Toчката под ключицата

Преди да задаваш каквито и да е въпроси, свързани с използването на ТЕС, използвай търсачката!
Също така много полезно ще е да прочетеш ВАЖНИТЕ теми тук! В тях е есенцията на приложението на ТЕС.

Ако не го направиш, рискуваш въпросите ти да бъдат изтрити и темите ти блокирани.
vqra
Майстор
Мнения: 640
Регистриран на: 18 Яну 2010 15:20

Toчката под ключицата

Мнение от vqra »

"За намиране на точките се използва отсечка, наречена цун, величина, която е изключително индивидуална, тъй като се определя чрез разстоянието м/ду сгъвките на свития среден пръст - при мъжете на лявата ръка, а при жените на дясната. (като свиеш десния среден пръст и от свивките теглиш перпендикуляр - това е разстоянието/ Всички части на тялото се разделят условно на определен брой индивидуални отсечки. Обикновено точката се намира на границата им и често съвпада с вдлъбнатини, напипвани от пръстите. Направете си лента /подобна на шивашкия см/ с отмерени в/ху нея 10-12 ваши индивидуални цуна. С помощта на тази лента вие лесно ще намерите необходимите точки за масаж. "

( шу-фу) е симетрична, намира се на 2 цуна встрани от предната средна линия под ключицата. Предна сред. линия- разполовява надлъжно тялото на две/


Иване, моля за отговор, това ли е тази точка под ключицата?


И ако е възможно кажи как е китайското наименование на точката на главата и точката под мишницата?

Благодаря.
ivangp
Site Admin
Мнения: 4553
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Мнение от ivangp »

Вяра, ако ти от обяснението което си дала по-горе успееш да разбереш как се определя един цун, ще те цуна. :)
Точката под ключицата се намира на ширината на показалеца и средния пръст събрани заедно, встрани от гръдната кост и на същото разстояние под ключицата. Точката на върха на главата мисля че се казва БАЙ приятел.
Тази под мишницата не знам как се казва на китайски.
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
vqra
Майстор
Мнения: 640
Регистриран на: 18 Яну 2010 15:20

Мнение от vqra »

ivangp написа:Вяра, ако ти от обяснението което си дала по-горе успееш да разбереш как се определя един цун, ще те цуна. :)
Е, не съм го обяснила много ясно, сори. Словото е несъвършено средство, а и тук няма как да го нарисувам. С две думи при жените това е разстоянието м/ду сгъвките на свития среден пръст. Според мене всеки би се сетил за кое разстояние става въпрос. :)

Точката под ключицата се намира на ширината на показалеца и средния пръст събрани заедно, встрани от гръдната кост и на същото разстояние под ключицата.
Благодаря за точния отговор. Най-после разбрах. Еврика!!!:D
Ами да, точно тази точка е. Казва се шу-фу. При мен точно ширината на показалеца и средния ми пръст се равнява на два мои цуна :* ;)
Най-после и аз да разбера къде е тази точка под ключицата и близо до гръдната кост ;)
Точката на върха на главата мисля че се казва БАЙ приятел.


Ах, как си и запомнил името, я кажи? ;);) Подозирах, че е тя, но не бях сигурна. И се казва бай-хуей, а не бай-приятел. Изясниха ми се точките! ТРИЙ! ;)Изображение
dejavu
Участник
Мнения: 79
Регистриран на: 18 Юни 2011 12:05

Мнение от dejavu »

И аз да си изясня нещо за тази точка под ключицата, че ми е най-трудно да установя точното й местоположение. Намира се в дупка между ребрата, нали?
На 2 пръста под ключицата или на 2 пръста встрани от гръдната кост? :roll:
Alisa
Майстор
Мнения: 2096
Регистриран на: 12 Май 2010 21:17
Местоположение: София
Обратна връзка:

Мнение от Alisa »

В книгата е обяснено доста добре, даже има снимка! Има и клипчета в ю туб...
КОЙ, АКО НЕ ТИ?! КОГА, АКО НЕ СЕГА?!
Yandra
Активен
Мнения: 169
Регистриран на: 04 Май 2011 14:48
Местоположение: Варна

Мнение от Yandra »

Eто един линк с картинки, на който попаднах, докато търсех точката ин'тан :)

http://www.shakola.com/blog/2011/01/%D0 ... B0-%D0%BC/
elie
Участник
Мнения: 21
Регистриран на: 05 Юли 2010 16:18

Мнение от elie »

Яндра, благодаря за линка! пуснала си го точно когато имам нужда :)
dejavu
Участник
Мнения: 79
Регистриран на: 18 Юни 2011 12:05

Мнение от dejavu »

Yandra написа:Eто един линк с картинки, на който попаднах, докато търсех точката ин'тан :)

http://www.shakola.com/blog/2011/01/%D0 ... B0-%D0%BC/
Точката показана в книгата е на 1-2 пръста по-надолу от тази. От там идва и объркването ми. На някои картинки в нета е точно на това място като на този линк, но в книгата е по-надолу... :roll:
Alisa
Майстор
Мнения: 2096
Регистриран на: 12 Май 2010 21:17
Местоположение: София
Обратна връзка:

Мнение от Alisa »

Какво точно ще ти се случи, ако опиташ и двата варианта и установиш сама, кое е мястото?! :wink: :lol: От какво точно те е страх-ТЕСзадачка.
КОЙ, АКО НЕ ТИ?! КОГА, АКО НЕ СЕГА?!
Yandra
Активен
Мнения: 169
Регистриран на: 04 Май 2011 14:48
Местоположение: Варна

Мнение от Yandra »

dejavu написа:Точката показана в книгата е на 1-2 пръста по-надолу от тази. От там идва и объркването ми. На някои картинки в нета е точно на това място като на този линк, но в книгата е по-надолу... :roll:
Честно казано за мен няма толкова голямо значение :) Аз потупвавм с цяла длан и така предполагам, че нацелвам точката, където и да е.
MAG2001
Майстор
Мнения: 762
Регистриран на: 07 Апр 2011 14:34

Мнение от MAG2001 »

Yandra, и аз благодаря за схемата.От доста време се каня да питам :) ама чак сега му дойде времето.На предаването с Камелия ми се стори ,че ЦЕ почуква точката " СЮАН`ДЗИ („бисерен нефрит”)Локализация: намира се в центъра на дръжката на гръдната кост, .." докато си декларира декларациите.
Не че не я изпробвах. :wink: Даже мисля че ми помага, когато мисълта ми тече много бързо и заедно с нея емоциите сменят много набързо..
Ама все пак-ако Иван или някой друг знае нещо по въпросната точка-нека ми обясни какво всъщност правя и дали въобще нещо правя..или само така ми се е видяло и пак си въобразявам.
Aqua
Активен
Мнения: 184
Регистриран на: 11 Юли 2010 17:36

Мнение от Aqua »

Наскоро гледах един клип на Дона Идън и тя обясняваше за тази точка, че точно под ключицата повечето хора имат една вдлъбнатина, и точно в тази вдлъбнатина е точката
MAG2001
Майстор
Мнения: 762
Регистриран на: 07 Апр 2011 14:34

Мнение от MAG2001 »

Monster , аз май друга точка имам предвид, до тази под ключицата, тази, за която питам си е в началото на гръдната кост, ама може и само така да ми се струва.
На схемата на линка от Yandra e отбелязана точно като "СЮАН ДЗИ"
Няма ли как да дадеш линк към клипа на Дона Идън да погледна...пак!! :(
MAG2001
Майстор
Мнения: 762
Регистриран на: 07 Апр 2011 14:34

Мнение от MAG2001 »

Yandra, и аз благодаря за схемата.От доста време се каня да питам ама чак сега му дойде времето.На предаването с Камелия ми се стори ,че ЦЕ почуква точката " СЮАН`ДЗИ („бисерен нефрит”)Локализация: намира се в центъра на дръжката на гръдната кост, .." докато си декларира декларациите.
Не че не я изпробвах. Даже мисля че ми помага, когато мисълта ми тече много бързо и заедно с нея емоциите сменят много набързо..
Ама все пак-ако Иван или някой друг знае нещо по въпросната точка-нека ми обясни какво всъщност правя и дали въобще нещо правя..или само така ми се е видяло и пак си въобразявам
Eee..по-дорбе късно, отколкото още по-късно. :D Покрай спора за книгата и Дона Идън се сетих, че тази точка е обяснена много добре в книгата, аз продължавам да си я ползвам и то с успех, когато нещо ми е трудно за тесане точно сега, няма време ,не мога да опредаля СЕН, мъгляво ме е, ни така ни иначе...като например:предстоеше ми шофиране, което уж аз пожелах, аз предложих,ама сутринта преди тръгване..ммммне ми се ходи, смотано ми е едно такова, не ми се ходи никъде..взех да си измислям причини като първокласник ,дето не ще да седне да чете...абе опит пак да се скрия .И няма и време за ТЕС, не се сещам точно какво и как да ТЕСам, тогава просто затворих очи и по тази точка, мисля и се потупвам... :D :D :D след 10 мин без въобще да се замисля се качихме на колата, закарах ги, докарах ги..даже беше много хубаво приятно пътуване.От тогава съм го кръстила ТЕСнабързо. :!: Не, не замества ТЕС, и да не винаги ме вдига на крак, ама ми е вариант, дето си го ползвам с удоволствие
Та, въпросната точка :
Потупайте тимусната си жлеза
Потупването върху зоната на тимусната жлеза е проста техника, която:
• Събужда енергиите
•Усилва имунната система
• Увеличава жизнеността и силата
Тази техника помага, ако се чувствате атакувани от негативни енергии, при простуда, за борба с инфекция или в случай, че имунната система е про­вокирана по един или друг начин. Тимусната жлеза се намира на около 5 см под точките К — 27, в центъра на гръдната кост. Тази жлеза е надзирателят на имунната система. Ако претоварите интелигентността на тимуса, като пренебрегнете нуждите на тялото, неговият надзорен механизъм се обърк­ва. Ако непрекъснато злоупотребявате, той става ленив и хаотичен. Потуп­ването върху тимуса го събужда и пренарежда.
1. След като сте потупали върху К — 27, придвижете пръсти 5-6 см по-надолу, в центъра на гръдната кост
2. Дишайки дълбоко, леко потупайте тимусната точка с четирите пръста на едната ръка за около 20 секунди (фиг. 3).
Много хора автоматично потупват тимусната си точка, когато са в стрес. Обръщали ли сте внимание как хората се хващат за средата на гърдите си, когато са се сблъскали с емоционален шок; или как галят това място, ако чув­стват, че ще припаднат? Така че постъпете като Тарзан и потупайте върху ти­мусната си жлеза, преди да се потопите в някоя предизвикателна ситуация.
За всичко има място под Слънцето!
E тва е истината...
http://www.youtube.com/watch?v=DO1Bh7rZ ... re=related
Публикувай отговор