TЕМПОРАЛНО ПОТУПВАНЕ

Техники и подходи, които можете да използвате като допълнение или заместител на ТЕС.
Essence
Участник
Мнения: 94
Регистриран на: 17 Ное 2008 12:32

TЕМПОРАЛНО ПОТУПВАНЕ

Мнение от Essence »

ДОНА ИДЪН: РЕПРОГРАМИРАНЕ НА МИСЛИ, ПОВЕДЕНИЕ, НАВИЦИ. ПРОМЯНА НА ФИЗИОЛОГИЧЕН ИЛИ ПСИХОЛОГИЧЕН НАВИК
Темпорално потупване (Накратко).
Изображение

"Темпоралното потупване" е древна техника, наскоро преоткрита наново. Най-напред е използвана на Изток като болкоуспокояващо средство, но се оказва много ефективна за разрушаване на стари привички и едновременно създаване на нови.
Потупването по протежение на темпоралната кост - като се започне от слепоочията и в кръг се стигне до задната част на ухото прави мозъка по-възприемчив и временно потиска другите сензорни импулси. Също така успокоява тройния енергетизатор, защото потупването става в посока, обратна на естествения му поток, а всъщност тройният енергетизатор най-решително управлява навиците на тялото. Успокоявайки онази част от нервната система, която се бори да запази старите навици, вие много по-лесно можете да формирате нов навик.
През 70-те години основателят на приложната кинезиология Джордж Гудхарт открил, че потупването по черепната линия между темпоралната и спеноидалната кост временно премахва механизмите, които пропускат сензорните импулси. Ако прилагате автосугестия или утвърждавате на глас нещо, докато потупвате, мозъкът ви ще е изключително податлив. Потупването по темпоралната кост също така улавя разликите между лявото и дясното полукълбо на мозъчната кора. Понеже при повечето хора в лявото полукълбо е закодирана критичност и скептицизъм, отрицателно формулираните твърдения са по-тясно свързани с начина, по който то функционира, и е по-вероятно то да ги приеме. За такива твърдения потупваме лявата страна главата. По подобен начин, тъй като дясното полукълбо възприема положителна информация, за позитивно формулирание твърдения потупваме дясната страна. Този модел действа обратно при някои левичари, но можете да тестувате енергийно, за да сте сигурни. Ако давате добър резултат при потупване на лявата страна, съпроводено с отрицателно формулирано твърдение, спазвайте инструкциите; в обратния случай сменете местата на "ляво" и "дясно" в инструкциите.
Започнете, като определите навик, отношение, автоматична емоционална реакция или свързано със здравето ви състояние, което желаете да промените. Опишете исканата промяна в едно изречение, заявено като положително твърдение, в сегашно време, сякаш желаното състояние вече е налице. Това може да не е вярно в момента, но изразява желанието ви да бъде истина в бъдеще. Например можете да кажете: "Когато съм под напрежение, запазвам спокойствие". Хубаво е и да напишете твърдението си.
След това повторете твърдението, като запазите същото значение, но го формулирате с отрицателни частици (например "не", "никога", "няма" и т. н.). Така "спокоен и балансиран" ще се трансформира в: "Когато съм под напрежение, вече не изпадам в стрес". Обърнете внимание, че смисълът остава положителен, независимо, че твърдението е изречено с отрицателни думи. Друг пример: "Ям за здраве и добро самочувствие и изпитвам удоволствие от храната" може да се преобразува в: "Не се храня поради тревога и принуда". "Ноктите ми растат дълги и здрави" става: "Повече не си гриза ноктите". (Време - около минута).
1. Започвайки от слепоочието, потупвайте лявата страна на главата отпред назад с трите средни пръста (показалец, среден и безименен) на лявата ръка. Кажете негативно формулираната версия на твърдението, като спазвате ритъма на потупванията. Потупвайте достатъчно енергично, за да направите плътен контакт и да усетите лек тласък. Потупвайте отпред назад около пет пъти, като всеки път изказвате твърдението.
2. Повторете техниката отдясно, като потупвате с дясната ръка и използвате този път положителната форма на твърдението.
3. Повтаряйте процедурата по няколко пъти на ден. Колкото повече потупвате и утвърждавате новия модел, толкова по-силен е ефектът върху нервната ви система и полето на навиците.
Потупването на темпоралната кост е комбинация от множество мощни елементи, сред които повторение, автосугестия и препрограмиране на невроните. То влияе не само на мозъка, но и на всеки меридиан, така че посланието за намеренията ви се изпраща до всяка система в организма. Това е изкушаващо лесен метод за промяна на много модели, които не могат да се преодолеят единствено чрез силата на волята.

Удивителни са паралелите между физическите и емоционалните ни проблеми. Понякога поведението на даден орган започва да отразява начина, по който ние се държим. Ще използвам себе си за пример. Някой път ми е трудно да поставя ясни граници между мен и хората. Имайки предвид естеството на работата ми, това може да се окаже непреодолим проблем. Преди няколко години станах изключително податлива на инфекции. Като че ли тимусната ми жлеза, отговаряща за предпазването на организма от инфекции, моделираше поведението си аналогично на моето. Започнах да потупвам върху лявото си слепоочие твърдението: "Тимусната ми жлеза не позволява вече на чужди нашественици да проникват в организма ми", а отдясно: "Тимусната ми жлеза бдително съблюдава строги граници, които държат на разстояние чуждите нашественици". Не само устойчивостта ми към инфекции се подобри, но и способността ми да създавам граници между себе си и останалите.

Част от очарованието на този метод е, че като излагате намеренията си в рамките на две кратки изречения, понякога достигате до дълбоката същност на една сложна и учудваща връзка между тяло, ум и душа.
Съществува и друго приложение на точките за темпорално потупване - безмълвното им поглаждане вместо потупване. Това е едновременно успокояващо и утешаващо. Поставете пръстите си върху слепоочията от двете страни на главата и погалете темпоралните точки, като дишате дълбоко. Когато искате да задоволите някое силно желание, поглаждайте темпоралните точки от двете страни на главата едновременно и дишайте дълбоко. Ако например изпитвате паническо усещане за глад или желание да се поддадете на друго пристрастие, погладете темпоралните си точки. Много хора успокояват страстите си чрез този прост метод и чувството за паника отминава.
Последно промяна от Essence на 02 Дек 2011 19:21, променено общо 2 пъти.
Essence
Участник
Мнения: 94
Регистриран на: 17 Ное 2008 12:32

Мнение от Essence »

(Продължение)

Толкова съм убедена, че темпоралното потупване е най-доброто средство да регулираме живота си, че ми се иска да ви разкажа няколко случая, където то не е действало, тъй като те са поучителни как да го впрегнем в работа, т.е. какви грешки да не правим. Забелязала съм, че темпоралното потупване не работи, когато твърденията не са словесно точно конструирани. Думите трябва да са на език, който ви е добре познат. Понякога е за предпочитане изреченията да са изказани простичко, на възможно най-достъпен език, вместо да са моралистични, религиозни, в стил Нова епоха или други "маниашки" думи, които са далеч от начина ни на мислене. Важно е също думите да са свързани с нашите ценности и да съответстват на чувствата така, че когато казваме нещо, да не излезе, че мислим за друго или се опитваме да отхвърлим основна потребност.
Една жена искаше да отслабне с 9 килограма, а вместо това качи 15, използвайки този начин. От лявата си страна тя потупваше твърдението: "Вече не задържам наднорменото си тегло", а отдясно: "Стрелката на кантара ми сочи 75". Изреченията изглеждат правилни, но ефектът беше обратен. Помолих я да забележи дали мислите й следват думите, дали съзнанието й не се колебае или други образи не навлизат в него. Оказа се, че при всяко потупване й идвало на ум: "По дяволите, приличам на лелка, винаги ще имам тяло на лелка, накрая ще заприличам на (дебелата ми) леля Софи". Тя се потупвала с тази мисъл по 5 пъти на ден. И дало резултат! Мисълта и образът бяха много по-мощно внушение, отколкото старателно подбраните й твърдения. Впрочем жената отслабна значително, когато промени изреченията: отляво "Не съм наследила тялото на леля Софи", а отдясно "Наследила съм тяло, което може да бъде фино и гъвкаво".

Една моя приятелка реши да се откаже от пушенето, след като повече от година се бори с хронична кашлица. Научих я на темпоралното потупване. Потупвайки твърденията си "Вече не пуша" отляво и "Животът без цигари ми харесва" отдясно, започна да пуши като луда и изглеждаше много нещастна. Нещо в потупването засилваше навика й, а това много я безпокоеше. Независимо че потупването категорично имаше ефект, макар и обратен на желания, тя осъзна, че техниката действа и реши да се опита да я употреби в своя полза. Тя усещаше, че тревогата е ключът към проблема. Твърдението "Вече не пуша" провокираше безпокойството й, отчасти защото пушенето бе основният й метод за релаксация. Включвайки интуицията си, тя откри нова словесна формула. Отляво започна да потупва с думите: "Безпокойството вече не ме кара да пуша", а отдясно: "Вече пуша само за удоволствие и за да бъда здрава". Тревожността й рязко намаля и от пакет цигари дневно тя отиде на три цигари седмично. Удържа това положение в продължение на няколко месеца, използвайки запалваната от време на време цигара като мантра, като акт на медитация. Кашлицата й изчезна. Накрая тя напълно отказа цигарите.
Както при енергийното тестуване, а всъщност и при повечето неща в книгата, техниките често изискват повече неща от едно механично потупване.

Нека обобщим онова, което трябва да имате предвид: потупването на темпоралната кост, съпроводено със словесни изявления, ще бъде по-ефективно, ако: (1) твърдението за лявата страна съдържа поне една отрицателна думичка, а твърдението за дясната само положителни, (2) твърденията са хармонични с начина, по който обикновено мислите и се изразявате, (3) казвайки твърденията, задържате вниманието си върху думите и тяхното значение, (4) твърденията не ви карат да извършвате неща, които противоречат на вашата ценностна система или на основни ваши потребности. Наблюдавала съм успешното въздействие на темпоралното потупване при изключително широка гама от проблеми. То помага на хората да спрат цигарите, пиенето, преяждането. Помага за изграждането на себеувереност, оптимизъм и себеуважение. Прави имунната система устойчива срещу различни сериозни болести, подобрява метаболизма при опити за отслабване, засилва координацията при изграждане на нови умения. То е важен фактор при ограничаване развитието на рака, изчистване на екземи и понижаване на високо кръвно налягане.
Изберете поведение, емоция или физиологично състояние, което ви е цел. Формулирайте негативно твърдение, което да потупвате от лявата страна, и положително за дясната. Извършвайте потупването по 4-5 пъти дневно поне в продължение на седмица. При дълбоко вкоренените навици минава най-малко месец, преди резултатите да станат явни. Даже и да сте скептични, преценете сами въз основа на получените резултати.
Последно промяна от Essence на 02 Дек 2011 19:23, променено общо 2 пъти.
Аватар
гената
Майстор
Мнения: 1805
Регистриран на: 22 Яну 2011 16:28

Мнение от гената »

Тук гената долавя едни вибрации в себе си от инфото за тази техника,които са подобни когато прочетох и за тес,явно ще се обърне по сериозно внимание на това от моята скромна личност,въпрос на време както се казва! :wink:
Действаме! :roll:
bulgi
Участник
Мнения: 70
Регистриран на: 03 Фев 2007 21:24

Мнение от bulgi »

Опитвам се да формулирам 2 фрази за баща ми.
След 2 инсулта, движи трудно десния си крак, а онзи ден е и паднал и съвсем не може сигурно и стабилно да стъпва на него.
За момента сме формулирали фразите така:

Когато стъпвам на десния си крак съм стабилен и сигурен.
и
Когато стъпвам на десния си крак той не се подгъва и не поддава.

Тесахме малко, но понеже съм почти сигурна, че той сама няма да тесва, а за темпоралното потупване някак ми се струва по-възможно да го прави сам. Аз ще му правя проски доколкото мога, но ще можем да се калибрираме само по телефона, та се надявах с ТП да може и сам да ги помогне поне за крака и движението му. Как ви звучат фразите? Нещо може ли да им се дооправи?
Alisa
Майстор
Мнения: 2043
Регистриран на: 12 Май 2010 22:17
Местоположение: София
Обратна връзка:

Мнение от Alisa »

на мен ми звучи добре, пробвате и ще знаете със сигурност как работят. Той борави ли с визуализации? А КС- нали са по-лесни за прилагане, пък и ТЕС на ум...изобщо иска ли такъв тип лечение?!
КОЙ, АКО НЕ ТИ?! КОГА, АКО НЕ СЕГА?!
Аватар
Емоция
Активен
Мнения: 116
Регистриран на: 14 Окт 2009 14:36

Мнение от Емоция »

Bulgi, защо баща ти не опита с Обичам те и Благодаря от Хоопонопоно? Уверявам те, че са наистина лековити мантри. Нека баща ти да ги казва няколко пъти на ден. Особено Обичам те - отваря неподозирани прекрасни емоции в дълбините на душата и сърцето. При мен подсилват интуицията и решителността. Може да благодари на десния си крак, че му служи отлично, че е един прекрасен крак и т.н.

п.п. да ни ме смеете сега :oops:
nikimm
Майстор
Мнения: 804
Регистриран на: 29 Мар 2009 15:24

Мнение от nikimm »

Имам питане към техниката?
Един наляво и един път надясно и с това пиключваме или потупване няколко пъти по целия енергиен път с няколко пъти повтаряне на формулировката съответно от двете страни?
"Същността на "философията" е в това, човек да живее така, че щастието да зависи колкото се може по-малко от външни фактори"
Епиктет
ivangp
Site Admin
Мнения: 4568
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Мнение от ivangp »

По няколко пъти.
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
Essence
Участник
Мнения: 94
Регистриран на: 17 Ное 2008 12:32

Мнение от Essence »

Един пълен кръг включва 5 потупвания отляво + 5 отдясно.
Всичко това се повтаря поне по 5-6-7 пъти на ден.
nikimm
Майстор
Мнения: 804
Регистриран на: 29 Мар 2009 15:24

Мнение от nikimm »

Ок, мерси!
"Същността на "философията" е в това, човек да живее така, че щастието да зависи колкото се може по-малко от външни фактори"
Епиктет
tonita
Участник
Мнения: 26
Регистриран на: 26 Сеп 2009 15:58

Мнение от tonita »

Здравейте ,
искам да попитам ръката , с която се потупва има ли значение ,т.е. може ли от двете страни с дясна ръка и съответно от двете само с лява?
Essence
Участник
Мнения: 94
Регистриран на: 17 Ное 2008 12:32

Мнение от Essence »

C лявата ръка - от лявата страна, с дясната - от дясната страна.
Eто кратък видео линк:
Reprogramming Summary
tonita
Участник
Мнения: 26
Регистриран на: 26 Сеп 2009 15:58

Мнение от tonita »

Мерси за отговора ! Попитах ,защото много удобен момент за това е когато кърмя бебето си , за това се чудех ,ще има ли друг ефект ако е с едната ръка.

и още нещо -възможно ли е да имам главоболие от това, правя го вече пети ден по пет пъти ,и няколко дни имам главоболие ,което е постоянно през деня ? Дано да е във връзка с изчезването на старите навици:-)))
Essence
Участник
Мнения: 94
Регистриран на: 17 Ное 2008 12:32

Мнение от Essence »

Да, възможно е. Много добре те разбирам. Аз също имах главоболие в началото, което много ме демотивираше. Според мен няма връзка с изчезването на стария(-те) навик(-ци).
Не знам на какво точно се дължи, предполагам на натрупани застояли енергии в тялото, защото аз реших проблема с моето като изчиствах чакрите си (по начина, даден от Дона, а не с ТЕС) в продължение на поне седмица.
Не е толкова непосилно, колкото изглежда - щом веднъж го направиш, ще ти хареса и ще ти се иска отново...

Другото, което си мисля е, че щом вече пет дни си го правила, значи си се настроила достатъчно към техниката и може да продължиш и със съвсем леки докосвания.

В книгата си, в частта за проследяването на централния енергиен поток ("закопчаване на цип"), Дона казва, че ръцете ни излъчват ел. магнитни енергии, които проникват в меридианите при самото им проследяване.

И винаги когато правиш темпорално потупване, задължително го комбинирай с невролимфатичен масаж (като наблягаш на най-много далачните точки) - това, за да се избегнат депресивни състояния от проследяване на тройния енергетизатор в обратна посока (и това съм го изпитала):
Depression from Sedating Triple Warmer Too Long
Bastet
Напреднал
Мнения: 338
Регистриран на: 19 Юни 2008 02:17

Мнение от Bastet »

Някой има ли резултат от темпоралното потупване???
Публикувай отговор