Да се покълне жито ти трябва само вода, а да го свариш ти трябва и огън и вода, така че не виждам защо да е по-сложно, може би по-бавно.
За да си направиш кълнове ти трябва само някой съд, ако си в природата взимаш жито и просто го слагаш в нещо с вода или го ръсиш с нея, може и каменна вдлъбнатина, какво толкова има.
Да ядеш сурово месо например е по-трудно, трябва да хванеш животното, да го убиеш, да отрежеш, съмнявам се, че го правите с ръце и със зъби.
Доколкото знам с развиване на растиенивъдството се е увеличила продължителността на живота, а също и здравословното състояние.
Житния кълн е събуден, зърното е в заспало състояние, разбира се, че кълнът е по-полезен, защото енергията, веществата и зародишът са в живо състояние, както човек или животно е по-жизнен след сън. Освен това е по-лесно за дъвчене и е по свежо отколкото сухото старо жито.
А колкото до това да ровят в земята да ги ядат, то умните хора гледат да си улеснят живота, така са и правили. Може случайно да са видяли паднали зърна във вода или влажно място, или след дъждове пръстта да е била отмита. Или като са ровели за грудки и корени да им е направило впечатление - или и такива не са яли.
В по-бедните страни хляба го правят, като омесват брашно и вода и тънки листове ги залепят директно от вътрешната страна на пещта или глинен съд, а са доста по-здрави и силни от презадоволените държави, сигурно и вие сте гледали по документалните филми.
Колкото до хляба и "вредната пшеница се осланям на Петър Димков, мисля че се е доказал от който и да е друг в близко време. Излекувал е толково много хора, а "странно" най-препоръчва пълнозърнестия(черен) хляб. Сигурно не е бил наясно с фитинови киселини и ензимни инхибитори. Може и наистина да ги има, но в човешкото тяло да се усвояват или неутрализират, а лабораторно отделени да са вредни наистина. А едно сурово месо попаднало в стомаха не съдържа само полезни за него вещества, а и в лабораториите може да се казва, че има такива, но друг е въпросът като ги погълнем и храносмиламе.
Друг изявен лечител си е Луи Куне, изключителен привъженик на зърнените храни, и най-вече на пълнозърнестия хляб. Мисля че той доказва най-добре как този хляб и зърнените храни са основна причина за добро храносмилане и здраве.
Ето и неговата рецепта по-накратко, за тези които му нямат книгата:
"За два средни хляба се взема кило и четвърт едро смляно пшеничено брашно(може да се употреби и брашно от друга зърнена храна, в тропиците - кукуруз или ориз), налива се три четвърти от литъра студена вода и всичкото се омесва добре. Предпочитам студена вода, понеже опитът ме е убедил, че топлата ускорява ферментацията. Хлябът, приготвен с топла вода, е действително по-мек, но далеч не е тъй хранителен и вкусен, както този, приготвен със студена."
Рецепта от Вуто Рупчански-друг лечител:
"Взема се брашно от чисто жито, пресява се с едро сито, за да се махнат най-едрите трици(плявата) след което с много малко сол, а може и без такава и с хладка вода се замесва тесто, което се умесва хубаво и се оставя около един час на средно топло място, като измине това време се прави на пити, и се пече час-час и половина."
Друга рецепта от една жена изпратила рецептата си във вестник:
"Здравословни питки - тези питки могат да се приготвят всеки ден, вместо хляма, който се продава в магазините. В тях няма мая, вредна за организма. Брашно - тип 350, 750, 1185 или друго, но не и тип 500. Малко трици-по желание. Сол. Подправки, като чубрица, кориандър и други - по желание. Вода - леко затоплена. Семенца - лен, сусам, мак, белен суров слънчоглед и други(по желание, но с тези е най-вкусно).
В дълбок съд, по възможност стъклен или глинен, се слага брашното и след това другите продукти. Накрая се прибавя водата. Замесва се тесто, но не се меси много. Леко се намазва с олио тавата и се правят от тестото малки питки, които леко се сплескват, като се редят в тавата. Пекат се 20-30 минути., може и по-малко, ако предварително е загрята фурната."
Тук може да прочетете още едно хубаво мнение за храненето
http://jivdom.info/wiki/%D0%A0%D0%B5%D0 ... 1%82%D0%B0