А храненето до голяма степен е и социален феномен, който ни свързва със семейството и народа ни, с цялата земя по определен начин. Пържената мекица може и да е вредна, но може и да ти е един от най-хубавите спомени как баба ти ти пържи и ти и братовчедите ти тропате с вилиците по масата от нетърпение. Т.е. това е пряко обяснение в любов от баба ти по нейния си начин, т.е. енергия, влезнала в теб, която си те грее цял живот. Ако “типично бг мислене” изобщо съществува, то за него има и други важни неща, освен правила, които Западът приема. Но щом детето на приятелката ти веднага е променило храненето си в Щатите, пак говори, че това възпитание в правила и определено хранене е много крехка работа, ако не си убеден вътрешно /както сме ние, които сме препатили, но едно дете?/. Между другото родителите ми имаха семейни приятели шведи, които идваха всяко лято и се скъсваха да ядат българска храна и много бяха щастливи от нея и все искаха още, кажи-речи всичките ни снимки с тях са на маса

Четох преди време, мисля че в книгата на Ян ван Хелсинг за новите деца, интересни за мен разсъждения на тема хранене. Че коалата се е ограничила до ядене на само един вид листа и е на изчезване, а хлебарката яде всичко /и човека май?/ и е превзела целия свят. И че дори хранени по ужасен американски начин, децата на новото време се адаптират, защото храната е вторична /т.е. в система с много силна енергетика, както е едно ново дете, ако се вкарат неща като чипс и хамбургер, то те приемат енергетиката на детето, а не на детето да спада енергетиката от хамбургера/.
Определено смятам, че за венци и зъби работата с емоциите е много, много и пак много по-важна. Когато прави човек както трябва техники за освобождаване от гняв, яд, ярост, имаш чувството, че ще си счупиш зъбите от стискане, и после дни наред имаш ужасно напрежение във венците, докато излезне. В моето семейство само аз съм правила това, но се повлияха и децата ми, косвено и тяхното хранене и вече не се разправяме кое вредно и кое полезно, изобщо, разправяме се много малко за всичко. Ползата от определения начин на хранене се оказа по-малка от вредата, че съм имала крайности в мисленето относно храненето и много други неща. Мислех, че ще си счупя зъбите от стискане и спазми, породени от крайно мислене, Иван знае, защото му пишех относно ББ.
Ето обобщени по някакъв начин тези разнопосочни мисли: любовта в душата, високата емоционалната „интелигентност”, спокойствието с времето създават висока енергетика в човека, тя формира висок имунитет, от който и здравите зъби са пряко следствие. Всичко, което пречи на тази висока енергетика /крайности, фиксации, за всеки е различно/, е хубаво да се преразгледа. Според моя опит храненето трябва да е в съзвучие с вътрешното усещане за тези процеси, да е съзвучно и с вкуса на човек, а не да се мисли, че е най-важното и единственото. Началото на книгата на Дона Идън много ми харесва, как се е прочистила изцяло и после е получила шок, като се е върнала в Щатите, но явно като енергетиката и вече е била силна, се е справила и пак си е така добре, дори и в Щатите. Това изцяло, изцяло съвпада с моя опит.