е остро , според мен ( БГ лекари във всички случаи на среден отит , дори да няма Т , си изписват антибиотици ) просто трябва да се изчака няколко дни и да се проверява дали секретът се евакуира и намаля или се увеличава . Мойта дъщеря , няма и месец след перфорация на тъпанчето , направи второ възпаление . Имаше Т , но само за ден , лекарят установи течност и веднага лекарства , но понеже тя вече нямаше Т, не ги дадох , след 4 дни отидохме пак и течността се беше евакуирала , не им казах , че съм спестила лекарствата . Това е мой личен опит .
Вече ако нещата са хронични и има втвърдяване на секрета , т.е. по-трудно е да се резорбира такъв секрет , мисля се че физиотерапията е добър вариант , но не съм дотам компетентна . Също е много важно да се преодолее хремата , ако има такава . Уши , нос и гърло са анатомично свързани иняма как да е здраво едното , без да са здрави другите .
fif42
Опитен
Мнения: 418
Регистриран на: 21 Фев 2011 02:38

Мнение от fif42 »

http://pomaga.com/recepti/himalaiska-kr ... ol-recepti
http://pomaga.com/aquasource-produkti/d ... laiska-sol

Това е още нещо за солта.Гледа се първо втория линк ,после първия :D
Публикувай отговор