Дворецът на Неограничените Възможности

Техники и подходи, които можете да използвате като допълнение или заместител на ТЕС.
ivangp
Site Admin
Мнения: 4568
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Дворецът на Неограничените Възможности

Мнение от ivangp »

Публикувам няколко статии от Гари Крейг, които смятам, че са много полезни, за личностната промяна на всеки един от нас.

Дворецът на Неограничените Възможности 1-ва част

Ние живеем в Дворец на неограничени възможности.
Той е една вечно разширяваща се структура с многобройни крила, зали и стаи, пълни с радост, щастие и успехи. Стаите и залите на този дворец са отключени и достъпни за всеки, но през по-голямата част от времето повечето от нас избират да обитават само някои от тях. Причината не е в това, че те са ни забранени. Съвсем не! Те са отворени за нас от мига на раждането ни. Просто ние избираме да посещаваме и обитаваме само тези стаи, в които се чувстваме удобно. Заради редица причини ние се водим от усещането, че “не принадлежим” към другите, по-просторни зали. Те са за другите хора. Те са за избранниците, които са по-богати, по-талантливи и по-привилегировани от нас. Ние оставаме в ограниченията на познатото (нашата зона на удобство), и не се впускаме в изследване на неизвестното извън стените (границите) на избраните от нас стаи.
Защо? Защото нашите “мога” и “не мога” са изписани по тези стени и ние им се подчиняваме сякаш те са реални, непроменими, абсолютни законни. Нашите доходи са в права пропорционалност на тези надписи. Същото се отнася и за нашето самочувствие. Всъщност няма страна от живота ни, която да не е повлияна от надписите по тези стени.
Думите, изписани по стените са, разбира се, метафора на това, което мислим и си казваме. Те представляват мислите, убежденията и предразсъдъците за света, и самите нас, които ние сме натрупали през годините. Много от тях са ни дадени на готово или натрапени от родители, учители, треньори, приятели, доброжелатели, религия, телевизия, книги и безкраен списък други “авторитети” в нашия живот. При по-подробното им разглеждане и преоценка (което ще бъде направено по-нататък) ние можем да установим, че повечето от тях са смехотворни. Но въпреки това, те продължават да ни влияят и спъват напредъка ни.
Всички ние имаме различни думи изписани по нашите стени. Ето защо изглежда, че всеки от нас има различни граници на възможностите си.
Вашите граници са различни от моите защото “истините” и “законите”, написани на вашите стени са различни от “истините” и “законите”, написани на моите. Всъщност, това въобще не са “истини” и “закони”, а просто правила и насоки за справяне с живота, които сме приели и които сме избрали да следваме, тъй като поради ограничения ни жизнен опит и знания в даден момент, сме решили да повярваме на някого, когото смятаме за по-опитен, знаещ и можещ от нас.
Но в същия момент пропускаме да осъзнаем, че е възможно и дори доста вероятно, този “авторитет” някъде в миналото си да е постъпил по същия начин и да е възприел мнението или виждането по въпроса на някой друг “авторитет”, който от своя страна също е възприел мнението на някой друг за абсолютна и непоклатима истина, и т.н. Много от тези “правила” и “истини”, които са изписани по нашите стени, са илюзорни. Но ние никога не ги подлагаме на съмнение.
Защо ли? Дали защото ни е страх?
Страхуваме се от това, че ако всички тези правила и истини, които сме натрупали през досегашният си живот и на които сме се подчинявали, се окажат неверни, ще изгубим сигурност, контрол и няма да знаем кои сме, в какъв свят живеем и как да се справяме с живота. Затова, предпочитаме да останем между стените на собственоръчно изградения си затвор, където нещата са установени, точни и ясни. Където има правила и закони и където, макар и да не ни харесва чак толкова много, имаме сигурност. А светът извън стените на комфорта, колкото и примамлив, интересен и обещаващ приключения, неоткрити съкровища и нови вълнения да е, ни плаши повече, отколкото ни привлича. Защото там дебне неизвестното и непознатото. Или както се казва в една българска поговорка:
“Стой зло, че без тебе по-зло”.

Всъщност, ние сме много често точно в положението на затворник, който дълги години е бил зад решетките и дотолкова е свикнал с живота там, че свободата вече го плаши. Не знае как да се справи с живота на свобода. Не може да се приспособи към света извън стените на затвора и веднъж освободен, той извършва ново престъпление, за да бъде върнат обратно там, където е свикнал, където има правила и закони, покрив, храна и сигурност. Тъжно, но истина.
И така ние оставаме между стените на затвора, изграден от “истините” и “законите”, които други хора са избрали и написали за себе си и които ние сме повярвали, че трябва безпрекословно да следваме и в които сем избрали безрезервно да вярваме, защото сме мислели, че тези хора знаят повече от нас. Това не е нужно да е така. Това може да бъде променено.
Всичко написано по-горе ни води до основната концепция, върху която Дворецът на неограничените възможности е изграден. Тя е от огромно значение и е в основата на всички идеи. Тя би трябвало да е татуирана на вътрешната страна на клепачите ни, за да я виждаме всеки път когато премигваме. Истината в нея е неоспорима и в същия момент е толкова неусетна, че ние имаме склонността да я пренебрегваме постоянно.
Ето я и нея:

За всяко наше решение и действие ние постоянно се консултираме с надписите по нашите стени.

Надписите по стените ни са нашият най-изявен съветник и ние се консултираме с него през цялото време. И защо не? Те представляват целия ни жизнен опит. Те съдържат всички наши “това се прави така”, всички “мога това” и “не мога това”, всички “трябва” и “не трябва”, всички “бива” и “не бива”, както и всички правила на морала, приемливото поведение в обществото и честната игра. Те съдържат нашите успехи, неуспехи, слаби и силни страни, нашата представа за добро и зло, нашите предразсъдъци и оценки.

Всичко е там - всичко, което смятаме за истина - записано на нашите стени.

Те са тези, които ни учат, че, когато сме на гости, трябва да се държим по определен начин, или че за определени събития трябва да се обличаме с джинси, а при други с костюм или официална рокля. Те са тези, които ни казват как да си ядем супата и какви звуци да издаваме или не след като сме я изяли.
Ние постоянно се обръщаме към надписите по стените ни, за да ни кажат какво да правим и как да го направим, какво е възможно и какво не. Те са “истината” за нас - такава, каквато са ни научили, че е. Те ни казват какви са нашите възможности и ограничения.
Но често те си противоречат. Например, по отношение на парите, те може да ни казват:
“Това е Америка - страната на неограничените възможности - ти можеш да постигнеш всичко тук”

и от друга страна да ни нашепват:

1. ”Ти си твърде млад или стар за това.”
2. ”Не си достатъчно образован.”
3. ”Ти си жена, а това е мъжки свят.”
4. ”Ти си от малцинствата.”
5. „Хората, които рискуват свършват разорени или в затвора.”
6. „За да успееш, трябва да имаш връзки, а ти ги нямаш.”
7. „Никой не е забогатял по честен път. За да забогатееш, трябва да лъжеш и мамиш.”


Този въображаем списък от ограничения може да бъде продължен до безкрайност, разбира се. Записани ли са някои от изброените по-горе и на вашите стени? Ако вярвате на някои от тях или ако някои от тях ви се струват правдоподобни, аз мисля че сте се обзавели с едно много скъпо ограничение. А това изобщо не ви е необходимо.
Няма нищо добро или лошо, като даденост, относно парите. Те могат да бъдат използвани, за да се създадат оръжия за масово поразяване, да се финансира война или за създаване на лекарства и за закупуване на храна и дрехи за бедстващите хора по света. Ние можем да поставим собствени бариери пред тях или да им позволим да се влеят в живота ни като израз на нашето рождено право на богатство. Това се диктува и предопределя от надписите “мога”и “не мога” на нашите финансови стени.
В бъдеще ТЕС ще бъде използвана постоянно в спорта, бизнеса, учебните заведения, духовното развитие и всички области на човешките постижения и прогрес. Това е неизбежно.
Във връзка с това, лечителите и просветителите имат нужда от разширяване на мирогледа и излизане от рамките на общоприетите форми на лечение и просвета. Само освобождавайки себе си от оковите на емоциите, те ще бъдат в състояние да помагат на клиентите си да се издигнат от подземията до кулите на Двореца на неограничените възможности. Лечителите и просветителите би трябвало да водят чрез личен пример.
Какъв по-добър начин да учите другите на радост, щастие, здраве, богатство и емоционална свобода от това вие самите да сте постигнали високи нива в тях.

Гари Крейг
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
ivangp
Site Admin
Мнения: 4568
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Re: Дворецът на Неограничените Възможности

Мнение от ivangp »

Дворецът на неограничените възможности 2

Още малко основни понятия.
Всичко написано по темата може да бъде сведено до следната сентенция:

“Нашите повтарящи се мисли се превръщат в наша реалност.”

Това не е нещо ново, разбира се. То е основно правило в психотерапията.
За да подсиля горното изказване ще цитирам няколко пасажа от утвърдена и известна литература.
От Библията – “Както човек мисли в сърцето си, така и ще бъде.”
От Ралф Уалдо Емерсон – “Както човек мисли, такъв и ще стане.”
От Курс по чудеса – “Светът който виждате е това което сте му дали. Нищо повече, нищо по-малко. И точно затова той е важен за вас, тъй като е доказателство и свидетел за състоянието на ума ви. Един външен израз на вътрешно състояние. Както човек мисли, така и възприема.”

Въпреки че ние не чуваме често това изразено по този начин, целта на психотерапията винаги е била да се промени мисленето на индивида така, че той да живее по-добре и неговият свят да стане по-добър. Основната цел винаги е била да се накара клиентът да мисли по различен начин за неговата травма, мъка, страх, вина и т.н. с надеждата, че това ще доведе до поставяне на нещата “в переспектива” (т.е че проблемът ще бъде видян от различен ъгъл) и така той ще може да продължи да живее по-леко и позитивно. Веднъж променени постоянните мисли на даден човек променя се и неговият свят.

Мнозина от хората живеят в неведение относно Дворецът на неограничените възможности, който обитават. Защото те се лутат из подземните си затвори изпълнени със собствените им мисли за минало насилие, спомени от войната, страх, вина, унижение, неуспехи и тем подобни. Техните повтарящи се мисли са се превърнали в реалност и когато те влязат във вашия офис, например, те носят със себе си подземния си затвор. Надписите по стените им са графично изображение на собственият им срам, чувство за вина, непълноценност и т.н. И те са изписани там с ГЛАВНИ БУКВИ, които крещят в лицата им. По стените им има разбира се и други надписи, някои от които са по-позитивни, но те са заглушавани и смазвани от написаното с ГЛАВНИ БУКВИ. Надписите с Главни букви се превръщат в главна тема на размислите им, в център на тяхното съществуване. Те стават “граници” за цял живот и ще продължават да бъдат такива докато не бъдат изтрити и заменени.

Това ми напомня за Нед. Той живее в моя квартал. Нед е абсолютен песимист и доста се гордее с това. Разговаряте ли с него той винаги започва да обсъжда проблемите в живота си, проблемите в политиката, в света и т.н. И както можете да си представите той успява да си създава постоянно прилично количество проблеми.
За разлика от него аз (Гари Крейг) съм голям оптимист. Аз винаги търся възможности и различни, по-позитивни ъгли под които да виждам нещата и изглежда се справям с това доста добре. Намирам това което търся. Нед също намира това което търси, а именно – проблеми. Той рядко намира възможности. Ние виждаме света различно, а гледаме един и същ свят.
Прееди няколко години ние с Нед обсъждахме филма “Роки”. Аз смятах филма за вдъхновяващ. За мен той бе една история за това как човек който е бил мачкан от живота и , който е бил “Никой”, може да намери сили, да се изтегли от блатото дърпайки собствената си коса, и да се бие със световния шампион. Това бе една вълнуваща история за силата на човешкия дух. Когато обаче аз попитах Нед за неговото мнение за филма, той каза: “Това е история за двама нехранимайковци, които се налагат един друг.”

Въпреки че филмът бе един и същ - еднакви картини, звук, цветове, думи – ние го бяхме възприели по абсолютно противоположен начин. Как бе възможно това? Единствената разлика , разбира се, бе това което ние бяхме донесли със себе си при гледането на филма. Това бе нашата призма (нашите повтарящи се мисли) през които ние бяхме пречупили видяното и чутото и му бяхме дали смисъл (бяхме си създали собствена истина и реалност). Филмът както и животът бяха една външна проекция на вътрешното ни състояние. Нашето възприятие и заключения бяха стриктно “вътрешно дело”. Ние виждаме живота и света като една проекция/отражение на вътрешната си умствена настройка. Нашите повтарящи се мисли се превръщат в наша действителност.

Както казва моят приятел Джеймс Нюман:
“Вчерашните ви мисли създават днешната ви действителност.
Днешните ви мисли създават утрешното ви бъдеще.”


Това е същата мисъл казан по друг начин. Или:
“Щастливото лице не се получава по случайност, то се създава чрез щастливи мисли.”
Или пък:
“Мисли по един и същ начин и ще получиш един и същ резултат.”

Както виждате идеята не е нова и присъства навсякъде.
Както установихме предният път, ние постоянно се консултираме с надписите по нашите стени. И най-често срешаните надписи, или най-изявените надписи(тези които четем най-често, тъй като те ни се набиват в очите) се превръщат в наши повтарящи се мисли (и като така в наша действителност).
Разбира се, всички ние бихме искали да имаме по-добър живот и да живеем в по-добър свят. Бихме предпочели да сме по-освободени емоционално и духовно. Да живеем в по-просторните и светли крила и зали на нашия личен дворец на възможностите. След всичко казано, подразбира се, че е нужно да променим нашето мислене и това автоматично ще промени нашият свят и живот.
Аз разбирам, че това е един вид познавателен подход (т.е. съзнателен) и като така, част от него са стари (но мощни) идеи. Това което ни извежда до нови висоти тук е комбинацията на тези идеи с ТЕС. Това което прави надписите по стените ни по ярки или изписани с по-големи букви е силата на емоциите които са асоциирани с тях. А ТЕС изчиства тежкият емоционален багаж много по-бързо и ефективно от познавателните подходи на конвенционалната психотерапия. Емоционалното облекчение, което ни носи ТЕС, съчетано с артистичното използване на познавателни (съзнателни) инструменти за промяна, ни позволяват много по-качествено и лесно да изтрием и заменим нежеланите надписи по нашите стени. Веднъж като изтрием нежеланите и ограничаваши думи от стенте си, ние можем да ги заменим с каквото ни харесва. Изтрий и замени, изтрий и замени – нашата цел е да достигнем безграничност. Само си представете неограничените възможности!

Следващия път ще разгледаме един от съзнателните инструменти, които са ни на разположение.

Прегръдки!
Гари
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
ivangp
Site Admin
Мнения: 4568
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Re: Дворецът на Неограничените Възможности

Мнение от ivangp »

Дворецът на неограничените възможности 3

Здравейте всички!
Посмейте ми се, докато аз изкажа едно смело твърдение, твърдение, което вероятно ще предизвика съпротива у много читатели. Ето го:
“Утвърдителните мисли са сред най-мощните инструменти за личностна трансформация, които можем да ползваме. Те са изпитани, лесни за употреба и основани на безпогрешна логика”.

Хмммм! Тогава защо толкова малко терапевти ги използват? Имам списък с имейл адреси на терапевти и лечители от всякакъв вид. Уменията им в изкуството на лечението са впечатляващи и включват обратна връзка с мозъчната дейност (neurofeedback), хипноза, лекарства, езикови шаблони, EMDR- (техника която изчиства негативните емоции чрез движения с очите), енергийна терапия, лечение чрез физически манипулации, както и дълъг списък от други методи. Имали сме безброй разговори с пациенти по телефон, имейл, както и по време на семинарите ми и все пак рядко някой се е изказвал за утвърдителните мисли като за ефективен метод.
И въпреки това утвърдителното мислене обикновено е в центъра на множество книги от типа “вие сте това, което мислите” и e базирано на трудна за оспорване логика.
Казано по-просто:
1. постоянното повторение на дадена утвърдителна мисъл създава условия съзнанието да разглежда нещата по различен начин.
2. утвърдителната мисъл става наша постоянна мисъл, която се проявява в реалността ни.
3. нашите постоянни мисли стават наша реалност.


Много е просто, конкретно и лесно за употреба.
Утвърдителните мисли наистина са спящи в нашия Комплект Инструменти за Личностно Развитие и ние ще ги събудим.

Според някои хора утвърдителните мисли са безполезни, а според други не стават за нищо.
За много пък представляват обещаваща идея, която не се представя според очакванията.
Много хора са ги пробвали, но се отказват, защото “Те не работят!”.
В действителност обаче работят и при това великолепно. Те са доста надеждни, вероятно по-надеждни от който и да е друг метод и чрез тях реално в живота на хората се проявява това, което утвърждават.

А сега внимавайте! Този абзац е от критична важност. Утвърдителните мисли изглеждат неефективни само защото има липсващо парче в процеса на утвърждаване, което обикновено пропускаме да забележим.
Свързано е с това, което действително утвърждаваме. Често това НЕ Е прекия текст на утвърдителната мисъл. В същност, често е точно обратното. Утвърдителните ни мисли са впечатляващи със способността си да моделират живота ни. Ако само се вслушаме в това, което говорим на себе си, ще чуем ярко потвърждение на това. Нещата, които говорим на себе си, съдържат постоянни утвърдителни мисли, отнасящи се до схващанията и отношенията ни. Същото се отнася и до всекидневните ни разговори. Тези утвърдителни мисли са ни довели до текущото състояние в живота ни и са ни затворили зад стените, които сами сме изградили в Двореца на Неограничените Възможности. За да обуздаем силата на утвърждаващите мисли, трябва да се уверим, че действителните утвърждаващи мисли, които действат, са точно тези, които искаме. Тук е основното предизвикателство и належащата употреба на TEC. Прочетете този абзац отново. Той е ключов.
Ето пример за това, което имам предвид. Нека допуснем, че жена с тегло 200 паунда (90 килограма) ползва утвърдителни мисли, насочени към това да тежи 130 паунда (59 килограма). Тя може да опита с утвърдителна мисъл като тази:
“Нормалното ми тегло е 59 килограма и аз тежа толкова.”

Логиката тук е, че ако тя продължи да повтаря тази утвърдителна мисъл, ще постави съзнанието си в условия, при които да може да приеме твърдението. В резултат от това ще започне да гледа на себе си по различен начин и по естествен път ще промени хранителните и двигателните си навици, за да достигне трайно това ново тегло. Ако всичко е направено както трябва, няма да й е необходимо да ползва силата на волята си. Ежедневните й навици просто ще се променят към такива на жена с тегло 59 килограма.
Знам, че това може да проработи, защото сам съм го пробвал. Преди около 20 години свалих около 13 килограма, като постоянно си повтарях утвърдителната мисъл:
“Нормалното ми тегло е 72 килограма и аз тежа толкова.”

За около 6 месеца, без да се подлагам на специална диета, или да използвам волята си, аз достигнах 72 килограма и се побирах във всичките си дрехи. Днес тежа 73 килограма. Не мога и да си представя, че пак може да тежа 85 килограма. Представата ми за себе си като за човек, който тежи 72 килограма е част от тези “постоянни мисли, които стават реалност”. Ползвах утвърдителни мисли, за да увелича приходите си от $18 000 до $400 000 годишно. Отново не използвах никаква сила на волята. Нито пък работих повече часове. Аз работех като застрахователен агент и започнах да се обаждам на по-богати клиенти, които преди възприемах като “по-големи от мен”. Те купуваха по-големи полици. Това е всичко.
Но повечето хора не постигат моите резултати. Защо? Защото утвърждаващите мисли, които ползват, не са “истинските” утвърждаващи мисли. Утвърждаващата мисъл често има конкуренция в съзнанието на човека. Конкурентната утвърдителна мисъл се прикрепя към края на заявената утвърдителна мисъл по неуловим, но мощен начин и се превръща в “истинска” утвърдителна мисъл.
Например нашата 90-килограмова жена, която казва: “Нормалното ми тегло е 59 килограма и аз тежа толкова.” е много да вероятно да има една или повече “конкурентни” мисли в края на утвърждаващата си мисъл. Може би от рода на...
“Но ако свалиш килограми, хората ще очакват да ги задържищ.”
• “Но ако свалиш килограми ще трябва да похарчиш много пари за нови дрехи”
• “Но ако свалиш килограми, мъжете ще те харесват и ще очакват секс.”
• “Но ако свалиш килограми, може мъжете пак да не те харесват и това ще е потвърждение, че не си достойна за любов .”
• “Но ако свалиш килограми, ще трябва да се откажеш от любимите си храни”.


Списъкът с конкурентни мисли е безкраен. Това са само примери. Тези мисли, разбира се, не се изричат на глас, но са неуловими (и мощни) отражения на съществуващите пречки пред свалянето на килограми. Могат ли в крайна сметка да бъдат преодолени чрез постоянното повтаряне на утвърждаващата мисъл? Вероятно. И все пак малко хора могат да са толкова упорити. Защо? Първо, защото не виждат незабавен резултат от това и второ, чувстват се зле от емоционалния дисбаланс между явно изразената утвърждаваща мисъл и “конкурентната” й. Те често си правят извода, че просто лъжат себе си и се отказват. Както виждате, процесът на утвърждаване често се нуждае от помощ.

Необходим е TEC, за да изтрие съществуващите конкурентни мисли.

Това ни води към една от наистина мощните характеристики на утвърждаващите мисли, а именно, че след като дадена утвърждаваща мисъл е наистина приета, не е лесно да бъде отстранена. Превръща се в постоянна част от личността ви, докато не я замените. Например тези конкурентни мисли на 90-килограмовата жена може да са заели постоянно място във вътрешния й свят. Може да са се загнездили. Да са написани върху стените, които сама си е изградила, и да са се превърнали в нейни постоянни мисли, а постоянните мисли – в нейна реалност. Те са упорити и не могат лесно да бъдат отстранени чрез нови утвърждаващи мисли, които не са допълнително подкрепени. Това би било същото като да се опитате да съборите Емпайър Стейт Билдинг с парче влажни спагети. Тя гледа на себе си като на 90-килограмова жена и това е! Теглото й е утвърждение на съществуващите й утвърждаващи мисли – тези, изписани на стените й.
Добрите новини са, че щом веднъж новата “59-килограмова” утвърдителна мисъл наистина се реализира, се превръща в нова постоянна мисъл и тя е също толкова упорита, както и предишното “90-килограмово” утвърждение, което е заменила.
Връщането на старите килограми би било в разрез с новите постоянни мисли.

Ако послушаме какво говорим на самите себе си, че чуем “границите си”, както и други форми на утвърждаване. Неща като ...
“Не мога да пея,”
• “Правенето на пари не е духовна дейност,”
• “Жените не могат да се конкурират в мъжки свят,”
• “Изглежда никога не мога да намеря правилните думи”
и т.н. и т.н. и т.н.
... служат като утвърждаващи мисли, които ни държат там, където сме.

Утвърждаващите мисли са мощни, много мощни. Използваме ги всяка минута от деня. Те оформят живота ни, защото отразяват схващанията и отношенията ни. Ползвате ги дори точно сега, като четете това. Консултирате се с това, което е написано на стените ви (настоящите ви утвърждаващи мисли), за да се съгласите или да не се съгласите с това, което казвам. Дали докато четете това, не сте си помислили: “Да, но...”. Ако е така, значи утвърждавате нещо, вероятно граница.
Затова и по-рано казах, че утвърждаващите мисли ...
“... доста надеждни (вероятно по-надеждни от който и да е друг метод) и чрез тях наистина в живота на хората се проявява това, което утвърждават”
Няма спор, че правилно ползвани, утвърждаващите мисли са много мощен инструмент. Единствената уловка тук е свързана с това да сте сигурни, че утвърждаващата мисъл, която искате, е истинската утвърждаваща мисъл.
В това е и необходимостта от TEC. Чрез тази техника може да се постигне много ефективно изтриване на всички отрицателни емоции и вярвания, които подхранват конкурентни утвърждаващи мисли. Чрез умелата употреба на TEC, всяка пречка пред личностното представяне може да бъде отстранена и така да се осигури чиста стена, на която да изпишем новите си постоянни мисли. Изтриване и замяна. Изтриване и замяна. След като веднъж конкуренцията е отстранена, пътят пред утвърдителната мисъл е разчистен. Вълнуващо. Преобразяващо. Тази комбинация от TEC и утвърждаващи мисли ни позволява напълно да преустроим програмите си. Позволява ни да изтрием пречките си и да запишем мечтите си. Финансите могат да процъфтяват. Приятелствата могат да разцъфнат. Вътрешният мир може да царува.

Досега TEC се е ползвал като самостоятелна техника за изтриване, без каквито и да е средства за “записване” на мечтите в съзнанието. Утвърждаващите мисли от друга страна, бяха самостоятелен инструмент за записване на мечтите, но без инструмент за изтриване на конкурентните мисли. Сега можем да съчетаем двата инструмента и да въведем себе си и клиентите си във великолепието на Двореца на Неограничените Възможности.

Много харесвам хора, които използват възможностите си. Обожавам хора с мечти. Те карат нещата да се случват. Те водят останалите чрез примера си. Това не ви ли кара да усещате как кръвта потича във вените ви?

“Написаното върху стените ни” е интересна фраза и се отнася до “истините”, които сме научили като деца. Някои от тези „истини” ни подкрепят през живота ни и ни помагат да постигаме успехи в различни области. От друга страна много от нас може да са усвоили „истини”, които по някакъв начин ни ограничават и ни пречат да се развиваме.
Може би си спомняте как като сте били дете е трябвало да излезете от час, за да отидете до тоалетна. Веднъж влезли в кабинката, вероятно сте чели “новините на деня”, написани по стените. Най-интересното от цялото преживяване е тенденцията да вярвате на нещата, изписани на стените.
Може би си спомняте да сте видяли написано името на приятелката ви Мери в изречение, което някой е написал - “Мери мами”. Може и да сте виждали изречения като: “Хари е неудачник” или “Сюзи е лъжкиня”, или “Джо играе бейзбол ужасно”. Всеки от нас, до известна степен, е изложен на голям брой съобщения относно ограниченията на други хора, неуспехите им или не дотам задоволителното им представяне.
И познайте? Тази вид “програмиране” се отнася до всеки от нас. Разликата е единствено в степента.
Родителите ви понякога (или често), или пък хората, които са се грижили за вас (понякога или често), както и децата около вас, братята и сестрите ви, чичовците и лелите ви, или може би семеен приятел ... в едно или друго време, някой, обикновено при силно емоционално вълнение, ви е обяснил как стоят нещата. Имам предвид тези преживявания, при които някой (родител, друго дете, брат или сестра) ви е накарал да повярвате в ограниченията си.
Тези разговори може би са започнали с:
“Ти не можеш ...”
“Това е невъзможно ...”
“Това е нелепо ...”
“Понеже си момиче...”
“Хората с пари са лоши...”
“Не се опитвай да постигнеш повече от това ...”
“Не си достатъчно умен/ умна ...”
“Откажи се ...”
“Не се и опитвай ...”
“Това е само за другите хора ...”
“Ти никога няма ...”

И това е едва съкратения списък!
Всичко това, както и всякакви други примери, които може да си спомняте, са “надписи на стените ни”.
Изглежда, че Правилото е: “Всеки друг може да пише на стените ми, но не и аз. Това, което е написано на стените, е вярно, и докато надписите на стените съществуват, аз не мога да не се съобразявам с тях.”

И отново, ТЕС е на разположение, за да ви спаси.

Подсказка: Когато трябва да се разправите с надписите по стените си, хуморът е един от най-добрите начини да се освободите от тези дълбоко заседнали ограничения.

ТЕС е техника за изтриване. След като веднъж осъзнаете, че всяко ограничение е най-вече резултат от нещата, на които са ви учили, ТЕС се превръща в начина ви да премахнете тези ограничения.
За да започнете да изтривате написаното на стените ви, първо определете (с думи или в мислите си) това, което знаете (или си мислите), че не можете да правите. И ако можете да си спомните, или да си представите емоционалния отговор, тоест как се чувствате докато мислите за това, би било още по-добре.

Просто за да предотвратим потока от имейли или запитвания под друга форма по този въпрос, моля да разберете, че всички сме обвързани в ограниченията на реалността и здравия разум. Ако например сте на 60 години, моля ви не питайте дали употребата на ТЕС ще ви помогне да станете астронавт!

Ако можете, опитайте да си спомните на какво са ви учили, началната информация, която имате по въпроса, и след като започнете да си спомняте, започнете ТЕС сесия със потупване по Ръба на Дланта(РД) и Декларация в която изразявате някакво ограничение: “Макар че не мога/не съм ........ограничението....., аз дълбоко и безрезервно приемам себе си.”
Повторете тази Декларация още два пъти, докато потупвате РД.
След това преминете към потупване на останалата част от точките като ползвате Напомняща Фраза (НФ): “Не мога/не съм ........ограничението..... ”.

Например:
„Въпреки че не мога да решавам задачи по алгебра аз напълно и безрезервно приемам себе си.”
НФ: „Не мога да решавам задачи по алгебра”

„Въпреки че не мога да запомня таблицата за умножение аз напълно и безрезервно приемам себе си.”
НФ: „Не мога да запомня таблицата за умножение”

„Въпреки че не мога да се концентрирам в час по български аз напълно и безрезервно приемам себе си.”
НФ: „Не мога да се концентрирам в час по българаски”

„Въпреки че не съм остроумен аз напълно и безрезервно приемам себе си.”
НФ: „Не съм остроумен”

„Въпреки че не съм атлетичен аз напълно и безрезервно приемам себе си.”
НФ: „Не съм атлетичен”

„Въпреки че не съм изобретатателен аз напълно и безрезервно приемам себе си.”
НФ: „Не съм изобретателен”

„Въпреки че не съм привлекателен аз напълно и безрезервно приемам себе си.”
НФ: „Не съм привлекателен”


Подсказка: Ако наблегнете на твърдението като го изкажете твърдо или на висок глас, може допълнително да увеличите търсените промени.
1 – Може да третирате по този начин всички ограничения от детството и да постигнете успех. Помнете всички ваши ограничения, са само убеждения, т.е. мисли, които сте приели за верни. Те подлежат на промяна.
2 – Ако добавите чувство за хумор към този процес, ще удвоите резултатите.
3- Акодокато прилагате ТЕС изговаряте ограниченията (убежденията си) твърдо, уверено и на висок глас, и едновременно ползвате чувство за хумор ще утроите резултатите.

Ето някои примери за Декларации, в които е вкаран хумор чрез парадоксални твърдения:

“Въпреки че винаги греша, и следователно не съм достатъчно добър, аз поне винаги съм прав за това... аз напълно и безрезервно приемам себе си.”

“Въпреки че винаги аз съм виновен, а не съм имал намерение да е така, значи сигурно това ми е генетично заложено. И след като е генетично, значи няма начин да е моя вината. Вината е на майка ми и баща ми. Техните грешни гени са виновни ... Аз напълно и безрезервно приемам себе си.”

“Въпреки че нещата, изписани на стените ми, не са поставени там от мен... трябва да са верни, макар че съм дори не знам кой ги е написал или пък съм забравил защо са верни ... аз напълно и безрезервно приемам себе си.”

“Въпреки че не мога да пиша нови убеждения по стените си, това не е позволено...... Нито пък е възможно....Така твърдят надписите на стените ми, които кой знае кой е написал..... Мога да пиша на стените на други хора... и те могат да пишат на моите... без разрешение... защото надписите така казват... и трябва да им се подчиняваме... макар и да не си спомням къде съм прочел това.... и вероятно ще бъда наказан за това, че опитвам да пиша нови надписи.... Аз напълно и безрезервно приемам себе си.”

“Въпреки че не знам/не мога ....еди какво си....., ако си бях спомнил да забравя.... или бях забравил да си спомня... надписите на стените ми... когато бях малък аз щях да знам/да мога. Аз съм наистина лош човек... човек, който нищо не заслужава... надписите така казват... Аз напълно и безрезервно приемам себе си.”

“Въпреки че не мога да си спомня... тези надписи на стените ми. И който и да ги е написал... сигурно е имал интересни надписи на своите стени... което сигурно е генетично. И не е тяхна вина... Аз напълно и безрезервно приемам себе си.”

Помнете, че всяко от горните твърдения се извършва, докато потупвате РД. След това ползвайте Напомняща Фаза (която представя проблема), докато преминавате през останалите точки. Да отделите време да изчистите тези надписи на стените си може да ви бъде от голяма полза, и да разчисти пътя към справяне с други въпроси.

Например:
“Макар че съм ограничен по някакъв начин, благодарение на надписите на стените си, аз прощавам на себе си за ограниченията си, и за всички неща, които не съм направил правилно, и за всичката болка, която съм причинил, както на себе си, така и на другите, която може дори да не си спомням, както и всички неща, които не съм направил правилно, аз напълно и безрезервно приемам себе си.”

“И макар да вярвам, че всичко, което се обърква, е по моя вина, аз ще оправя нещата като се откажа от позицията си на управител на университета и аз напълно и безрезервно приемам себе си.”


След това преминете през останалите точки като ползвате напомнящи фрази, съответстващи на това, над което работите. Например: “Всички тези пречки, всички тези пречки”.

На това ниво на работа по промяната, прозорливият наблюдател ще отбележи: “Но това не е достатъчно конкретно!”. Така е. И все пак като работи с такива и подобни фрази, човек губи общата част и я смекчава. Това “смекчаване” ефективно ви позволява да започнете да си спомняте конкретни случки от миналото и по-лесно да достигнете до емоционалния аспект.

Забележка: Работата с конкретни случки от миналото е най-сигурният начин да постигнете успех във всяко начинание, да отстраните всеки хроничен проблем, заболяване, убеждение, пристрастяване, алергична реакция и личностна характеристика. За подробности вижте процедурата В МИР СЪС СЕБЕ СИ

След като веднъж ги оцените и преминете през тези конкретни “надписи”, вие започвате да отстранявате базовите ограничения, които спъват развитието ви.
А сега, да отговорим на въпросите, “За какво ни е това?” и “Защо да си даваме труд?”. Отговорът е: „За да постигнем вътрешен мир, за да сме по-успешни и щастливи!”,
като за наш късмет всичко това е доста заразно.

Прегръдки
Гари Крейг
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
Публикувай отговор