Водолечение

Информация за здравословен начин на живот.
mayadob
Яка ТЕСла
Мнения: 1398
Регистриран на: 29 Мар 2008 18:32

Водолечение

Мнение от mayadob »

Доста се чудих как е най-добре да се обсъди водолечението. Накрая реших, че в нова тема ще е най-полезно и структурирано.

Pepita, мислех да ти те питам някои неща на лични, надявам се, че нямаш нищо против тук да споделиш твоя опит :)

Ще дам кратко въведение и после ще кажа какво предприех аз.

Кратко въведение.
Това, което излагам тук е от книгата Водолечение с автор Луи Куне. Луи Куне е писал преди 120 години. Той разглежда всяко болестно проявление като натрупани чужди вещества в организма. Чуждите вещества могат да излезнат по три направления - от кожата чрез потене, през червата, през бъбреците. Ако не успеят да излезнат, остават някъде вътре и в най-лошия случай изсъхват. С изсъхването можем да си обясним много слабите хора, които са задръстени с чужди вещества, тоест много болни.
Чуждите вещества се движат в организма под въздействието на ферментационни процеси. Изсъхналите вещества трябва първо да се размекнат, за да могат да се движат.
Имайки предвид това Луи Куне предприема следните оздравителни процедури - сауна, студена баня на корема, студена баня на половите органи, слънчеви бани. В някои случаи препоръчва и компреси с глина. Всички тези процедури са в комбинация със строга диета. Неговата теория е, че хората са плодоядни.
Тук съм преиначила оригиналните имена на процедурите.

Ето и как Луи Куне описва процедурите. Давам ги и с оригиналните им имена:


Студена баня на корема (Коремообтривна баня).
Стаята е добре стоплена. Болният сяда в корито или леген така, че да са потопени тазът до хълбоците и коремът до пъпа. Водата в коритото е 19-20 градуса. С парче ленен плат се обтрива корема надолу и настрани от пъпа. Краката и тялото нагоре да не изстиват и, ако трябва да се покрият с вълнено одеало. Времетаене 10-15 минути за начинаещи, повече за напреднали. За деца - няколко минути. След банята цялото тяло да се загрере хубаво чрез движение или обличане, завиване.

Студена баня на половите органи (Обтривноседяща баня)
Стаята е добре стоплена. Болният сяда на столче. Отпред има легенче със студена вода 10-15 градуса. С парче ленен плат се загребва хубаво от водата и се обтриват външните полови органи. Мъжете държат пениса си с едната ръка нагоре и обтриват кожата отвън. Жените прекратяват процедурата по време на мензис. Времетраене 10-60 минути според възрастта и силите на организма.

Сауна (Парна баня).
Болният ляга на решетесто легло. Под леглото има три метални купи с вода, всяка купа е върху спиртник и се нагрява до 80-100 градуса. Болният е покрит с вълнено одеало. Лежи по гръб, после по корем. Времетраене 15-30 минути, за деца по-малко. След сауната да се направи студена баня на корема или на половите органи.
Това е описанието на пълната парна баня, има и частични парни бани, които засягат само някоя част от тялото.

Слънчеви бани. Луи Куне дава подробни описания как да се правят пълни или частични слънчеви бани. Във всички случаи главата и/или част от тялото се покрива с дебели зелени листа, например от тиква.

Променям имената на процедурите, защото така ми звучат по-естествено за нашето съвремие.

-----------------------------------------------------------------------
Ето и как изпълнявам процедурите.

Студена баня на половите органи. Самата процедура е проста, но на мен ми се стори сложно да пълня легенче, от което да изгребвам вода с кърпа. Луи Куне е въвел тази процедура, защото на половите органи има много нервни окончания. Тогава аз си казах, че то и акупунктурни точки ще има. И, както се е стигнало до ТЕС, така преиначих процедурата по следния начин. Пълня едно шише със студена вода от чешмата. Сядам на тоалетната и бавно се поливам с водата така, че постоянно да тече от пубиса надолу, но да не се излива наведнъж. Литър и половина за 5 минути. Не използвам кърпа, а потупвам с ръка и правя положителни и утвърждаващи визуализации. Представям си се такава, каквато искам да бъда. Ето защо мястото на тази тема е в ТЕС пространството :D

Студена баня на корема. Отново се зареждам с шише студена вода и сядам на тоалетната. Поливам си корема от пъпа надолу и настрани. От време на време разтривам с една естествена гъба за баня.

Когато правя студените процедури съм с чорапи и добре облечена отгоре - нещо вълнено или яке. За корема пише, че водата трябва да е по-топличка - 20 градуса, но аз ползвам студената от чешмата. Вкъщи ми задават въпроса какво ще стане с яйчниците ми, но отговарям, че е само за 10 минути и после се загрявам хубаво. Всъщност по-рядко правя тази баня. По-неудобно е, много се оливам с вода.

За храненето.
Луи Куне е категоричен, че хората са плодоядни и, че неговият метод работи само в комбинация с диета.
Но самият той описва съвършено здравия човек, като си вади изводи по частично здрави хора. Той не познава напълно здрав човек, значи и той самият не е бил такъв. Методът му явно е мощен, но може да се доодурдисва.
mayadob
Яка ТЕСла
Мнения: 1398
Регистриран на: 29 Мар 2008 18:32

Мнение от mayadob »

Наблюдавам някои промени у мен, откакто правя водните процедури, а това е от една седмица.

Имам мускулна треска. А не съм извършвала физически усилия.
По цялото тяло имам много и малки червени точици, като спукани капилярчета.
Зъбите ми се избелват след продължителни процедури.
Arethuse
Майстор
Мнения: 685
Регистриран на: 04 Сеп 2006 12:14

Мнение от Arethuse »

Зъбите се избелват или ти пада зъбния камък? Как разбираш, че ти пада зъбния камък? :)
ivangp
Site Admin
Мнения: 4568
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Мнение от ivangp »

Между другото аз съм чел книгата на Луи Куне преди около 15 години , когато за пръв път бе издадена в България и тогава книгата бе издадена под заглавието - НОВА ЛЕЧЕБНА НАУКА.
(Малка препратака към ГНМ, а и Лиу Куне също е немец. ) :)
Пробвал съм да се занимавам по нея, но на мен лично вегетарианството и плодоядството не ми понася. :)
Което не значи, че отричам метода. Той си има ценните страни. По-скоро не съм напълно съгласен с възгледите му за правилно хранене.
Между другото в книгата му е описан случай на лечение на едно момиченце което категорично отказвало да яде предписваните от него неузрели плодове и тричав хляб и през цялото време на лечението е яло само шоколад. :)
Хей шокохолици, сега да не се нахвърлите на шоколада защото имате оправдание, че е с лечебни свойства. :)
Искам да кажа, че може би е възможно да се постигнат подобни резултати и с различна от предписваната от Луи Куне диета.
Нямам неговия опит и практика с този метод и не го твърдя, само си размишлявам. :idea:
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
mayadob
Яка ТЕСла
Мнения: 1398
Регистриран на: 29 Мар 2008 18:32

Мнение от mayadob »

Arethuse написа:Зъбите се избелват или ти пада зъбния камък? Как разбираш, че ти пада зъбния камък? :)
Обикновено зъбите ми са покрити със зъбен камък. То се вижда и усеща. Опитвам се да се откажа от навика да ги мия. От време на време им тегля една четка и стават чисти, но не за дълго.

Ето как стана първия път. Една сутрин бях правила 10 минути студена полова баня. Същата вечер прекарах час и половина в банята. Слагах си разни маски по лицето и косата и, докато чаках да минаат минутите за маските, правих студената баня на половите органи. Първата пауза за студена баня беше 15 минути, а втората 10. Десетминутната баня е първата, за която се усетих да вкарам положителни визуализации. Когато приключих с къпането реших да си измия зъбите и първо ги погледнах в огледалото. Изумих се, че няма какво да мия. Нямах зъбен камък. Похвалих се на всички и всички се съгласиха, че зъбите са ми бели. Не бяха бели като бял лист, но бяха чисти.

След тази баня мъжът ми каза, че кожата ми е много мекичка. А не съм слагала нищо по кожата, както и по зъбите. Кожата съм поливала само с вода. Дори хумата от косата измивам с главата напред.
Pepita
Участник
Мнения: 22
Регистриран на: 20 Яну 2008 17:47

Мнение от Pepita »

Здравей, Мая,
Аз те предупредих, че също нямам голям опит в отводните бани. Правя ги едва от 40 дни. Просто ми се видяха неверотни резултатите от описаните случаи в книгата и реших да опитам да съчетая ТЕС с прочистващите бани. Още повече, че не се изисква пълно гладуване или там други гадни процедури за прочистване, които съм правила. Но когато прилагам дадена техника се старая максимално да спазвам правилата. Защо ти се е видяло трудно да изпълняваш правилно обтривноседящите бани? Струва ми се, че нещо не си разбрала. Просто сядаш в един голям леген, по точно на едно канче, обърнато обратно в легена, водата е на нивото на канчето. Потапяш непрекъснато кърпата във водата и обтриваш половите органи. Аз винаги започвам с обтривноседяща баня, защото шока за тялото от студената вода е по-малък и после преминавам към обтриване на корема. Винаги държа наблизо съд със студена чешмяна вода, която изливам в легена след като тялото малко свикне с водата. Пък и освен това водата в легена бързо се затопля от температурата на тялото. Освен това използването на груб памучен плат ми се струва, че има своето значение, може би подобрява кръвообращението, и изключвайки го ефектът не би бил същият. При мен още на втория ден ми се поразрани корема, може би го претрих :( (нали се престаравам във всичко, което правя), а може би беше някаква очистителна реакция. След това започнах по-нежно да обтривам корема. След втората седмица, когато ти писах, наистина се чувствах много добре, след това започнах да се обривам по корема и там където ме болеше най-много ми се появиха няколко гноящи пъпки. Не знам какво имам в червата си, може би язвен колит, знам ли, лекарите така и не ми направиха необходимите изследвания, но разбрах, че съм на прав път и трябва да продължа. Разбира се използвам някои хитринки - преди да започна банята се ТЕС-вам с изречението -Избирам да разреша на тялото си да се изчисти от всички болести и нечестотии (като под нечестотии имам предвид паразити, вируси, гъбички, бактерии и др. такива) чрез отводните бани. По време на банята благодаря на водата, че ме изчиства от всички болести. Понякога включвам и визуализация. От една седмица започнаха едни процеси и аз не мога да разбера точно какво става с мен. Чувствам се много уморена, езикът ми се покри с бели налепи, не че преди беше много чист, аз имам проблеми със стомашно-чремния тракт, но сега се покри повече. Гърлото ме заболя пак. Цигарите почнаха да не ми вървят :D , точно така се чувствах, когато гладувах. Искам да кажа, че това е може би очистващ процес. Това им е гадно на прочистващите техники и процедури, че винаги са съпроводени с кризи. Но сега съм въоръжена с ТЕС и не се страхувам. И тъй като бях много замаляла, а на следващия ден трябваше да ходя на работа си похапнах малко сирене и силите малко ми се възвърнаха. Ами това е. За сега не смятам да ги спирам, ако не друго то поне ще се калим :D . Забравих да ти кажа, че първита две седмици ги правих сутрин и вечер за по 15-20 мин. Но после хванаха едни студени априлски, че и майски дни и много трудно се преодолявах вечер да се топна в студена вода. Даже понякога ми се е налагало най-напред да си сгрея краката в много гореща вода, тъй като краката ми вечно мръзнат и после да направя студените бани на корема.
ivangp
Site Admin
Мнения: 4568
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Мнение от ivangp »

Пепита, това което описваш определено е очистителна реакция, което показва, че правиш нещата правилно и се движиш към изцеление. Продължавай в същия дух. Тялото обикновенно се променя(очиства) циклично. Има период на натрупване на жизнени сили, т.е. чувстваш се все по-добре и по-добре след което следва криза (рязко влошаване на състоянието, което продължава от няколко часа до няколко дни, обикновенно не повече от 10 дни) и след това следва нов подем на жизнените сили който те извежда на ново по-високо ниво на здраве, енергия и самочувствие.
Много е важно тези процеси да се разберат и човек да не се плаши от кризите , а просто да ги остави да си свършат работата и да преминат от само себе си.
По време на криза, както подсказва и самият организъм, трябва повече да се почива, да се избягва всякакво емоционално и психическо натоварване, да се избягва излагане на слънце между 10 и 16 часа, да се приемат много течности и вода и да се ограничи храненето с твърда и готвена храна. Т.е. най-добре да се консумират само плодове (без банани), и прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове (може и по един-два сурови яйчни жълтъка на ден, ако кризата продължи повече от 3-4 дни).
Ако не се спазват горните препоръки и се направи опит да бъде прекъсната лечебната криза с лекарства, шоколад , кафе или по-тежко смилаема - готвена храна, само се вреди на тялото и се връщаме назад към подтискане на болестта и запазването й , а не към изчистването й.
Така че стискай зъби през кризите и се усмихвай, почивай емоционално, психически и физически и скоро ще се почувстваш много по-добре от преди! :)
:idea: - Хапването на сиренето всъщност ти е затруднило очистителния процес, следващия път просто пий повече вода, билкови чайове или пресни сокове, усмихвай се на всяка своя клетка, визуализирай се здрава и изчакай кризата да отмине и гадостите да излязат от тялото ти по естествен път. Докато излизат ще боли и ще ти е кофти, но по добре да са извън теб отколкото в теб и по-добре да те боли кратко и интензивно, отколкото по-слабо но постоянно.
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
mayadob
Яка ТЕСла
Мнения: 1398
Регистриран на: 29 Мар 2008 18:32

Мнение от mayadob »

ivangp написа:Между другото аз съм чел книгата на Луи Куне преди около 15 години , когато за пръв път бе издадена в България и тогава книгата бе издадена под заглавието - НОВА ЛЕЧЕБНА НАУКА.
...
Исках да коментирам тук, че книгата наистина се казва "Нова лечебна наука". Настоящото издание под името "Водолечение" включва две книги - "Нова лечебна наука" и "Наука за лицеизраза"

Вчера ходих на сауна и имах възможност след това да правя студена полова баня. До сауната има и парна баня. Седях и в нея, но в сауната ми беше по-приятно.
Не мога да преценя дали има значение в парна баня или в сауна ще се потиш. Ако е най-важно изпотяването, на сауна е достатъчно. Ако е важно да е висока влажността, трябва на парна баня. От книгата не става ясно.

По време на студените бани се отхрачвам многократно. Не всеки път.
mayadob
Яка ТЕСла
Мнения: 1398
Регистриран на: 29 Мар 2008 18:32

Мнение от mayadob »

Хареса ми това за ТЕС преди банята. Искам да попитам как точно се формулира настройката в описания случай или направо се почват сериите с фраза като:
Избирам да разреша на тялото си да се изчисти от всички болести и нечестотии (като под нечестотии имам предвид паразити, вируси, гъбички, бактерии и др. такива) чрез отводните бани.
ivangp
Site Admin
Мнения: 4568
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Мнение от ivangp »

Настройката е както е описано в техниката на избора (виж допълнителни техники!) - Въпреки че съм/органите ми/половата ми система/червата ми и т.н./ задръстена (преувеличаването на проблема е техника от НЛП) със боклуци?токсини/шлакаи т.н./ аз напълно и безрезервно приемам себе си и избирам ..................
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
mayadob
Яка ТЕСла
Мнения: 1398
Регистриран на: 29 Мар 2008 18:32

Мнение от mayadob »

Аха. Всъщност единствено за Техника на избора се бях сетила, но така и не успях да си представя въпреки какво трябва да се формулира :?
Milenka
Участник
Мнения: 21
Регистриран на: 24 Апр 2008 13:25

Мнение от Milenka »

Не е по темата за Водолечение по начина по който вие описвате, но е за вода, така че ще задам въпроса си тук. Някой пил ли е топла вода(не гореща) с прясно изцеден лимон в нея за отслабване, за прочистване и т.н., сутрин на гладно? Мненията са:1. Пълна глупост, 2. Много е полезно А вие какво мислите?
ivangp
Site Admin
Мнения: 4568
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Мнение от ivangp »

Полезно е за прочистване.
За отслабване - може да има плацебо ефект. :)
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
Arethuse
Майстор
Мнения: 685
Регистриран на: 04 Сеп 2006 12:14

Мнение от Arethuse »

Лимоните са хубаво нещо, водата също, във всеки случай аз не бих очаквала чудеса от тази комбинация, макар че често си слагам лимон във водата.
rex
Участник
Мнения: 3
Регистриран на: 10 Юни 2008 20:48

Мнение от rex »

За да се топят мазнините в организма е добре съотношението сок от лимон : вода да е 1 : 9. Разбира се, става въпрос за изцеден сок от пресен лимон, а не някакви концентрати. Препоръката е да се пие на всеки час по една чаша вода с лимонов сок, може да се направи и олекотена форма на гладуване с тази течност - на 1 част сок от лимон - 9 части вода, или около 10 чаши за деня.
Успех!
Публикувай отговор