Темпорално потупване (Накратко).

"Темпоралното потупване" е древна техника, наскоро преоткрита наново. Най-напред е използвана на Изток като болкоуспокояващо средство, но се оказва много ефективна за разрушаване на стари привички и едновременно създаване на нови.
Потупването по протежение на темпоралната кост - като се започне от слепоочията и в кръг се стигне до задната част на ухото прави мозъка по-възприемчив и временно потиска другите сензорни импулси. Също така успокоява тройния енергетизатор, защото потупването става в посока, обратна на естествения му поток, а всъщност тройният енергетизатор най-решително управлява навиците на тялото. Успокоявайки онази част от нервната система, която се бори да запази старите навици, вие много по-лесно можете да формирате нов навик.
През 70-те години основателят на приложната кинезиология Джордж Гудхарт открил, че потупването по черепната линия между темпоралната и спеноидалната кост временно премахва механизмите, които пропускат сензорните импулси. Ако прилагате автосугестия или утвърждавате на глас нещо, докато потупвате, мозъкът ви ще е изключително податлив. Потупването по темпоралната кост също така улавя разликите между лявото и дясното полукълбо на мозъчната кора. Понеже при повечето хора в лявото полукълбо е закодирана критичност и скептицизъм, отрицателно формулираните твърдения са по-тясно свързани с начина, по който то функционира, и е по-вероятно то да ги приеме. За такива твърдения потупваме лявата страна главата. По подобен начин, тъй като дясното полукълбо възприема положителна информация, за позитивно формулирание твърдения потупваме дясната страна. Този модел действа обратно при някои левичари, но можете да тестувате енергийно, за да сте сигурни. Ако давате добър резултат при потупване на лявата страна, съпроводено с отрицателно формулирано твърдение, спазвайте инструкциите; в обратния случай сменете местата на "ляво" и "дясно" в инструкциите.
Започнете, като определите навик, отношение, автоматична емоционална реакция или свързано със здравето ви състояние, което желаете да промените. Опишете исканата промяна в едно изречение, заявено като положително твърдение, в сегашно време, сякаш желаното състояние вече е налице. Това може да не е вярно в момента, но изразява желанието ви да бъде истина в бъдеще. Например можете да кажете: "Когато съм под напрежение, запазвам спокойствие". Хубаво е и да напишете твърдението си.
След това повторете твърдението, като запазите същото значение, но го формулирате с отрицателни частици (например "не", "никога", "няма" и т. н.). Така "спокоен и балансиран" ще се трансформира в: "Когато съм под напрежение, вече не изпадам в стрес". Обърнете внимание, че смисълът остава положителен, независимо, че твърдението е изречено с отрицателни думи. Друг пример: "Ям за здраве и добро самочувствие и изпитвам удоволствие от храната" може да се преобразува в: "Не се храня поради тревога и принуда". "Ноктите ми растат дълги и здрави" става: "Повече не си гриза ноктите". (Време - около минута).
1. Започвайки от слепоочието, потупвайте лявата страна на главата отпред назад с трите средни пръста (показалец, среден и безименен) на лявата ръка. Кажете негативно формулираната версия на твърдението, като спазвате ритъма на потупванията. Потупвайте достатъчно енергично, за да направите плътен контакт и да усетите лек тласък. Потупвайте отпред назад около пет пъти, като всеки път изказвате твърдението.
2. Повторете техниката отдясно, като потупвате с дясната ръка и използвате този път положителната форма на твърдението.
3. Повтаряйте процедурата по няколко пъти на ден. Колкото повече потупвате и утвърждавате новия модел, толкова по-силен е ефектът върху нервната ви система и полето на навиците.
Потупването на темпоралната кост е комбинация от множество мощни елементи, сред които повторение, автосугестия и препрограмиране на невроните. То влияе не само на мозъка, но и на всеки меридиан, така че посланието за намеренията ви се изпраща до всяка система в организма. Това е изкушаващо лесен метод за промяна на много модели, които не могат да се преодолеят единствено чрез силата на волята.
Удивителни са паралелите между физическите и емоционалните ни проблеми. Понякога поведението на даден орган започва да отразява начина, по който ние се държим. Ще използвам себе си за пример. Някой път ми е трудно да поставя ясни граници между мен и хората. Имайки предвид естеството на работата ми, това може да се окаже непреодолим проблем. Преди няколко години станах изключително податлива на инфекции. Като че ли тимусната ми жлеза, отговаряща за предпазването на организма от инфекции, моделираше поведението си аналогично на моето. Започнах да потупвам върху лявото си слепоочие твърдението: "Тимусната ми жлеза не позволява вече на чужди нашественици да проникват в организма ми", а отдясно: "Тимусната ми жлеза бдително съблюдава строги граници, които държат на разстояние чуждите нашественици". Не само устойчивостта ми към инфекции се подобри, но и способността ми да създавам граници между себе си и останалите.
Част от очарованието на този метод е, че като излагате намеренията си в рамките на две кратки изречения, понякога достигате до дълбоката същност на една сложна и учудваща връзка между тяло, ум и душа.
Съществува и друго приложение на точките за темпорално потупване - безмълвното им поглаждане вместо потупване. Това е едновременно успокояващо и утешаващо. Поставете пръстите си върху слепоочията от двете страни на главата и погалете темпоралните точки, като дишате дълбоко. Когато искате да задоволите някое силно желание, поглаждайте темпоралните точки от двете страни на главата едновременно и дишайте дълбоко. Ако например изпитвате паническо усещане за глад или желание да се поддадете на друго пристрастие, погладете темпоралните си точки. Много хора успокояват страстите си чрез този прост метод и чувството за паника отминава.