Здравейте и от мен

Чух за ТЕС преди около 2 месеца, попрочетох малко и за EFT и TFT, започнах от любопитство и като експеримент.. и сега след 1,5 месеца целенасочена работа съм толкова вдъхновена от резултатите, т.е. от начина по който се чувствам, че реших да споделя моя, макар и малък все още

, опит.
И така - моите проблеми за щастие не са свързани със сериозни физически болести, но бях на път да ги превърна в цяла гама от психологически такива благодарение най-вече на сериозна доза стрес и изолация от другите.
Преди да споделя какво и как пробвах, ще дам кратка предистория, която ми се вижда необходима за да опиша откъде тръгнах - преди 3-4 години животът ми сякаш започна да се "срива" на всички флангове, или поне аз възприемах промяната така и се съпротивлявах с все сили

. Прекратих дългогодишната си връзка, малко преди сватбата; започнах нова връзка, която беше много важна за мен, но която след време другият човек избра да прекрати, което ми донесе доста болка и разочарования; от добра и бързо развиваща се кариера нещата се развиха така, че известно време не знаех дали ще имам пари да си платя сметките следващия месец и дали ще имам работа; бях на 30 години и за първи път в живота си бях сама (въпреки, че винаги съм си представяла, че точно на тези години ще започна да градя семейство) и ме беше ужасно страх от това; през последните 2 години живеех „като насън” или по-точно като робот – бях в режим на „оцеляване” и си забранила да мисля за това какво наистина искам (защото животът ми беше безкрайно далеч от това „нещо”

) и си повтарях само „трябва да се справиш, трябва да уцелееш” и..уцелях, но с ясното съзнание, че нещо в мен не е ОК и че въпреки външния си успех, вътрешно се чувствам „не-цяла”, на парчета. Някак си се усещах като кучето на Павлов - ужасно стресирана и уплашена от страх, в който вече не вярвам, т.е. вече нямаше кой знае каква причина за стрес, но аз продължавах да „уцелявам” и да не живея в истинския смисъл на живеенето. Историята от кратка стана доста дългичка

, така че спирам дотук, искам само да добавя, че през това време аз не стоях просто ей така, чакайки да ставам все по-зле - напротив, опитвах доста различни неща за да се чувствам добре: спорт, медитация, спрях цигарите, пишех как се чувствам и водех диалози със себе си „ОК, Сиска, какво наистина трябва да направя за да си добре?”. И въпреки, че тези опити даваха известни, доста нестабилни резултати, аз продължавах да се чувствам все по-изолирана от света и от близките си (които за мое щастие наистина ме покрепяха и вярваха в мен), както и все по-обезверена, че изобщо някога пак ще се чувствам себе си, ще бъда уверена и обичаща живота.
Чух за ТЕС случайно, от моя позната, която има Хашимото и мислеше да опита тази техника. В началото отрекох идеята, защото си мислех, че аз познавам „толкова добре себе си”

, че няма да има смисъл. Мухата обаче бръмчеше в главата ми и след няколко дни порових повече в Интернет, намерих този форум и попаднах на един сайт за EFT , откъдето си свалих ръководството на Гари Грейг на английски. Изобщо не знаех от къде да започна, защото проблемите ми бяха „ужасно” много. И започнах с едно клипче в utube за изчистване на енергията от друг човек (то е малко по-„популярен” ТЕС) и си казах „изчиствам енергията си от Иван (мъжа, с който се разделих преди 2 години и което още ме тормозеше и .. може би още ме тормози донякъде)”, след два кръга по точките се почувствах супер и спах като „къпна” – наистина работи си помислих и на следващия ден изживях ужас като някъде следобяд станах супер нервна, без причина, в главата ми започнаха да появяват всички неща, които не можех да простя на Иван и се прибрирах от работа изпълнена с такъв гняв, какъвто не бях изпитвала от много месеци. Първоначално бях много разочарована, че ТЕС не работи, после осъзнах, че може би наистина се изчиствам – от негативните емоции, които още изпитвам към него. Продължих с ТЕС, вече малко по-сериозно – разгледах форума, прочетох съветите на Иван, направих си няколко списъка: с негативни случки; с неща, които „не мога да си простя”; с нещата към които стремя и с „контра-силите”, т.е. защо всъщност не ги искам; с негативните ми убеждения към самата мен, например „аз не мога да изграждам дългосрочни и хармонични взаимоотношения” или „аз съм нервна”. И започнах по списъка, както и със странични неща, които се сещах – спомени, които изкачаха в главата ми, като цяло най-вече от личния живот засега: случки с родителите ми, случаи, в които съм се чувствала предадена, неуспехи в личен план. Минах и през ПО – някъде към края на втората седмица си казах „Супер, тази техника наистина работи, обаче дали наистина това е моят път, дали не трябва сама да се справя с предизвикателствата в живота си, защото няма да „истинско” ако се справя чрез ТЕС”, после си дадох сметка, че просто си търся извинение за да продължа да страдам. Основно се занимавам с ТЕС само вечер преди лягане, но за 1,5 месеца успях да постигна наистина много, като се има предвид, че по собствената ми преценка не съм и на половината от това, което искам да постигна (а именно да постогна хармония със себе си, защото не съм си поставяла „предизвикателство”): подобрих значително взаимоотношенията си с приятелите си, с майка ми и баща ми и с колегите си; спрях да се дразня на най-дребните си недостъци и да се обвинявам за тях, както и да правя това с другите; спрях да се чувствам непрекъснато под „заплаха”, неясно каква; спрях да се изучавам дълго в огледалото за да се убедя, че лицето ми все още е красиво и няма бръчки; вероятно и още доста неща, които вече съм забравила, че съм имала/правела. Но най-важното, което мога да обобщя като резултат, е че от усещането, че се „влача”, придобих нормалното си състояние, или по-точно нормалното си състояние, преди последните 2 години – да се радвам на живота и да „флиртувам” с него (нямам предвид да си играя, а по-скоро да доставям и търся радост и удоволствие), да се смея доста (защото почти бях спряла да се смея) и да вярвам, че всичко ще е ОК и че няма невъзможни неща, условно няма разбира се.
В момента не мога да повярвам, колко зле се чувствах и как през голяма част от времето си се усещах „мръсна” и „разкъсана”. Надявам се и да не го повярвам отново

.
Ще споделям резултати

.
Сиска