Енергийната медицина на Дона Идън е книга, скоро излезе второто й издание на български. Разликата във второто издание е, че има два DVD диска с упражнеията.

Информацията е от китайците, минала през американците, класика

Дона Идън е жена, която вижда фините енергии. Освен това работи с тях и има много клиенти, които лекува успешно. Мъжът й казва, че има хора, при които ТЕС не работи, но няма хора, при които методите на Дона Идън да са пробвани и да не са работили. Това за мен е много окуражаващо. Значи, че, ако нящо не стане с ТЕС, ще стане по друг начин. (Например с много ТЕС

Дона Идън описва енергийните структури, които вижда. Чакри, аура, меридиани и някои по-неизвестни. За всяка структура дава упражнения. Показва как с мускулен тест да се намират нередностите по различните структури.
Упражненията, които дава, са много. Затова е избрала няколко, които вършат чудна работа при повечето хора и ги дава като ежедневен комплекс. Ето видео с този комплекс - http://video.google.com/videoplay?docid ... 2421318472 В нета се намират филмите, които са към книгата. Но в книгата са преведени на български.
Когато правя упражненията й, се чувствам супер. Когато се чувствам супер, нямам нужда от упражнеия. И така правя периоди на действие и на застой.
Прави ми впечатление, че при нейните упражнения не се обръща внимание на това какво мислиш по време на изпълнението им. Има някои малки изключения.
При ТЕС се работи върху конкретен проблем. Докато при тази енергийна медицина се работи за цялостно творчество. Пак с малки изключения. За да работиш по-конкретно, трябва доста да задълбаеш.
Искам да обърна специално внимание на това, че в книгата се говори и за зъбите. Навсякъде другаде имам чувството, че кариесът не се счита за болест и не се споменава. Тук е даден алгоритъм как да се лекува кариес или как поне да се успокои болката на зъб.
За мен и за няколко приятелки книгата беше изключително интересна. Предполагам, че и на доста хора тук ще се хареса.
Днес имах интересна случка и това ме подсети, че имам да пускам тази тема.
Сутринта бързах с децата. Синът ми (4,5 г) се оплакваше, че го болят краката и не може да ходи. Много го боляха. Посочи, че болката е на колената отзад. Дона Идън опсва едни енергии, които минават точно около колената и от филмите много добре помня кое упражнение е за тях. Накарах Кирчо да направи упражнението в адаптиран детски вариант. Болките в краката му минаха и продължихме. Аз лично се учудих.
Ако не бяха филмите, нямаше да запомня така добре кое упражнение за какво служи.